§ 84 Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen antaminen varhaiskasvatuksen palveluntuottaja Norlandia Päiväkodit Oy:lle vastaisen toiminnan varalle

Lataa  Kuuntele 

TRE:4558/12.06.01/2023

Päätöspäivämäärä

2.11.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus,​ p. 050 523 7386,​ erikoissuunnittelija Sari Salomaa-​Niemi,​ p. 050 345 1168,​  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari,​ p. 040 801 6081,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi. 

Päätöksen perustelut

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on varhaiskasvatuslain mukaan edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä toimia yhdessä lapsen huoltajan kanssa lapsen tasapainoisen kehityksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parhaaksi. Valviran antaman määräyksen (1/2023) mukaan yksityisen varhaiskasvatuspalvelun tuottajan on tehtävä kirjallinen omavalvontasuunnitelma varhaiskasvatuksen turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Omavalvontasuunnitelman mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstön lääkehoidon osaamista on ylläpidettävä, arvioitava ja kehitettävä ja ruokailun järjestämisessä on huomioitava erityisruokavaliot (esim. ruoka-aineyliherkkyydet, -allergiat) niin, että kaikki osapuolet voivat tuntea olonsa turvalliseksi. Liikuntapäiväkoti Voiton muistutuksen tehnyt huoltaja ei ole voinut luottaa, että hänen lapsensa vaikean allergian hoito tapahtuu tilanteen vaatimalla tavalla. Varhaiskasvatuslain 11 §:n mukaan varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Näin ei Liikuntapäiväkoti Voitossa ole huoltajan tarjoamasta avusta huolimatta tapahtunut.

Varhaiskasvatuslain mukaan henkilöstömitoitusta tarkastellaan päivä- ja päiväkotikohtaisesti, ei ryhmäkohtaisesti. Liikuntapäiväkoti Voiton henkilöstömitoitus on tarkasteluajankohtana 1.8.2023 – 22.9.2023 ollut kuutena päivänä lain vastainen. Muina ajankohtina ongelmia aiheuttaa päiväkodin henkilöstöresurssien epätasainen jakautuminen lapsiryhmiin, vaikka päiväkodin henkilöstömitoitus on ollut samaan aikaan koko päiväkodin tarkastelun perusteella varhaiskasvatuslain mukainen. Päiväkodin johtajan ja aluejohtajan tulee huolehtia, että päiväkodin kaikissa lapsiryhmissä työskentelee riittävästi työntekijöitä. 

Norlandia Päiväkodit Oy:n tulee varmistaa päiväkodin johtaminen ja siihen liittyvien tehtävien suorittaminen myös niissä tilanteissa, kun päiväkodin johtaja on pois. Päiväkodilla tulee aina olla päiväkodin johtamisesta vastuussa oleva henkilö.

Palveluntuottajalta 13.10.2023 saadun henkilöstöön liittyvän selvityksen mukaan viiden lapsiryhmän päiväkodissa oli yksi kelpoisuusehdot täyttävä opettaja, neljällä opettajana toimivalla ei ollut lain säätämää kelpoisuutta. Päiväkodissa työskentelee 10 lastenhoitajaa, joista kuudella on kelpoisuusehdot täyttävä tutkinto. Lapsiryhmissä työskentelee 15 kasvattajaa, joista kuudella on vakituinen työsuhde. Seitsemällä määräaikaisella kasvattajalla työsuhde päättyy 23.12.2023. Joulukuussa päättyvien pidempiaikaisten sijaisten työsopimusten päättymiseen tulee varautua riittävän ajoissa. Varhaiskasvatuslain 33 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksessa toimivan 26–32 §:ssä säädetyn henkilöstön tehtävään ei saada henkilöä, jolla on säädetty kelpoisuus, tehtävään voidaan ottaa enintään vuoden ajaksi kerrallaan henkilö, jolla suoritettujen opintojen perusteella on riittävät edellytykset ja tehtävän edellyttämä taito tehtävän hoitamiseen. Norlandian selvityksen mukaan rekrytointi sekä opettajien että lastenhoitajien tehtäviin on ollut aktiivista koko 2023 vuoden ajan. 

Palveluntuottajalta 13.10.2023 saadun henkilöstöön liittyvän selvityksen mukaan yhdelläkään päiväkodin 15 kasvattajasta ei ole ensiapukoulutusta. Riittävän ensiapuvalmiuden järjestäminen työpaikalla kuuluu työnantajan vastuulle, ja työterveyshuollon tulee arvioida ensiapuvalmiuden tarve sekä määritellä sen saavuttamiseksi vaadittava taso. Työsuojelulain mukaan työnantajan on aina varmistettava, että työpaikalla on riittävästi ensiaputaitoisia henkilöitä. Työsuojeluhallinnon tavoite on, että vähintään 5% työntekijöistä on saanut ensiapukoulutuksen kertauskoulutuksineen. Ensiapukoulutettujen läsnäolo työpisteillä tai eri työvuoroissa tulee ottaa huomioon. Palveluntuottajan tulee säännöllisesti arvioida henkilöstön turvallisuuteen liittyvä osaaminen ja laatia koulutussuunnitelma, jossa huomioidaan erityisesti ensiapukoulutus. 

Varhaiskasvatuslain 3 §:n mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset. Pedagogiikan painottuminen varhaiskasvatuksen kokonaisuudessa edellyttää pedagogista asiantuntemusta. Palveluntuottajalta 13.10.2023 saadun henkilöstöön liittyvän selvityksen mukaan viiden lapsiryhmän päiväkodissa oli yksi kelpoisuusehdot täyttävä opettaja.  Varhaiskasvatuslain 23 §:n mukaan päiväkodissa olevalle lapselle on laadittava henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma lapsen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon toteuttamiseksi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan on kirjattava tavoitteet lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevalla tavalla sekä toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on laadittava yhteistyössä henkilöstön ja lapsen vanhemman tai muun huoltajan kanssa. Päiväkodissa lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laatimisesta vastaa varhaiskasvatuksen opettajaksi kelpoinen henkilö. Palveluntuottajan tulee huolehtia, että lapsen henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimisesta vastaa varhaiskasvatuksen opettajaksi kelpoinen henkilö. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on toiminnan suunnittelun ja arvioinnin väline. Lasten varhaiskasvatussuunnitelmista nousevat tavoitteet otetaan huomioon lapsiryhmän toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä oppimisympäristöjen ja toimintakulttuurin kehittämisessä. Varhaiskasvatuslaki korostaa pedagogiikan merkitystä ja samalla varhaiskasvatuksen opettajien pedagogista vastuuta. Kokonaisvastuu lapsiryhmien toiminnan suunnittelusta, toiminnan suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden toteutumisesta sekä toiminnan arvioinnista ja kehittämisestä on varhaiskasvatuksen opettajilla.

Edellä mainituin perustein asiassa on perusteet antaa varhaiskasvatuslain 57 §:n 1 momentin mukainen huomautus vastaisen toiminnan varalle.

Norlandia Päiväkodit Oy:n varhaiskasvatuksen tuottamiseen sekä Liikuntapäiväkoti Voittoon liittyvän valvonta-asian TRE:4558/12.06.01/2023 käsittely Tampereen kaupungissa päättyy.   

Valvonta-asiassa annettu päätös toimitetaan Tampereen kautta myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon.

Sovelletut oikeusohjeet:

  • Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/540) 3, 6, 7, 10, 11, 15 a-e, 20, 22–25, 33–39, 42, 52–57 ja 57 a §
  • Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018)

Päätösvallan peruste: Kasvatus-​ ja opetuslautakunnan toimivallansiirto viranhaltijoille  20.6.2023 § 11;​ Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää huomautuksesta ja huomion kiinnittämisestä yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle (varhaiskasvatuslaki 52 §, 57 § ja hallintosääntö 19 §).

Päätös

Varhaiskasvatuksen palveluntuottaja Norlandia Päiväkodit Oy:lle annetaan varhaiskasvatuslain 57 §:n mukainen huomautus vastaisen toiminnan varalle. Palveluntuottajan toiminta on voinut vaarantaa lasten turvallisuutta ja laadukasta varhaiskasvatusta, mutta puutteet ovat korjattavissa palveluntuottajan omilla toimenpiteillä.

Palveluntuottajan tulee korjata ja varmistaa seuraavat asiat: 

  1. Päiväkodin johtajan ja aluejohtajan tulee huolehtia, että päiväkodin kaikissa lapsiryhmissä työskentelee riittävästi työntekijöitä. 
  2. Palveluntuottajan tulee säännöllisesti arvioida henkilöstön turvallisuuteen liittyvä osaaminen ja koulutustarve sekä järjestää päiväkodin työntekijöille viipymättä ensiapukoulutus.
  3. Päiväkodilla tulee aina olla päiväkodin johtamisesta vastuussa oleva henkilö.
  4. Lasten varhaiskasvatussuunnitelmien laatimisesta ja arvioinnista vastaa varhaiskasvatuksen opettajaksi kelpoinen henkilö.
  5. Varhaiskasvatuksen opettajaksi kelpoinen henkilö vastaa lapsiryhmän toiminnan suunnittelusta lasten varhaiskasvatussuunnitelmiin perustuen.
  6. Joulukuussa -23 päättyvien pidempiaikaisten sijaisten työsopimusten päättymiseen tulee varautua riittävän ajoissa.

Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen johtajan antamaan huomautusta koskevaan valvontapäätökseen ei saa varhaiskasvatuslain (540/2018) 63 §:n 2 momentin mukaan hakea muutosta valittamalla.

Norlandia Päiväkodit Oy:n varhaiskasvatuksen tuottamiseen sekä Liikuntapäiväkoti Voittoon liittyvän valvonta-asian TRE:4558/12.06.01/2023 käsittely Tampereen kaupungissa päättyy.  

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari