§ 173 Painin U23 vuoden 2023 MM-kilpailujen peruuntumista koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:536/12.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

25.10.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumajohtaja Perttu Pesä, puh. 050 587 6200, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Tampereen kaupunki ja Suomen Painiliitto ry ovat solmineet konsernijohtajan päätöksellä 2.2.2023 § 11 hyväksytyn sopimuksen vuoden 2023 painin U23 maailmanmestaruuskilpailujen järjestämisestä Tampereella ja kaupungin osallistumisesta tapahtuman tukemiseen. Tapahtuma oli määrä järjestää Hakametsän jäähallissa 23. - 29.10.2023. 

Kansainvälinen Painiliitto UWW teki 14.6.2023 päätöksen, että yksittäiset venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat oikeutettuja osallistumaan kisoihin ns. neutraaleina urheilijoina. Tämän seurauksena arvokilpailujen järjestäjät ovat velvoitettuja varmistamaan, että mainittujen maiden urheilijat pääsevät matkustamaan maahan ja osallistumaan kilpailuihin.

Suomen valtion asettamien viisumirajoitusten vuoksi kisaorganisaatio ei kyennyt varmistamaan kyseisten maiden edustajien maahantuloa ja mahdollisuutta osallistua painin U23 MM-kilpailuihin. UWW lähetti 9.8.2023 Suomen Painiliitolle kirjeen, jossa todettiin tapahtuma siirretyksi pois Tampereelta ja uusi haku kilpailun järjestäjästä avattiin.

Tampereen kaupunki ja Suomen Painiliitto ry ovat yhteisin neuvotteluin todenneet, että kaupunki ei peri jo maksettua tukierää takaisin, ja että toista tukierää ei makseta. Opetus- ja kulttuuriministeriö oli Tampereen kaupungin tavoin myöntänyt tapahtumalle tukea, ja päätti, ettei peri tapahtuman saamaa tukea takaisin.

Tampereen kaupunki ja Suomen Painiliitto ry solmivat sopimuksen tapahtuman peruuntumisesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista ja toimenpiteistä. Sopimus liitteineen on salainen viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17 kohdan perusteella.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tapahtumajohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Perttu Pesä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoiman ja edunvalvonnan palveluryhmän tapahtumapalvelut ja sivistyspalvelujen palvelualueen liikunnan ja nuorison palveluryhmä.

Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin tukea kilpailun järjestelykustannuksiin ei lasketa valtiontueksi, sillä tapahtumaa ei järjestetä taloudellisena toimintana, tapahtumassa ei ole kyse kilpailua vääristävästä toiminnasta, eikä toiminnalla nähdä olevan vaikutuksia EU:n jäsenmaiden väliseen kauppaan.  

Tampereen kaupunki tavoittelee tapahtumilla mm. yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääntymistä, kaupungin imagon ja tunnettavuuden vahvistumista sekä elinkeinojen ja aluetalouden kasvua. Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumien hankintaa ja tukemista koordinoi pormestarin nimeämä suurtapahtumatyöryhmä. Tapahtumia haettaessa ja tuettaessa arvioidaan niiden vaikutuksia ja riskejä aluetalouteen, Tampereen imagoon, ja alueen yhteisöllisyyteen tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti. Kaupunki toimii yhteistyökumppanina ja harkinnanvaraisesti myöntää tukia kaupunkiin haettaville kansainvälisille ja kansallisille suurtapahtumille tai muilla tavoin merkittäville tapahtumille, joiden nähdään tukevan kaupungin strategisia tavoitteita. Yhteistyö- ja tukihakemukset käsittelee suurtapahtumatyöryhmä. 

Hallintosäännön 36 §:n 32)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Tampereen kaupungin ja Suomen Painiliitto ry:n välinen painin U23 vuoden 2023 MM-kisojen peruuntumista koskeva sopimus hyväksytään.

Sopimus tulee voimaan ja se voidaan allekirjoittaa, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

Tapahtumasta aiheutuvat, sopimuksessa mainitut kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 113002, Suurtapahtumat.

Lausunnot

Konsernijuristi Janne Kytö:
Lakiasioilla ei huomautettavaa.

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Tampereen kaupungin taloudellinen tuki tapahtumalle sisältyy konsernihallinnon vuoden 2023 vuosisuunnitelmaan.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala