Kaupunginvaltuuston kyselytunti, kokous 23.10.2023

§ 6 Valtuustokysely koskien Tampereen omakotitonttien vuokraamisen epäämistä lapsettomilta kaupunkilaisilta - Jaakko Mustakallio 

TRE:5068/10.00.01/2023

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jaakko Mustakallion valtuustokysely

Tampereen kaupungin tuore päätös luovuttaa vuokrattavat omakotitontit vain lapsiperheille on haasteellinen kaupunkilaisten yhdenvertaisuuden kannalta. Perustuslaki määrää, ettei ihmistä saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Tampereen kaupunki on osaltaan perustellut linjausta halulla nostaa lapsiperheiden pitovoimaa kaupungissa, jolla myös kyseistä linjausta on perusteltu. Kuitenkin monet pariskunnat päättävät hakea omakotitaloa jo ennen kuin lapsi on syntynyt talouteen, näin välttäen pikkulapsiarjen ja rakentamisen päällekkäisyyden.

Näillä perusteilla haluan kysyä asiasta vastaavalta apulaispormestarilta:

1. Täyttääkö lapsiperheiden pitovoiman lisääminen perustuslain hyväksyttävän perusteen syrjiä lapsettomia kaupungin vuokrauskäytännöissä?

2. Kuinka moni perheellistymisvaiheessa oleva ja omakotitalosta haaveileva pariskunta muuttaa linjauksen takia pois Tampereelta, kun hyvällä perhesuunnittelulla ei voi enää taloa rakentaa jo ennen lapsen tuloa?

Apulaispormestari Ilkka Sasin vastaus Jaakko Mustakallion valtuustokyselyyn:

Valtuutettu Mustakallio tiedustelee elinvoiman ja kilpailukyvyn apulaispormestari Ilkka Sasilta, miksi kaupungin vuokraamat omakotitontit on kohdennettu tamperelaisille lapsiperheille ja kuinka moni perheellistymisvaiheessa oleva pariskunta muuttaa linjauksen vuoksi pois Tampereelta.

Ennen vuonna 2018 hyväksyttyjä asunto- ja maapolitiikan linjauksia Tampereella oli vuokrattavien omakotitonttien osalta käytössä pistelaskuri, jolla arvontaan mukaan päässeet valittiin. Arvontaan mukaan päästäkseen täytyi saada tietyt minimipisteet, joita sai tamperelaisuudesta asumisvuosilta, lasten iästä ja lukumäärästä sekä ansiotuloista. Kahden osa-alueen pisteillä oli mahdollista päästä arvontaan. Lisäksi oli voimassa sääntö, että sama hakija voi saada kaupungilta tontin vain kerran kymmenessä vuodessa. Viimeinen näillä hakukriteereillä toteutettu tonttihaku järjestettiin vuonna 2017. Tuolloin hakemuksia arvottaviin tontteihin saatiin 134, kun vuokrattavia ja kiinteällä hinnalla myytäviin tontteja oli tarjolla 102. Tarjousten perusteella myytäviä tontteja oli tarjolla 1.

Valtuustokauden 2017 – 2021 asunto- ja maapolitiikan linjausten valmistelun yhteydessä tunnistettiin, että pisteytys rajoittaa kaupungin vetovoimaa ja toisaalta ei tuo näkyväksi pientalotonttien todellista tarvetta kaupungissa. Vuonna 2018 valtuusto hyväksyi asunto- ja maapolitiikan linjauksissa pientalotonttien osalta seuraavaa:

4.32. Pientalotonttien luovutus

Pientalolla tarkoitetaan tässä yhteydessä 1-3 asunnon asuntokokonaisuutta, joka ei ole yhtiömuotoista rakentamista. Useamman kuin yhden asunnon pientalo- rakentamisella kannustetaan pienten kohteiden ryhmärakentamiseen. Kaupunki tarjoaa tällä hetkellä pääasiassa yhden asunnon pientaloille tarkoitettuja tontteja, mutta tavoitteena on tältäkin osin monipuolistaa tonttitarjontaa.

Myös yhden asunnon pientaloille kaupungilla tulisi olla tarjota riittävästi tontteja eri puolilta kaupunkia. Tavoitteena on, että kaupunki luovuttaa pientalotontteja vähintään 110 asunnolle/v. (4 v. liukuva keskiarvo), kaupungin luovuttamien pientalotonttien osalta tavoitellaan kysyntää vastaavaa tonttituotantoa. Kysyntä mitataan hakijoiden määrän kehityksellä (4v. liukuva keskiarvo).

Kaupunki käyttää omakotitonttien luovutuksessaan seuraavia luovutusmenettelyjä:

• tonttihaku
• tarjouskilpailu.

Pientalotonttien tonttihaku järjestetään vuosittain 1–2 kertaa. Pääosin tonttien saajat valitaan arpomalla. Aiemmin arvontaan pääsyn kriteereinä on ollut hakijan tulotaso, lasten lukumäärä ja iät sekä tamperelaisuus. 2014–2017 on pientalotonttien tarjonta lisääntynyt samalla kuin hakijoiden määrä on muun muassa taloustilanteesta johtuen laskenut. Hakijoiden karsimiseen ei ole tarvetta. 2018 alkaen tonttihausta poistetaan kriteerit, lukuun ottamatta kriteeriä, jonka mukaan hakuun voi osallistua sellainen hakija, joka ei ole 10 viimeksi kuluneen vuoden aikana saanut kaupungin luovuttamaa pientalotonttia.

Osa luovutettavista tonteista (esim. keskeisiltä tai erityisen arvokkailta alueilta) voidaan myydä tarjouskilpailuiden perusteella. Tarjouskilpailuilla myydään keskimäärin 5 % kaikista luovutettavista omakotitonteista.

Pääasiallisena tonttien luovutustapana on vuokraus. Arvonnalla luovutettavista tonteista myydään keskimäärin 10 % kaikista luovutettavista omakotitonteista.

Arvottavat pientalotontit hinnoitellaan kohtuulliseen käypään hintaan. Vuokrattavien tonttien vuosivuokra on 4 % tontin pääoma-arvosta. Vuokra sidotaan elinkustannus- indeksiin. Tonteille on rakennettava kolmen vuoden kuluessa pitkäaikaisen vuokra- sopimuksen tai kiinteistökaupan tekemisestä. Rakentamattoman tontin edelleen luovutus on käytännössä estetty taloudellisin sanktioin.

Vuosina 2018 – 2022 hakijoiden määrä moninkertaistui tarjolla olevien tonttien määrän pienentyessä. Tämä toi esiin aiemmin hakua rajoittavien kriteerien taustalle piiloon jääneen kysynnän pientalotonteille, jonka perusteella pientalotonttituotantoa on pyritty kasvattamaan asemakaavoituksen ja kiinteistötoimen yhteistyönä sekä maltillisesti uusia asuntoalueita kaavoittamalla (esim. Vuoreksen uudet alueet ja Ojala) että täydennysrakentamisen keinoin (esim. Haukiluoman alue).

• Vuonna 2018 arvottiin 51 tonttia, joista 43 vuokratontteja ja 8 kiinteällä hinnalla myytävää. Arvontaan tuli hakemuksia 263, joista 96 Tampereen ulkopuolella asuvilta hakijoilta. Lisäksi tarjousten perusteella myynnissä oli 8 tonttia.

• Vuonna 2019 arvottiin 37 tonttia, joista 33 vuokratontteja ja 4 kiinteällä hinnalla myytävää. Arvontaan tuli hakemuksia 400, joista 146 Tampereen ulkopuolella asuvilta hakijoilta. Lisäksi tarjousten perusteella myynnissä oli 7 tonttia.

• Vuonna 2020 arvottiin 19 tonttia, joista 18 vuokratontteja ja 1 kiinteällä hinnalla myytävä. Arvontaan tuli hakemuksia 378, joista 155 Tampereen ulkopuolella asuvilta hakijoilta. Lisäksi tarjousten perusteella myynnissä oli 2 tonttia.

• Vuonna 2021 arvottiin 59 tonttia, joista 53 vuokratontteja ja 6 kiinteällä hinnalla myytävää. Arvontaan tuli hakemuksia 690, joista 269 Tampereen ulkopuolella asuvilta hakijoilta. Lisäksi tarjousten perusteella myynnissä oli 4 tonttia.

• Vuonna 2022 arvottiin 80 tonttia, joista vuokratontteja 72 ja 8 kiinteällä hinnalla myytävää. Arvontaan tuli hakemuksia 668, joista 278 Tampereen ulkopuolella asuvilta hakijoilta. Lisäksi tarjousten perusteella myynnissä oli 2 tonttia.

Valtuustokauden 2021 – 2025 asunto- ja maapolitiikan linjaukset hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 13.6.2022. Linjaukset valmisteltiin vuorovaikutuksessa valtuuston, kaupunginhallituksen ja asianomaisten lautakuntien kanssa. Valmistelun kuluessa on esitetty palaamista osin vanhoihin kriteereihin. Kaupunginhallituksen kokouksessa 23.5.2022 puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen esityksestä hyväksyttiin yksimielisesti muutos pientalotonttien luovutuksesta seuraavasti:

”Asian käsittelyn kuluessa puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ehdotti, että liitteenä oleviin asunto- ja maapolittikan linjauksiin tehdään seuraavat muutokset:

Sivu 108, 3.3.2 Pientalotonttien luovutus

Korvataan 5. kpl: Pääasiallisena tonttien luovutustapana on vuokraus. Vuokrattavien omakotitonttien luovutuksessa otetaan takaisin käyttöön vanhat kriteerit liittyen tamperelaisuuteen ja lapsilukumäärään. Kriteerit otetaan käyttöön 1.1.2023 alkaen. Arvonnalla luovutettavista tonteista myydään keskimäärin kymmenen prosenttia kaikista luovutettavista omakotitonteista.”

13.6.2022 kaupunginvaltuuston yksimielisesti hyväksymissä asunto- ja maapolitiikan linjauksissa todetaan pientalotonttien osalta seuraavaa:

3.3.2. Pientalotonttien luovutus

Pientalolla tarkoitetaan tässä yhteydessä 1–3 asunnon asuntokokonaisuutta, joka ei ole yhtiömuotoista rakentamista. Useamman kuin yhden asunnon pientalorakentamisella kannustetaan pienten kohteiden ryhmärakentamiseen. Kaupunki tarjoaa tällä hetkellä pääasiassa yhden asunnon pientaloille tarkoitettuja tontteja, mutta tavoitteena on monipuolistaa tonttitarjontaa.

Myös yhden asunnon pientaloille kaupungilla tulisi olla tarjota riittävästi tontteja eri puolilta kaupunkia. Tavoitteena on, että kaupunki luovuttaa vähintään 150 pientalotonttia vuodessa (4 v. liukuva keskiarvo), kaupungin luovuttamien pientalotonttien osalta tavoitellaan kysyntää vastaavaa tonttituotantoa. Kysyntä mitataan hakijoiden määrän kehityksellä (4 v. liukuva keskiarvo).

Kaupunki käyttää omakotitonttien luovutuksessa kahta menettelytapaa: tonttihaku tai tarjouskilpailu. Pientalotonttien tonttihaku järjestetään vuosittain 1–2 kertaa. Pääosin tonttien saajat valitaan arpomalla. Ennen vuotta 2018 arvontaan pääsyn kriteereinä oli hakijan tulotaso, lasten lukumäärä ja iät sekä tamperelaisuus. Pientalotonttien hakijoiden määrä laski vuosina 2014–2017. Vuodesta 2018 lähtien tonttihausta on poistettu kriteerit, lukuun ottamatta kriteeriä, jonka mukaan hakuun voi osallistua sellainen hakija, joka ei ole 10 viimeksi kuluneen vuoden aikana saanut kaupungin luovuttamaa pientalotonttia. Vuosina 2018–2020 hakijoiden määrä on noussut merkittävästi. Toisaalta kaupunki on tuottanut yhdyskuntatekniikaltaan rakentamiskelpoisia tontteja niukasti kysyntään nähden. Kaavallisesti toteutuskelpoista pientalotonttivarantoa kaupungilla on ollut riittävästi, pullonkaulaksi muodostui 2018–2020 yhdyskuntarakentamisen vaatimien investointimäärärahojen niukkuus.

Osa luovutettavista tonteista, esimerkiksi keskeisiltä tai erityisen arvokkailta alueilta, voidaan myydä tarjouskilpailuiden perusteella. Tarjouskilpailuilla myydään keskimäärin viisi prosenttia kaikista luovutettavista omakotitonteista.

Pääasiallisena tonttien luovutustapana on vuokraus. Vuokrattavien omakotitonttien luovutuksessa otetaan takaisin käyttöön vanhat kriteerit liittyen tamperelaisuuteen ja lapsilukumäärään. Kriteerit otetaan käyttöön 1.1.2023 alkaen. Arvonnalla luovutettavista tonteista myydään keskimäärin kymmenen prosenttia kaikista luovutettavista omakotitonteista.

Valmistelun kuluessa ei ole tunnistettu, että tamperelaisia lapsiperheitä suosiva vuokratonttien arvontatapa olisi perustuslain vastainen. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa (6.9.2007, dnro 2300/4/05, s. 10-11) on todettu, että perustuslain mukaan julkiselle vallalle on asetettu velvollisuus tukea lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. Lain esitöissä korostetaan perheen merkitystä lapsen luonnollisena elin- ja kasvuympäristönä. Julkiselle vallalle on asetettu tehtäväksi myös tukea asumisen omatoimista järjestämistä. Lapsiperheiden tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteuttaminen asumisen järjestämisessä voi edellyttää positiivista erityiskohtelua. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan hakijoiden luona asuvien lasten lukumäärä on sellainen hyväksyttävä peruste, jota kunta voi käyttää omakoti- ja pientalotonttien ostajien valinnassa.

Poliittisessa päätöksenteossa näkemys kriteerien osittaisesta palauttamisesta vuokratonttien arvontaan pääsevien osalta oli sekä kaupunginhallituksessa että kaupunginvaltuustossa yksimielinen. Kaupunginvaltuuston käsittelyssä valtuutettu Raevaara jätti hyväksymispäätöksestä eriävän mielipiteensä, mutta se ei koskenut omakotitonttien luovutusta.

Vuoden 2023 syksyllä järjestetty omakotitonttien haku oli ensimmäinen, jossa uusia linjauksia sovellettiin. Digitaalista tonttihaku- ja arvontaohjelmaa varten tuli linjausten sanamuotoa ja sisältöä täsmentää siten, että ohjelma tunnistaa sähköisistä hakemuksista arvontaan hyväksyttävät hakijat. Syksyn tonttihaun linjausten pohjalta täsmennettyjä kriteerejä esiteltiin 15.2.2023 asunto- ja kiinteistölautakunnalle ajankohtaiskatsauksessa ja arvontaohjelman kehittämistä jatkettiin esiteltyjen kriteerien mukaisesti.

Asunto- ja kiinteistölautakunnalle helmikuun 2023 ajankohtaiskatsauksessa esitellyt hakijakriteerien täsmennykset kirjattiin myös kaupungin internetsivuille laadittuun ohjeistukseen hakijoita varten seuraavasti:

Vuokrattavat omakotitontit luovutetaan vain tamperelaisille lapsiperheille seuraavin ehdoin:

• Vähintään yhdellä hakijalla tulee olla vähintään yksi alle 16-vuotias lapsi hakuajan alkaessa. Lapsikriteeri tarkistetaan väestötietojärjestelmistä.

• Vähintään yhden hakijoista tulee olla ollut yhtäjaksoisesti kirjoilla Tampereella vähintään edellisen vuoden viimeisestä päivästä hakuhetkeen. Tieto tarkistetaan väestötietojärjestelmistä

• Hakijat yksin tai yhdessä eivät ole saaneet 10 viimeksi kuluneen vuoden aikana kaupungin luovuttamaa pientalotonttia. Saannoksi katsotaan pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen solmiminen tai tonttikauppa. Kiinteään hintaan myytävien tonttien osalta sovelletaan ainoastaan edellä mainittua sääntöä 10 vuoden tontin saannista.

Tarjousten perusteella myytävät tontit ovat kaikkien täysi-ikäisten yksityishenkilöiden haettavissa ilman rajoituksia. Tontin varausaikana ei voi osallistua Tampereen kaupungin omakotitonttihakuun.

Kiinteistöjohtaja on tehnyt toimivaltaansa kuuluvan päätöksen luovutusehtojen vahvistamisesta Haukiluoman tonteille sekä eräille Ojalan tonteille 7.9.2023 § 710 syksyn 2023 omakotitonttien tonttihakua varten. Päätöksen perusteluissa todetaan seuraavasti: ” Asunto- ja maapolitiikan linjausten 2022-2025 mukaisesti vuokrattavien omakotitonttien luovutuksessa otetaan käyttöön kriteerit liittyen tamperelaisuuteen ja lapsilukumäärään. Tätä sovelletaan kaikkiin nyt haettavaksi tuleviin vuokratontteihin. Sekä vuokrattavissa että kiinteällä hinnalla myytävissä noudatetaan edelleen myös sääntöä, että hakijat yksin tai yhdessä eivät ole voineet saada 10 viimeksi kuluneen vuoden aikana kaupungin luovuttamaa pientalotonttia. Saannoksi katsotaan pitkäaikaisen vuokrasopimuksen solmiminen tai tonttikauppa.” Asunto- ja kiinteistölautakunta on kokouksessaan 14.9.2023 §112 päättänyt yksimielisesti, että ko. päätöstä ei oteta lautakunnan käsiteltäväksi.

Syksyn 2023 tonttihaussa oli tarjolla 56 vuokrattavaa tonttia, 10 kiinteällä hinnalla myytävää tonttia ja 3 tarjousten perusteella myytävää tonttia. Omakotitonttihaku päättyi 16.10.2023 ja hakemuksia arvottaviin tontteihin saatiin 122. Vuokratontteihin kohdentui 99 hakemusta, joista 18 haki samalla myös kiinteällä hinnalla myytäviä tontteja. Kiinteällä hinnalla myytäviin tontteihin saatiin 23 hakemusta, joista 12 hakijaa eivät ole vielä tamperelaisia.

Hakijoiden määrä siis putosi vuoden 2017 tasolle. On vaikea arvioida, johtuuko hakijoiden määrän merkittävä lasku yksinomaan linjausten muutoksesta vai onko vallitsevalla taloustilanteella vaikutusta pientalorakentamisesta kiinnostuneiden laskeneeseen määrään. Myöskään uusien linjausten vaikutusta kaupungin veto- ja pitovoimaan ei voida tehdyn haun perusteella arvioida. Aiemmista hauista voidaan todeta, että ainakin ulkopaikkakuntalaisten hakemusten poistaminen on vähentänyt hakijoiden määrää. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmä järjestää sekä hakijoille että muille omakotitonteista kiinnostuneille palautekyselyn kaupungin internetsivustolla, jonka tarkoitus on saada palautetta kuluvan valtuustokauden linjauksista omakotitonttien osalta. Palautetta hyödynnetään seuraavan valtuustokauden linjausten valmistelussa.

Lopuksi. Kaupungin veto- ja pitovoiman näkökulmasta omakotitonttitarjontaa on hyvä kasvattaa valtuuston asunto- ja maapolitiikan linjauksissa hyväksymällä tavalla 150 luovutettavan tontin vuosittaiseen määrään tai kysyntää vastaavasti. Tarjonnan kasvattaminen tulee tehdä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla osin täydennysrakentamalla olemassa olevia pientaloalueita tai alueita, joille myös pientalorakentaminen soveltuu sekä toteuttamalla hallitusti myös uusia pientaloalueita. Esimerkiksi Peltolammin vanhan koulun alueelle ollaan laatimassa pientalovaltaista uutta asemakaavaa ja useita täydennysrakentamisen asemakaava-aloitteita on jätetty sekä viime että kuluvalla valtuustokaudella kaupungin omistamien maa alueiden osalta.

Päätös

Merkittiin.