§ 178 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5044/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

20.10.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 13.10.2023 klo 18.07 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 35663 koskevaan, päätökseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt tarkastustilanteessa vahvistamattoman mobiililipun, joka on ostettu VR:n VR Matkalla -sovelluksen kautta. Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut päätökseen oikaisua vedoten siihen, että on ostanut matkalippunsa VR Matkalla sovelluksen kautta, eikä matkalipun ostamisen aikana ole tullut ohjeita Nyssen matkalipun vahvistamisesta lippulaitteella. VR Matkalla -sovelluksen kautta voi hankkia useamman kaupunkialueen lipputuotteita ja Nyssen tarjoamat matkaliput ovat yksi vaihtoehto VR:n palvelussa.  

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asiassa on riidatonta, että tarkastushetkellä matkalippu on ollut vahvistamaton ja näin ollen matkalippu ei ole ollut asianmukainen. Käy kuitenkin ilmi, että VR:n tarjoaman VR Matkalla -sovelluksen kautta ostetussa Nyssen mobiililipussa ei ole matkustajalle riittävää informaatiota Nyssen mobiililippujen käyttöehdoista ja vahvistamissäännöstä, minkä takia asianmukaisen matkalipun esittämättä jättäminen on johtunut anteeksi annettavasta tietämättömyydestä. Riittämättömän informaation takia tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös kumotaan ja mahdollisesti maksettu tarkastusmaksu palautetaan asiakkaalle.

 

Sovelletut säännökset: 

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §. 

 

Toimivalta: 

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60). 

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme