§ 8 Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto vastineesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2924/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

26.10.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Emmi Lehkonen, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 4975

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi, puh. 050 521 5198

Päätöksen perustelut

Länsi-​ ja Sisä-​Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa ympäristölupa-asiassa LSSAVI/21181/2022 Kolmenkulman maanvastaanottoalueen laajentaminen sekä toiminnan aloittamislupa (Tampere ja Nokia) annetun vastineen johdosta.

Tampereen kaupunki hakee ympäristöluvan muutosta Kolmenkulman (ent. Myllypuron)  maanvastaanottoalueen laajennukselle Nokian kaupungin omistamille  kiinteistöille (536-​415-​6-​4 ja 536-​415-​6-​5). Kolmenkulman nykyinen maanvastaanottoalue sijaitsee Tampereen kaupungin omistamalla kiinteistöllä (837-​601-​4-​2). Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on antanut lupahakemuksesta lausunnon viranhaltijapäätöksellä 21.6.2023. 

Lausuntoa vastineesta pyydetään 26.10.2023 mennessä. 

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii yhdyskuntalautakunnan ympäristö-​ ja rakennusjaosto,​ joka on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nyk. ympäristöpäällikkö). 

Päätös

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen antaa seuraavan lausunnon. 

Vastineen mukaan hulevedet maanvastaanottoalueen uudesta eteläisestä laskeutusaltaasta johtuvat Kolmenkulman kaava-alueen 8189 läpi Piiriniityn hulevesikosteikon suuntaan. Vastineen mukaan Piiriniityn hulevesikosteikon mitoitustietoja ei ole esitetty lupahakemuksessa, koska se ei varsinaisesti ole maanvastaanottoalueen vesien käsittelyrakenne, vaan on suunniteltu ja mitoitettu palvelemaan asemakaavan 8189 mukaista toimintaa alueella. Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan on kuitenkin syytä varmistaa, että asemakaavan 8189 ulkopuolelta tulevat mutta Piiriniityn kosteikkoon päätyvät vedet ja mahdollinen vesimäärän muutos on otettu huomioon Piiriniityn kosteikon suunnittelussa ja mitoituksessa ja täten rakenteen toimintakyvyssä, vaikka kosteikko ei olekaan osa maanvastaanottoalueen hulevesien vesienkäsittelyä.

Vastineen mukaan laskeutusaltaiden varustamista virtausta säätävällä rakenteella ei nähdä perusteltuna, koska altaat on tarkoitettu kiintoaineen laskeuttamiseen, ei hulevesien viivyttämiseen. Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen huomauttaa, että altaiden tulee olla kiintoaineen laskeuttamiseen soveltuvat ja altaan purkurakenteen tulee mahdollistaa riittävä veden viipymä altaissa.

Allekirjoitus

Ympäristöpäällikko Kati Skippari