Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 3.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 42 Valtuustoaloite yhteisten sääntöjen luomiseksi Tampereen kaupungin kouluihin kännyköiden käytöstä – Aila Dündar-Järvinen 

TRE:3389/12.00.01/2023

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja
  • Aalto Mari, Lukiokoulutuksen johtaja
  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Ville Raatikainen, puh. 040 576 8949, johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto, puh. 040 187 4593, etunimi.sukunimi1@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Aila Dündar-Järvinen on 12.6.2023 jättämässään valtuustoaloitteessa esittänyt, että Tampereen kaupungin kouluihin luodaan yhteiset säännöt kännyköiden käytöstä kouluissa, erityisesti oppituntien aikana. Oppilaat, vanhemmat ja vanhempainyhdistykset huomioidaan pelisääntöjä ja järjestyssääntöjä päätettäessä. Valtuutettu Dündar-Järvinen on sittemmin täsmentänyt, että valtuustoaloitteen sisältö koskee myös toisen asteen koulutusta.

Perusopetuksen vastine aloitteeseen

Tampereen kaupungin perusopetuksessa on otettu käyttöön koulujen yhteiset järjestyssäännöt 1.8.2023 alkaen. Järjestyssääntöjen mukaan oppilas ei saa käyttää tietoteknisiä laitteita (tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet) luvatta tai pitää esillä oppituntien, muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ja ruokailun aikana. Oppilas pitää huolen siitä, etteivät kyseiset laitteet häiritse koulupäivän aikana. Esimerkiksi Hatanpään koulussa oppilas vie aina matkapuhelimensa opettajan osoittamaan paikkaan oppitunnin ajaksi. Puhelimen voi hakea takaisin samasta paikasta oppitunnin päättymisen jälkeen. Järjestyssäännöt käsitellään oppilaiden kanssa lukuvuosittain ja niistä tiedotetaan huoltajia. Järjestyssäännöt myös tarkistetaan säännöllisesti.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus tekee tarvittavat lainsäädäntömuutokset, joilla voidaan nykyistä tehokkaammin rajoittaa esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen. Valmistelutyö uuden lainsäädännön laatimiseksi ei ole vielä aikataulun osalta tarkentunut. Tämän vuoksi on järkevää odottaa lakimuutoksia ja niiden tuomia mahdollisia muutoksia toimintaan. Lisäksi nykyiset järjestyssäännöt palvelevat kouluja matkapuhelimien käytön rajoittamiseksi.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun vastine aloitteeseen

Ammatillisen koulutuksen järjestäjän tulee ammatillisesta koulutuksesta annetun lain perusteella hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut oppilaitoksessa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä opiskeluympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. 

Tampereen seudun ammattiopiston järjestyssäännöissä todetaan valtuustoaloitteeseen liittyen seuraavaa: ”Teknisiä laitteita, kuten puhelimia ja tietokoneita, käytetään opetustilanteissa vain opiskelutarkoituksiin ja ottaen huomioon tekijänoikeudet. Kuvaaminen ja/tai äänittäminen ja tallenteen julkaiseminen tai levittäminen erilaisissa fyysisissä tai virtuaalisissa oppimisympäristöissä on kielletty ilman erillistä lupaa. Erillisiä tietoturva- ja tietosuojaohjeita ja tietoverkon käyttösääntöjä on noudatettava.” 

Tredun järjestyssäännöistä päättää johtaja, ammatillinen koulutus. Järjestyssääntöjen laatiminen ja päivittäminen on valmisteltu yhteistyössä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Järjestyssäännöt ovat nähtävillä Tredun internet-sivuilla ja ne käydään läpi uusien opiskelijoiden aloittaessa opintonsa. Tredun opiskelijoista yli puolet on yli 18-vuotiaita ja tämä on pyritty myös ottamaan huomioon järjestyssäännöissä.

Tredussa asiaa on käsitelty muun muassa opiskelijakuntatoimintaa ohjaavien ja koordinoivien opettajien sekä opiskelijakunnan edustajien kanssa ja keskustelujen perusteella etenemisen osalta esitetään seuraavaa:

Tredun järjestyssäännöt mahdollistavat esimerkiksi sen, että opiskelijat eivät käytä opetuksen aikana puhelimia ja mikäli opiskelija kuitenkin käyttää puhelinta opettajan ohjeistuksesta huolimatta, tämä on järjestyssääntöjen vastaista käytöstä.

Tarvittaessa voidaan laatia järjestyssääntöjen soveltamiseen ja puhelimien käyttöön tiimeissä / tutkintoaloilla / toimipisteittäin yksityiskohtaisempia menettelytapoja ja ohjeita. Tarvittaessa voidaan esimerkiksi sopia, että opiskelijat jättävät puhelimet opettajan osoittamaan paikkaan tai tilaan työskentelyn ajaksi.

Lukiokoulutuksen vastine aloitteeseen

Valtuustoaloitteeseen on syyslukukauden alkaessa pyydetty kaikilta kaupungin lukioiden opiskelijakunnilta ja opettajakunnilta kannanottoa. Opettajat ja opiskelijat ovat käsitelleet asiaa kokouksissaan ja kännykän käytön rajoittaminen oppitunneilla on saanut kannatusta sekä opettajilta että opiskelijoilta. Joissain päivälukioissa on jo omilla lukiokohtaisilla pelisäännöillä rajattu kännykän käyttöä oppituntien aikana, joten käytännön yhdenmukaistaminen lukioiden kesken nähtiin hyväksi. Lukiokoulutuksen yhteisenä linjauksena on siten sovittu, että kännykät pidetään jatkossa oppituntien ajan laukussa ja poissa näkyviltä, ellei opettaja anna kännykän käyttöön erikseen lupaa opintoihin liittyvissä tehtävissä. 

Aikuislukiossa opiskelijat ovat pääsääntöisesti täysi-ikäisiä aikuisia, eikä kännyköiden häiritsevää käyttöä oppitunneilla ole havaittu. Kategorista kännyköiden käyttökieltoa ei siten nähdä aikuislukiossa tarpeellisena. Omana erityisenä ryhmänä ovat kuitenkin aikuislukion iltapäiväryhmän nuoret opiskelijat, joiden kohdalla on perusteltua noudattaa vastaavaa kännykän käytön linjausta kuin päivälukioissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)