§ 14 Tampereen kaupungin osallistuminen Horizon/REALLOCATE-hankkeeseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1328/02.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

1.11.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelujohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Heljä Aarnikko, 0408064917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelujohtaja, Jukka Lindfors, 0505594139, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Horizon/REALLOCATE hankkeessa on mukana kaikkiaan 10 eurooppalaista kaupunkia. Tampereen rooli on twin-city ja Tampereen kaupunkiparina on Göteborg (lead-city).

Projektin tavoitteena on kestäviin kulkutapoihin kannustaminen turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta parantamalla. Tampere toteuttaa yhden kokeilun hankkeen aikana.

Jalankulkijoiden (ja pyöräilijöiden) ja ajoneuvoliikenteen välisistä niin kutsutuista läheltä piti- onnettomuustilanteista ei nykyisellään ole luotettavaa tietoa. Läheltä piti – onnettomuus tilanteilla on kuitenkin merkittävä vaikutus koettuun turvallisuuden tunteeseen ja sitä kautta liikkumisvalintoihin.

Projektissa kartoitetaan läheltä piti -tilanteita kahdella suojatiellä liikennekameroiden avulla. Kameroihin ohjelmoitu algoritmi tuottaa monipuolista tietoa läheltä piti -tilanteista tekoälyn avulla. Laajempi tietämys läheltä piti -tilanteista parantaa mm fyysisten toimenpiteiden kohdentamista ja vaikuttavuutta. Menetelmä on testausvaiheen jälkeen laajennettavissa muihin liikennekameroihin, joita kaupungissa on yli 200 kappaletta.

Liikennekameroista saatavan datan lisäksi projektissa hyödynnetään osallistuvan suunnittelun menetelmiä. Asukkaiden kanssa pohditaan keinoja turvallisuuden parantamiseksi koulujen läheisyydessä ja koulumatkoilla. Tavoitteena on kannustaa kestäviin kulkutapavalintoihin koulumatkoilla.

Horizon Europe -ohjelmasta, haku HORIZON-MISS-2022-CIT-01, on myönnetty REALLOCATE-projektille rahoitusta 12,0 miljoonaa euroa (Grant Agreement, projektinro 101103924).  Projektin kokonaiskustannusarvio Tampereen kaupungilla on 315 237 euroa, joka saadaan kokonaisuudessaan Horizon Europe -rahoituksena. 

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön § 4 mukaan palveluryhmän johtaja johtaa palveluryhmänsä toimintaa ja toiminnan organisointia ja kehittämistä.

Projektiin liittyvistä, korkeintaan 100.000 euron hankinnoista päättää suunnittelupäällikkö Ari Vandell. Yli 100.000 euron hankinnoista päättää suunnittelujohtaja Jukka Lindfors.

Projektin toteuttamisaika Tampereen kaupungilla on 1.5.2023 - 31.12.2026.  Rahoitus on käytettävissä 31.12.2026 saakka.

Projektin operatiivinen omistaja on suunnittelupäällikkö Ari Vandell.

Projektipäällikkönä toimii Heljä Aarnikko.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Jaana Hautala konsernihallinnon tukipalveluista.

Projektipäällikön esimiehenä toimii hänen vakituinen esimiehensä suunnittelupäällikkö Ari Vandell ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti.

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projektin toteuttaminen on hyväksytty kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisen johtoryhmässä 19.1.2023.

Projektin koordinaattori on laatinut tämän päätöksen liitteenä olevan esityksen konsortiosopimuksesta, jossa sopijaosapuolina ovat projektin koordinaattori ja osatoteuttajat.

Konsortiosopimuksen tarkoituksena on täsmentää projektin osapuolten välistä suhdetta erityisesti osapuolten välisen työn organisoinnin, projektin johtamisen sekä osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien osalta.  Kukin sopijaosapuoli sitoutuu osallistumaan projektin tehokkaaseen toteuttamiseen ja tekemään yhteistyötä, suorittamaan ja täyttämään viipymättä ja ajallaan kaikki avustussopimuksesta ja konsortiosopimuksesta johtuvat velvoitteensa siten, kuin siltä voidaan kohtuudella vaatia.

Tampereen kaupunki valtuuttaa projektia koordinoivan tahon (University College Dublin, National University of Ireland, Dublin - NUID UCD) toimimaan välittäjänä sopijaosapuolten ja rahoittavan viranomaisen välillä ja suorittamaan sille avustussopimuksessa ja konsortiosopimuksessa kuvatut tehtävät.

Konsortiosopimus tulee voimaan sopimuksessa mainitusta voimaantulopäivästä 1.5.2023.  Sopimus on voimassa täysimääräisenä, kunnes kaikki sopijaosapuolten avustussopimuksen ja konsortiosopimuksen mukaiset velvoitteet on täytetty.

Päätös

Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue osallistuu Horizon/ REALLOCATE- hankkeeseen. Hankkeen kesto on neljä vuotta ajalla 1.5.2023 - 31.12.2026.

University College Dublin koordinoi projektia, johon osallistuu 10 eurooppalaista kaupunkia. Projektin kokonaiskustannusarvio on 12,7 miljoonaa euroa, josta Tampereen kaupungin osuus on 315.237,00 euroa. Rahoitus on 100% EU HORIZON-MISS-2022-CIT-01 -rahoitusta.

Rahoitus on käytettävissä 31.12.2026 saakka.

Projektin operatiivinen omistaja on suunnittelupäällikkö Ari Vandell, kaupunkiympäristön palvelualue.

Projektipäälliköksi nimetään Heljä Aarnikko ja projektisihteeriksi Sanna Ovaska.

Projektin käyttötalouden kustannukset ja mahdolliset suunnitteluinvestoinnit maksetaan kustannuspaikalta 111391 ja projektin SAP-tunnus on E1110_23_01. Rahoittajan maksama rahoitusosuus 100 % kustannuksista tuloutetaan kustannuspaikalle kustannusten mukaisesti.

Hyväksyn liitteenä olevan REALLOCATE-projektin konsortiosopimuksen esityksen mukaisesti. 

Tampereen kaupunki valtuuttaa tällä päätöksellä projektia koordinoivan tahon (University College Dublin, National University of Ireland, Dublin - NUID UCD) toimimaan välittäjänä sopijaosapuolten ja rahoittavan viranomaisen välillä ja suorittamaan sille avustussopimuksessa ja konsortiosopimuksessa kuvatut tehtävät.

Sopimus tulee voimaan ja sitoo kaupunkia lopullisesti kuitenkin vasta, kun sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman ja sopimus on allekirjoitettu.