§ 30 Lausunto Tampereen kaupungin vesilupahakemuksesta koskien Viinikanlahden vesistötäyttöä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4925/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

10.11.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. asemakaavapäällikkö Hanna Montonen, puh. 040 801 6952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Viinikanlahden vesistötäyttöä, aallonmurtajalaiturin rakentamista sekä lupaa valmistelevien töiden aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Lausuntoa pyydetään 15.11.2023 mennessä, Dnro LSSAVI/11920/2023.

Suunniteltu Viinikanlahden vesistötäyttö sijaitsee Pyhäjärven rannassa Hatanpään kaupunginosassa Tampereella. Hankealue sijoittuu Tampereen kaupungin omistamille maa- ja vesialueille. Rakennettava täyttöalue tulee toimimaan jätevedenpuhdistamon poistumisen jälkeen Viinikanlahden kaupunginosan virkistymisalueena ja viherkäytävänä Hatanpään ja Viinikanojan välillä.

Noin 6 hehtaaria Viinikanlahden vesialueesta on tarkoitus muuttaa maa-alueeksi. Täyttöalueen pituus on noin 800 m ja leveys enimmillään 160 m. Alueen täyttötilavuus on noin 0,6 milj. m3. Täyttöön käytetään vain pilaantumatonta maa- tai kiviainesta. Hankealue jakautuu kolmeen täyttöalueeseen (A, B ja C). Alueiden A ja C täyttö tehdään päätypengerryksenä. Alueen B ympärille asennetaan teräsponttiseinä, jonka sisäpuolella täyttötyöt tehdään. Lopullinen täyttötaso on noin + 79,0 m (N2000), eli noin 1,5 m keskivedenpinnan yläpuolella. Alueen rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2025. Töiden arvioidaan kestävän kokonaisuudessaan noin 2–3 vuotta. Täyttöalueelle B myöhemmin sijoittuvan pienvenesataman suojaamiseksi täyttöalueen edustalle rakennetaan paalutettuna alta avoin betonirakenteinen aallonmurtajalaituri. Rakenne mahdollistaa veden virtauksen laiturin ali. Aallonmurtajalaiturin pituus on enintään 100 m ja leveys enintään 12 m.

Hakemuksen mukaan vesistötäytön rakentamisesta ja valmiista rakenteesta ei aiheudu merkittäviä haitallisia vaikutuksia vesialueelle tai sen vedenlaadulle. Vaikutuksia ei arvioida myöskään aiheutuvan ranta-alueelle tai pohjavedelle. Hankealue rajataan silttiverholla ennen töiden aloittamista. Rakentamisen aikaiset melu-, tärinä- ja pölyhaitat ovat hakemuksen mukaan normaaleja maarakentamisesta aiheutuvia haittoja. Haittoja lievennetään rakennustöiden aikataulutuksella, läjitystoimien ajoittamisella valveillaoloaikaan sekä mahdollisesti pölyävien työmaateiden ajoittaisella kastelulla. Hankkeeseen ei sisälly tärinää aiheuttavia räjäytystöitä. Hankkeen aikaisia vaikutuksia seurataan hakemuksessa esitetyn erillisen tarkkailuohjelman mukaisesti.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

vs. Asemakaavapäällikkö Hanna Montonen:

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa vesialueelle ei ole merkintää. Ranta-alue on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi (C). Rantaan on osoitettu viheryhteys. Alueella sijaitsee seudullisesti merkittävä siirtoviemäri. Alue kuuluu myös kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen ja Pyhäjärven ympäristön kehittämisvyöhykkeeseen.

Yleiskaava

Suunnittelualueella on voimassa lainvoimaiset Kantakaupungin yleiskaava 2040 (lainvoimainen 20.1.2020) ja Kantakaupungin vaiheyleiskaava – valtuustokausi 2017-2021 (lainvoimainen 9.6.2023). Alue on yleiskaavassa keskustatoimintojen aluetta ja vesialuetta. Keskustatoimintojen alue varataan julkisille ja yksityisille palveluille, työpaikkatoiminnoille ja keskustaympäristöön soveltuvalle asumiselle sekä monipuolisesti virkistyksen, vapaa-ajan ja kaupunkikulttuurin toiminnoille. Alue on osa kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhykettä, joka koostuu kantakaupungin tehokkaimmin rakennetusta asioinnin ja työssäkäynnin sekä kaupunkiasumisen alueista yhdistäen Tampereen ydinkeskustan ja aluekeskukset toimivaksi osaksi kaupunkiseudun yhdyskuntarakennetta. Alue on lisäksi laajentuvan ydinkeskustan erityisominaisuusaluetta, jonka mukaan sitä kehitetään kaupunkitilaltaan ja tehokkuudeltaan keskustamaisena alueena. Rantojen maankäyttöä kehitetään siten, että ranta varataan julkiseen käyttöön ja rannalle syntyy pääkäyttötarkoituksen lisäksi monipuolisia virkistyspalveluita ja -toimintoja sekä korkeatasoisia virkistäytymiseen soveltuvia alueita. Asemakaavoituksessa tulee varmistaa viheralueiden riittävä laajuus ja rannan suuntainen yhtenäisyys sekä sini-viherrakenteen kytkeytyneisyys. Alueen pilaantuneisuus tulee selvittää ja kunnostaa käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla. Mahdollisten rantatäyttöjen materiaalin tulee olla ympäristökelpoisuudeltaan alueelle ja maankäyttöön soveltuvaa. 

Rannan suuntaisesti on osoitettu pyöräilyn alueellinen pääreitti sekä ohjeellinen virkistysyhteys. Virkistysyhteys voi olla keskuspuistoverkostoa yhdistävä virkistysyhteys tai lähivirkistysalueiden sarja. Tarkemman suunnittelun yhteydessä tulee varmistaa lähivirkistysalueiden riittävyys, saavutettavuus, luontoarvot, kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot sekä varmistaa virkistysyhteyksien ja ekologisten yhteyksien jatkuvuus. Yhteyden luonne voi vaihdella rakennetusta luonnonmukaiseen. Viinikanlahteen on osoitettu kohdemerkinnällä ohjeellinen uusi tai kehitettävä pienvene- tai lauttasatama.

Alue on yleiskaavassa ohjeellista viherverkoston yhteystarvealuetta, jota suunniteltaessa tulee kehittää virkistysyhteyksien toimivuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä ottaa huomioon toimivien ekologisten yhteyksien ja virkistysyhteyksien kytkeytyminen keskuspuistoverkostoon. Ranta kuuluu ohjeelliseen keskuspuistoverkoston kehittämisalueeseen. Merkintä on osoitettu Kaukajärvi-Kirkkosuonnotko-Iidesjärvi-Viinikanlahti puistoakselille. Alueelle tulee laatia kokonaissuunnitelma, jonka tavoitteena on vahvistaa alueen tunnettavuutta ja saavutettavuutta koko kaupunkiseutua palvelevana monipuolisena keskuspuistona. Suunnitelmalla tulee yhteen sovittaa virkistystoimintojen ja -palveluiden tarpeet ja muu maankäyttö luonnonympäristön, kulttuuriympäristön ja maiseman arvojen kanssa. 

Lisäksi ranta-alue kuuluu Kansallisen kaupunkipuiston hakemuksen mukaiseen alueeseen, jota koskee suunnittelun ollessa kesken, kaupunginhallituksen asettama muutosaluetta koskeva eritysmääräys. Kansallista kaupunkipuistoa koskeva hakemus on hyväksytty kaupunginhallituksessa 7.12.2020

Alueella on vireillä kuluvan valtuustokauden Kantakaupungin vaiheyleiskaava 2021-2025, jonka luonnos oli nähtävillä keväällä 2023. Luonnoksessa esitettiin joitakin päivityksiä voimassa oleviin merkintöihin. Ohjeellisen virkistysyhteyden kaavamääräykseen esitettiin lisättäväksi yhteyksien kehittäminen luonnon monimuotoisuutta tukevina, latvuspeitteisyydeltään yhtenäisinä ja kaupunkikuvassa hahmotettavina viheryhteyksinä. Satamamerkintään esitettiin tarkennuksia koskien toimimista lähilaivaliikenteen laiturina. Lisäksi Hatanpäällä sijaitsevan teollisuuslaitoksen konsultointivyöhyke on päivitetty laajemmaksi ja se yltää Viinikanlahden alueelle saakka.

Asemakaava

Suunnittelualueella ovat voimassa asemakaavat nro -162, 1325, 1907, 4532, 4749, 5448, 6552, 7991 ja 8578, sekä maanalainen asemakaava nro 8613, joista osa sijoittuu vain katuympäristöön, kauemmas rannasta. Suunnittelualueella on urheilupalvelujen-, kunnallistekniikan-, sekä sosiaalitoimen ja terveydenhuollon korttelialueita. Suunnitelma koskee myös venevalkama-, venesatama- ja katualueita, puistoa, vesialuetta ja yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevan maanalaisen rakentamisen aluetta.

Alueella on vireillä Viinikanlahden asemakaava nro 8755, jonka suunnitelma perustuu vuosina 2019–20 järjestettyyn kaksivaiheiseen kansainväliseen arkkitehtuurin ja maisemasuunnittelun ideakilpailuun. Asemakaavassa Viinikanlahteen osoitetaan uusi keskustan eteläreunaa täydentävä asuinalue jätevedenpuhdistamon siirtyessä Sulkavuoreen. Pyhäjärven rantavyöhykkeen tärkeää viher- ja virkistysyhteyttä parannetaan ja keskuspuistoverkostoa vahvistetaan sekä ekologiset että tiheästi asutun alueen asukkaiden tarpeet huomioiden. Ranta-alueelle tulee sijoittumaan puisto toimintoineen, sekä vesiliikkumiseen, harrastamiseen ja matkailuun keskittyvä soutu- ja melontakeskus. Täyttöalueelle sijoittuu myös satama, johon sijoitetaan myös viranomaistoimintoja. Alueen uusi koulu ja päiväkoti liikuntahalleineen on osoitettu ympäristöhäiriöiltä suojattuun paikkaan rantapuiston reunaan. Uudelle täyttöalueelle sijoittuu myös yksi asuinkortteli ja pieniä osia muista kortteleista sekä niihin liittyvästä korttelipuistosta. Tavoitteena on, että asemakaavan ehdotusvaihe kuulutetaan nähtäville loppuvuodesta 2023.

Vesiluvassa haettu toiminta on vireillä olevan asemakaavan tavoitteiden ja suunnitelmien mukaista.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi