§ 178 Asiakirjapyyntö työntekijöille annetuista varoituksista vuodesta 2018 alkaen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4995/01.02.00/2023

Päätöspäivämäärä

2.11.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja juristi Minna Kaipinen, puh. 040 800 4581, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen:

Yle Tampereen uutistuottaja Sakari Muurinen on toimittanut Tampereen kaupungille 11.10.2023 sähköpostitse pyynnön saada kaupungin työntekijöilleen antamat kirjalliset varoitukset vuodesta 2018 alkaen. 

Tampereen kaupungin antamat kirjalliset varoitukset ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 5 §:n 4 momentin mukaisia viranomaisten sisäistä työskentelyä ja toimintaa varten laadittuja asiakirjoja, joista saa antaa tietoa vain viranomaisen luvalla. 

Tämän lisäksi varoitukset eivät ole valmisteluasiakirjoina julkisia viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 9-kohdan perusteella. 

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 8 luvun 35 §:n virkasuhteen irtisanominen edellyttää pääsääntöisesti varoituksen antamista. Samoin työsopimuslain 7 luvun 2 §:n mukaan työsuhteen irtisanominen edellyttää lähtökohtaisesti varoituksen antamista. Varoitus on siis laissa kytketty välittömästi virka- ja työsuhteen irtisanomiseen. Varoitus ei ole valituskelpoinen päätös eikä kurinpitorangaistus, vaan se on luonteeltaan työnantajan työnjohtovaltaan kuuluvaa työnjohdollista ohjausta viranhaltijalle/työntekijälle vastaisen varalle. Jos asiassa päädytään myöhemmin palvelussuhteen irtisanomiseen aiemmin annetun varoituksen perusteella, tulee varoitus irtisanomispäätöksen liitteenä julkiseksi, mikäli julkisuuslain 24 §:n mukaista salassapitoperustetta ei ole.  

Tampereen kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaan valtuuston, kaupunginhallituksen ja sen jaoston sekä konsernihallinnon asiakirjoja koskevat tietopyynnöt ratkaisee konsernijohtaja.

Päätös

Sakari Muurisen pyyntö Tampereen kaupungin työntekijöilleen vuodesta 2018 alkaen antamien varoitusten toimittamisesta hylätään lukuunottamatta varoituksia, jotka ovat palvelussuhteen irtisanomispäätöksen liitteenä.

Allekirjoitus

Konsernijohtajan 1. varahenkilö, johtaja Mikko Nurminen