§ 164 Vaaleja koskevat periaatteet ja vaalikaranteeni

Lataa  Kuuntele 

TRE:477/00.00.02/2023

Päätöspäivämäärä

1.11.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Johtava juristi Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ puh. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki on noudattanut perinteisesti hyvin pidättyvää linjaa vaalikampanjointiin. Vaalikaranteeni perustuu perustuslain ja hyvän hallintotavan (hallintolaki 2. luku) mukaiseen yhdenvertaisuusperiaatteeseen. Kukaan ei saa saada vaaleissa erityistä hyötyä siitä, että toimii kaupungin tehtävässä. Vaalilain tarkoittamien yleisten valtakunnallisten vaalien osalta on tarpeen ohjeistaa vaaleja koskevista periaatteista.

Kaupunkikonsernin tehtävissä sekä kaupungin luottamustehtävissä olevat henkilöt, jotka ovat ehdolla eduskunta-, alue- ja kuntavaaleissa ovat vaalikaranteenin alaisina vaalien läheisen ajan. Europarlamenttivaalissa vaalikaranteenia noudatetaan, mikäli Tampereen kaupungin luottamushenkilö, viranhaltija tai työntekijä on ehdokkaana. Presidentinvaalissa ei noudateta vaalikaranteenia.

Vaalikaranteeni alkaa vähintään kaksi kuukautta ennen vaalipäivää ja merkitään alkavaksi aina kuukauden 1. päivästä alkaen (esim. vaalipäivä huhtikuussa, karanteeni alkaa 1. päivä helmikuuta). Vaalikaranteenista on laadittu ohje, jossa on linjattu vaalikaranteenin periaatteet. 

Pormestarin tehtävänä on hallintosäännön 34 §:n mukaan vastata hyvän hallinto-​ ja johtamistavan järjestämisestä sekä edistää kuntademokratiaa ja kuntalaisten osallistumis-​ ja vaikutusmahdollisuuksia. Pormestari päättää kaupungin edustustilaisuuksien järjestämisestä sekä edustustilojen käytöstä.

Päätös

Konsernihallinnolle,​ palvelualueille ja liikelaitoksille annetaan tiedoksi ohje Vaaleja koskevat periaatteet ja vaalikaranteeni (TRE:477/00.00.02/2023).

Tällä päätöksellä kumotaan pormestarin 25.1.2023 § 14 antama ohje Vaalikaranteeni (TRE:477/00.00.02/2023).

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola