§ 8 Datavarmistusratkaisun hankinta Tampereen seudun ammattiopistoon

Lataa  Kuuntele 

TRE:4714/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

29.9.2023

Päätöksen tekijä

Palvelupäällikkö, Toisen asteen koulutuspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Atk-päällikkö Teemu Nieminen, puh. 050 3451092, etunimi.sukunimi@tampere.fi, hankintasuunnittelija Piritta Simonen, puh. 040 8687664, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Palvelupäällikkö Tuula Grönfors, puh. 040 1374147, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun tietoteknisten palveluiden ylläpidossa on noin 80 opetuksen erilaisissa tarkoituksissa olevaa palvelinlaitteistoa ja noin 16 000 käyttäjän kotihakemistot, sekä ryhmä- ja koulutusalakohtaiset tallennustilat.

Nykyinen datavarmistusratkaisu on hankittu vuonna 2018 ja se ei tarjoa nykyisiin kyberuhkiin tarvittavaa suojaa ja palautumismahdollisuutta.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun tietoteknisten palveluiden suorittaman tarpeeseen pohjautuvan tuotevertailun perusteella Rubrik -datavarmistusratkaisu kattaa parhaiten tarpeen ja on kustannuksiltaan edullisempi kuin markkinoilla oleva vastaavanlaisia ominaisuuksia sisältävä ratkaisu. Ratkaisun käytettävyys ja mahdollisista kyberhyökkäyksistä johtuvien palautumistoimintojen mahdollisuudet katsottiin erinomaisiksi.  

Tampereen kaupunki, Hämeenkyrön kunta, Kangasalan kaupunki, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Oriveden kaupunki, Pirkkalan kunta, Vesilahden kunta ja Ylöjärven kaupunki ovat sitoutuneet Tiera Verkkokauppa - palvelua koskevaan puitesopimukseen (TRE:5532/07.02.00/2019) ja ottaneet käyttöön sen seuraavat osa- alueet: työasemat (pöytäkoneet, kannettavat, näytöt) ja tarvikkeet, mobiililaitteet (tablet- laitteet ja puhelimet) ja tarvikkeet, tulostimet, monitoimilaitteet ja tulostuspalvelut sekä tarvikkeet, AV- laitteet ja - ratkaisut sekä tarvikkeet, ohjelmistot ja lisenssit sekä elinkaaripalvelut ja muut palvelut.

Uudella sitoumuksella (TRE:4312/07.02.00/2023) edellä mainitut hankintayksiköt ovat ottaneet käyttöön myös puitesopimuksen osa-alueen: palvelimet, tallennusjärjestelmät ja verkkolaitteet sekä tarvikkeet. Uusi sitoumus on voimassa puitejärjestelyn keston ajan 31.12.2024 saakka.

Datavarmistusratkaisun hankinta perustuu Tiera Verkkokauppa -palvelun puitesopimukseen, jolloin sitä ei tarvitse kilpailuttaa. Palvelun tuottaa Atea Finland Oy.

Atea Finland Oy:ltä on saatu 28.9.2023 puitesopimuksen mukainen tarjous Rubrik -datavarmistusratkaisusta. Tarjous sisältää laitteiston, ohjelmiston ja laitteiston tuen, käyttöönottokustannukset sekä toimitusmaksun. 

Edellä mainitun perusteella esitetään datavarmistusratkaisu hankittavaksi Atea Finland Oy:ltä viiden (5) vuoden sopimuksella. Sopimusta on mahdollista tämän jälkeen tarvittaessa jatkaa 12 kuukauden jaksoissa kerrallaan, mikäli tuote katsotaan jatkossakin käyttötarkoitukseen parhaimmaksi ratkaisuksi.

Hankinnan kustannukset kohdennetaan ICT-palveluiden ostoihin kustannuspaikalle 134687.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii atk-päällikkö Teemu Nieminen. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Hallintosäännön 147 §:n mukaan viranhaltija tai hänen määräämänsä allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa. Palvelupäällikön päätösvalta arvoltaan alle 100 000 euron irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankintaan perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 4.4.2023 § 58. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö, toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 1.4.2023 alkaen

Päätös

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun atk-palveluiden käyttöön hankitaan esityksen mukaisesti Atea Finland Oy:n tarjoama Rubrik-datavarmistusratkaisu perustuen Tiera verkkokauppa -palvelua koskevaan puitesopimukseen.

Sopimuskausi on viisi (5) vuotta alkaen sopimuksen allekirjoituksesta, jonka jälkeen sopimusta on mahdollista tarvittaessa jatkaa 12 kuukauden jaksoissa kerrallaan.

Hankinnan kokonaiskustannukset sopimuskauden aikana ovat yhteensä 95 046,49 euroa (alv 0%). 

Hankinnan kustannukset kohdennetaan ICT-palveluiden ostoihin kustannuspaikalle 134687.

Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun sopimus on allekirjoitettu ja hankintapäätös on saanut lainvoiman.

 

Lausunnot

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Palvelupäällikkö Tuula Grönfors