Perustelut
Henkilöstön hyvinvointi vaikuttaa työntekijöiden suoriutumiseen, sitoutumiseen, työnantajamielikuvaan, asiakaskokemukseen sekä organisaation menestymiseen. Työhyvinvointia rakennetaan työpaikan arjessa työympäristöä, työyhteisöä, työprosesseja, osaamista ja johtamista kehittämällä.
Työntekijäkokemuksen parantaminen on valittu yhdeksi kaupunkitasoiseksi toiminnan painopisteeksi. Työhyvinvointimatriisi, Kunta10-tutkimus, työntekijäkokemuskysely ja esihenkilöarviointi muodostavat kaupunkitasoiseen hyvinvoinnin tietopohjan. Näiden lisäksi tärkeää tietoa saadaan muun muassa sairauspoissaolojen ja eläkkeiden kehityksestä.
Tampereen kaupungilla on panostettu pitkäjänteisesti työhyvinvoinnin ja esihenkilötyön kehittämiseen sekä työntekijäkokemuksen parantamiseen. Tulosten perusteella suunnitelmallisella työllä on ollut vaikutusta. Kunta10-kokonaistulokset olivat toistamiseen mittaushistorian parhaat. Esihenkilöarvioinnin tulokset parantuvat tasaisesti ja työntekijäkokemus kehittyy positiiviseen suuntaan kaikilla osa-alueilla.
Myönteinen kehitys näkyy myös sairauspoissaolotilastoissa: yksikkökohtaisia eroja on, mutta kaupunkitasoisesti tarkasteltuna sairauspoissaolot ovat laskusuunnassa. Johtopäätösten tekeminen sairauspoissaolotilastoista on kuitenkin aikaisempaa hankalampaa. Koronapandemia sekoitti sairauspoissaolotilastot eri tautiluokissa ennennäkemättömällä tavalla ja sen jälkivaikutuksena lisääntyneet infektiotaudit vaikuttivat sairauspoissaolotilastoihin myös pandemian jälkeen.
Konkreettisia toimenpiteitä sisältävät työhyvinvointisuunnitelmat laaditaan osana henkilöstösuunnitteluprosessia ja niissä hyödynnetään käytettävissä olevaa hyvinvointidataa. Työkykyä tuetaan monin eri keinoin, mutta suuri osa sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä aiheuttavista tekijöistä on työnantajan vaikutusmahdollisuuksien ulottumattomissa. Tyypillisiä työhyvinvointisuunnitelman teemoja ovat turvallisuuteen panostaminen, kuormituksen hallinta, yhteisöllisyyteen kannustaminen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen.
Henkilöstön hyvinvointia tukevia toimenpiteitä toteutetaan kaupunki-, yksikkö- ja yksilötasolla yhteistyössä työterveyshuollon, eläkevakuuttajan ja muiden sidosryhmien kanssa. Ratkaisuja etsitään niin työyhteisöjen kuin yksittäisten työntekijöiden hyvinvoinnin haasteisiin. Onnistunut työhyvinvoinnin johtaminen on työnantajalle merkittävä veto- ja pitovoimatekijä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Työhyvinvoinnin tila ja toimenpiteet henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.