§ 172 Automaattiajoneuvot EU-rahoitteisen SHOW-projektin jatkohankkeeseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5259/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

2.11.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Mika Kulmala, puh. 050 382 6455, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena EU-rahoitteisessa SHOW-projektissa oli tuottaa kaupungille tietoa ja kokemuksia siirtymisessä kohti automaattiliikennettä ja sen tuotantovaihetta. Projektissa on saavutettu ja osittain jopa ylitetty sille asetetut tavoitteet, ajettu säännöllistä automaattiliikennettä turvakuljettajan kanssa, kehitetty käyttöönottoa teknisten ratkaisujen, liiketoimintamallien ja vaikutustenarviointien avulla Suomen talvessa kahdella eri reitillä. Vielä on kehitettävää, jotta päästään kehittämään etäoperointia ja sitä kautta päästäisiin täyteen automaatioon ilman turvakuljettajaa. Ne ovat olennainen osa, jotta automaattiliikenteestä tulee kustannustehokasta ja voidaan siirtyä kohti automaattiliikenteen tuotantovaihetta sekä saada automaattiliikenne osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää. Hankkeen Tampereen pilotissa osatoteuttajina toimivat Tampereen kaupunki, Sensible4, Sitowise, VTT ja Remoted.

SHOW-hanke päättyy kesällä 2024. Projektin jatkokehityksenä olemassa olevaa kalustoa ja toteutettua etävalvontakeskusta hyödyntämällä on tarkoituksenmukaista testata vielä seuraavaa askelta siirtyessä kohti automaattiliikenteen tuotantovaihetta. Tässä vaiheessa tarvitaan vielä kehitysaskel täysin automaattisesta linjasta ilman turvakuljettajaa ja kokemusta isommista automaattibusseista. Projektia jatketaan kahdella reitillä, joista toinen hitaasti liikkuvalla sähköisellä autonomisella ajoneuvolla ja toinen isommalla autonomisella bussilla. Jokaista kolmea ajoneuvoa operoidaan kuusi kuukautta. Nämä eivät olleet hankkeen alkuperäisenä tavoitteena eikä hankkeen sisällössä eli kyseessä on hankkeen jatko. Linjalla 301 Hervantajärvi – Lintuhytti tavoitteena on saavuttaa täysautomatisoitu (L4) reitti. SHOW-hankkeessa toteutetaan kääntöpaikka täyden autonomisuuden saavuttamiseksi. Toteutuessaan kyse on Suomen ensimmäisestä täysin automaattisesta linjasta. Linjalla 17 Kaupin kampus – Linnainmaa – Vehmainen tavoitteena on liikennöidä 21-paikkaisella automaattibussilla. Molemmat reitit integroidaan Nysse-joukkoliikennepalveluun ja ajoneuvot varustetaan Nyssen maksujärjestelmälaitteistolla. 

SHOW-hankkeessa mukana oleva Remoted on tarjonnut kehitystyön ja palvelut 25.10.2023 päivätyssä tarjouksessaan hintaan 100 000,00 euroa (alv 0 %). Kustannukset jakautuvat vuosille 2023 ja 2024. Hankinnassa sovelletaan erityisalojen hankintalakia (laki vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1398/2016).

Jatkoprojektin tuloksia käytetään myös SHOW-hankkeen raportoinnissa. Tampere on hyvien tulosten ja jatkoprojektin ansiosta saamassa SHOW-hankkeen loppukokouksen Tampereelle, mikä tarkoittaa kymmenien alan ammattilaisten saapumista Tampereelle tutustumaan hankkeen ja jatkohankkeen tuloksiin. Remoted jatkohankkeessa myös sitoutuu valmistelemaan ja huolehtimaan lopputapahtuman järjestelyistä, mikäli hanke myöntää sen toteuttamisen Tampereelle. Lopputapahtuma järjestettäisiin Tampere Smart City Expo and Conference -tapahtuman yhteydessä kesäkuussa 2024.

Kaupunkiympäristön palvelualueella hankkeen vastuuhenkilönä toimii Mika Kulmala. Projektia tehdään yhteistyössä Nyssen kanssa. Hankinnasta on tehty ostotilaus 4500633244, jossa on mainittu kustannusten kohdistuvan projektille I1115_220438, 4085494_3320.

Rakennuttamisjohtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa (HS 37 § kohta 4) 250 000 euroon asti.

Päätös

Tilataan SHOW-hankkeen jatkona kahden linjan ja kolmen automaattiajoneuvon liikennöintiä Remoted Oy:ltä 25.10.2023 päivätyn tarjouksen mukaisesti hintaan 100 000,00 euroa (alv 0 %). Kustannukset jakautuvat vuosille 2023 ja 2024. Hankinnassa sovelletaan erityisalojen lakia (laki vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1398/2016). Liikennöintiaika on kuusi kuukautta niin, että toinen linja kehitetään täysin automatisoiduksi ja toinen linja ajetaan isommalla automaattibussilla. Lisäksi Remoted sitoutuu SHOW-hankkeen lopputapahtuman järjestelyihin, mikäli tapahtuma saadaan Tampereelle.

Kaupunkiympäristön palvelualueella hankkeen vastuuhenkilönä toimii Mika Kulmala. Projektia tehdään yhteistyössä Nyssen kanssa.

Hankinnasta on tehty ostotilaus 4500633244, jossa on mainittu kustannusten kohdistuvan projektille I1115_220438, 4085494_3320.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen