Kaupunginhallitus, kokous 9.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 411 Työhyvinvoinnin tila ja toimenpiteet henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi 

TRE:4574/01.05.03/2023

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja työhyvinvointiasiantuntija Katja Nieminen, puh. 044 486 3774, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Henkilöstön hyvinvointi vaikuttaa työntekijöiden suoriutumiseen, sitoutumiseen, työnantajamielikuvaan, asiakaskokemukseen sekä organisaation menestymiseen. Työhyvinvointia rakennetaan työpaikan arjessa työympäristöä, työyhteisöä, työprosesseja, osaamista ja johtamista kehittämällä.

Työntekijäkokemuksen parantaminen on valittu yhdeksi kaupunkitasoiseksi toiminnan painopisteeksi. Työhyvinvointimatriisi, Kunta10-tutkimus, työntekijäkokemuskysely ja esihenkilöarviointi muodostavat kaupunkitasoiseen hyvinvoinnin tietopohjan. Näiden lisäksi tärkeää tietoa saadaan muun muassa sairauspoissaolojen ja eläkkeiden kehityksestä.

Tampereen kaupungilla on panostettu pitkäjänteisesti työhyvinvoinnin ja esihenkilötyön kehittämiseen sekä työntekijäkokemuksen parantamiseen. Tulosten perusteella suunnitelmallisella työllä on ollut vaikutusta. Kunta10-kokonaistulokset olivat toistamiseen mittaushistorian parhaat. Esihenkilöarvioinnin tulokset parantuvat tasaisesti ja työntekijäkokemus kehittyy positiiviseen suuntaan kaikilla osa-alueilla.

Myönteinen kehitys näkyy myös sairauspoissaolotilastoissa: yksikkökohtaisia eroja on, mutta kaupunkitasoisesti tarkasteltuna sairauspoissaolot ovat laskusuunnassa. Johtopäätösten tekeminen sairauspoissaolotilastoista on kuitenkin aikaisempaa hankalampaa. Koronapandemia sekoitti sairauspoissaolotilastot eri tautiluokissa ennennäkemättömällä tavalla ja sen jälkivaikutuksena lisääntyneet infektiotaudit vaikuttivat sairauspoissaolotilastoihin myös pandemian jälkeen.

Konkreettisia toimenpiteitä sisältävät työhyvinvointisuunnitelmat laaditaan osana henkilöstösuunnitteluprosessia ja niissä hyödynnetään käytettävissä olevaa hyvinvointidataa. Työkykyä tuetaan monin eri keinoin, mutta suuri osa sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä aiheuttavista tekijöistä on työnantajan vaikutusmahdollisuuksien ulottumattomissa. Tyypillisiä työhyvinvointisuunnitelman teemoja ovat turvallisuuteen panostaminen, kuormituksen hallinta, yhteisöllisyyteen kannustaminen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen.

Henkilöstön hyvinvointia tukevia toimenpiteitä toteutetaan kaupunki-, yksikkö- ja yksilötasolla yhteistyössä työterveyshuollon, eläkevakuuttajan ja muiden sidosryhmien kanssa. Ratkaisuja etsitään niin työyhteisöjen kuin yksittäisten työntekijöiden hyvinvoinnin haasteisiin. Onnistunut työhyvinvoinnin johtaminen on työnantajalle merkittävä veto- ja pitovoimatekijä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Työhyvinvoinnin tila ja toimenpiteet henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle. Hän oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Aarne Raevaara liittyi kokoukseen.

Tiedoksi

Niina Pietikäinen, Sami Ylipihlaja, Katja Nieminen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)