§ 178 Oikaisuvaatimus suunnittelupäällikön päätöksestä 13.9.2023 § 140 liikennemerkkien päivittämisestä Rongankadun itäpään rampilla

Lataa  Kuuntele 

TRE:4381/08.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

24.10.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Laura Puhakka, puh. 041 730 5739, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Suunnittelupäällikkö teki 13.9.2023 päätöksen § 140 liikennemerkkien päivittämisestä Rongankadun itäpään rampilla. Suunnittelupäällikön päätökseen tehtiin 15.9.2023 oikaisuvaatimus.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Rongankadun rampin yläpäässä sijaitsee hotellin parkkipaikan lisäksi myös koko kiinteistöyhtiön pyörävarasto. Pyöräilyä rampilla ei voi tästä syystä kokonaan kieltää, vaan pysäköintiajo tulee sallia myös polkupyörille. Suunnitelmasta on poistettava pyöräilyn ja jalankulun kieltävä merkki ja korvattava se pelkästään kävelyn kieltävällä merkillä.

Suunnittelupäällikön päätöksessä Rongankadun itäpään rampilla liikennemerkin lisäkilpeä muutettiin siten, että ajaminen autojunan kuormaukseen sallitaan. Autojunan kuormaukseen ajetaan ko. ramppia pitkin ja rampilla on aiemmin ollut liikennemerkein osoitettu sallituksi vain huoltoajo sekä pysäköintipaikoille ajo. Päätöksen myötä sallittua on edellä mainittujen lisäksi siis myös autojunan kuormaukseen ajo.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt, että rampilta on poistettava jalankulun ja pyöräilyn kieltävä merkki ja korvattava se vain jalankulun kieltävällä merkillä. Perusteena on se, että yläpihalla sijaitsee kiinteistöyhtiön pyörävarasto, jonne pyöräilyn tulee olla rampin kautta sallittua.

Jalankulku ja pyöräily ovat olleet rampilla kielletty, koska jalankulkua ja pyöräilyä ei ole haluttu ohjautuvan laiturialueelle, jossa autojunan lastaus tapahtuu. Pyöräily ei myöskään ole sallittua laiturialueella. Jatkossakaan yleistä jalankulkua ja pyöräilyä ei voida rampilla sallia, mutta pyörävarastoon kulku on perusteltua.

Liikennemerkki C1 Ajoneuvolla ajo kielletty kieltää myös pyöräilyn, joten merkki vaihdetaan merkkiin C2 Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty. Liikennemerkin C14 Jalankulku ja polkupyörällä ajo kielletty yhteyteen lisätään lisäkilpi ’’Ei koske kiinteistön pyörävarastoon kulkua’’. Rampin toisesta päästä poistetaan merkki C14 Jalankulku ja polkupyörällä ajo kielletty. Kohteesta on laadittu uusi suunnitelma piir. nro 1/22386.

Todetaan, että suunnittelupäällikön päätöksessä on ollut virheellinen muutoksenhakuohje. Päätöksen muutoksenhakuohjeena oli oikaisuvaatimusohje yhdyskuntalautakunnalle.  Tieliikennelain 193 §:n ja hallintolain oikaisuvaatimusmenettelyä koskevien säännösten mukaan oikaisuvaatimuksen käsittelee kuitenkin päätöksen tehnyt viranomainen.

Tämä oikaisuvaatimus on nyt tutkittu oikean viranomaisen eli päätöksen tehneen suunnittelupäällikön toimesta. Tähän oikaisuvaatimuksesta annettuun päätökseen asianosaisella on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen, liitteenä olevan muutoksenhakuohjeen mukaisesti.

Päätös

Oikaisuvaatimus tutkitaan ja päätöstä muutetaan. Kulku kiinteistöyhtiön pyörävarastoon sallitaan Rongankadun itäpään rampin kautta ja liikennemerkit päivitetään suunnitelman 1/22386 mukaisiksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta,​ jollei valitusviranomainen toisin määrää.

 

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell