§ 19 Lausunto ympäristöministeriölle Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP-korkotukilainan enimmäismäärien korottamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5260/10.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

10.11.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, elinvoima- ja osaamislautakunta sekä asunto- ja kiinteistölautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asunto- ja kehittämispäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 7391, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja asuntorahoitussihteeri Tarja Lampinen, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

HR-asiantuntija Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ympäristöministeriö on pyytänyt lausuntoa  Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP-korkotukilainan enimmäismäärien korottamisesta. Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) tarkoituksena on lisätä pitkäjänteistä asuntosäästämistä ja parantaa mahdollisuuksia ensiasunnon hankintaan. ASP-tilille säästäneelle ensiasunnon ostajalle myönnetään korkotukilaina. Lainan alueellisista enimmäismääristä säädetään asetuksella. ASP-korkotukilainan enimmäismäärien korottamisen tavoitteena on helpottaa ensiasunnon ostamista tai rakentamista.

Valtiovarainministeriön ja ympäristöministeriön yhteinen asiantuntijatyöryhmä suositteli aiemmin syksyllä korotusta yhtenä toimenpiteenä asuntorakentamisen suhdannetilanteeseen vastaamiseksi. Ensiasunnon kauppa vaikuttaa usein suoraan muuhunkin asuntojen vaihdantaan asuntomarkkinoilla, kun pienemmän asunnon hankkiminen käynnistää useamman asunnon myynnin ketjun. 

Enimmäismääriä on korotettu viimeksi vuonna 2021. Lisäksi vuoden 2023 alusta kaksi lainansaajaa on voinut saada 1,5-kertaisen lainan asuntoa kohden. Nyt enimmäismääriä ehdotetaan nostettavaksi 15 000–25 000 eurolla. Suurin korotus olisi Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueella, jossa tällä hetkellä 44 prosenttia ASP-lainalla ensiasunnon ostajista nostaa enimmäismäärän lainaa.

Enimmäismääriä nostettaisiin myös muilla alueilla. Uudet enimmäismäärät tulisivat voimaan 1.4.2024.   

Hallintosäännön § 34 mukaan apulaispormestari päättää lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan ympäristöministeriölle liitteenä oleva lausunto Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP-korkotukilainan enimmäismäärien korottamisesta.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Ilkka Sasi