§ 3 Tampereen kaupungin lausunto Laatusuositukseen aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027

Lataa  Kuuntele 

TRE:5523/05.01.00/2023

Päätöspäivämäärä

17.11.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, kasvatus- ja opetuslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta (2023-2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen, puh. 040 800 7874 ja suunnittelija Tiina Santala puh. 040 159 1588, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Apulaispormestari Matti Helimo,​ puh. 040 513 8625,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sosiaali- jaterveysministeriö yhdessä Suomen Kuntaliiton kanssa on julkaissut vuosina 2011, 2008, 2013, 2017 ja 2020 laatusuosituksia väestön ikääntymiseen varautumiseksi sekä ikääntyneiden palvelujen laadun kehittämiseksi ja uudistamiseksi. Uusi laatusuositus vuosille 2024–2027 julkaistaan yhdessä ministeriön, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n ja Suomen Kuntaliiton kanssa. Laatusuositusten luonnos ja sitä koskeva lausuntopyyntö on julkaistu Lausuntopalvelu.fi-sivustolla 26.10.2023 ja sitä koskevat lausunnot tulee antaa kyseisen palvelun kautta viimeistään 17.11.2023.

Luonnoksessa esitellään vaikuttavuustavoitteittain suosituksia ja hyviä käytäntöjä tavoitteiden toteuttamiseksi. Luonnos on valmisteltu yhdessä eri ministeriöiden, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kuten vanhusneuvostojen kanssa. Laatusuositukset pohjautuvat kansalliseen Ikäohjelmaan sekä Tulevaisuuden Sote-keskus -ohjelman eri hankkeisiin ja tutkittuun tietoon. Suositukset ovat osittain yleisempää ohjausta ja toimeenpanossa on tarkoitus huomioida hyvinvointialueiden ja kuntien paikalliset olosuhteet. 

Laatusuosituksen johdannossa on huomioitu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteet ja painotukset, sekä pyritty huomioimaan entistä enemmän ikääntyneiden  toimintakyvyn heikkenemisen ennaltaehkäisy ja hoidon vaikuttavuus. Hallitusohjelman mukaisesti laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi päivitetään. Laatusuositus on tarkoitettu tukemaan hyvinvointialueiden sekä kuntien varautumista väestön ikääntymiseen. Tavoitteena on aktiivinen ja toimintakykyinen ikääntyminen sekä laadukkaat ja kestävät palvelut. 

Tampereen kaupunki nostaa lausunnossaan esiin muutamia kriittisiä huomioita laatusuosituksesta ja tekee kehittämisehdotuksia. Tampereen kaupunki toivoo julkaisun lopullisessa versiossa käytettävän lukijalähtöisempää ja selkokielisempää kieltä kautta linjan, varsinkin kun laatusuositus on kohdennettu myös ikääntyneiden kansalaisten luettavaksi.

Lausuntopalvelu.fi-sivuston vastauspohjaa varten muotoiltu lausunto on tämän päätöksen liitteenä.

Keskeiset huomiot kappaleesta Ikääntyneiden työkykyky paranee

Kappaleessa Ikääntyvien työkyky paranee käsitellään sote-alan henkilöstön työkykyä ja alan veto-/pitovoimaa. Kulttuurihyvinvointia edistävänä kaupunkina Tampereen kaupunki toivoisi tässä osioissa nostettavan myös ikäihmisten palveluissa esiin työn monipuolisuus kulttuuristen toimintamallien kautta, sekä mahdollisuus kulttuurista nauttimiseen työpaikkaympäristössä (esim. esitykset ikäihmisten palveluissa). Kappaleessa Henkilöstön riittävyys mainitaan seuraavasti: "Myös sosiaali- ja terveydenhuollon paheneva työvoimapula edellyttää, että kaikki osaaminen, jolla asiakkaiden tarpeisiin voidaan vastata, otetaan käyttöön ja hyödynnetään." Tampereen kaupunki toivoo, että tässä kohden huomioidaan myös henkilöstön kulttuurihyvinvoinnin osaaminen.

Keskeiset huomiot kappaleesta Iäkkäät ovat toimintakykyisiä pidempään

Kappaleessa mainitaan HYTE-työn (hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn) olevan kutien lakisääteinen tehtävä. HYTE-työ on myös hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Laajalti kyse on työstä kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoilla, ja näin ollen kohdassa tulisi mainita tuen molemminpuoleisuus eli myös tuki hyvinvointialueiden taholta kunnille. Tampereen kaupunki toivoo kappaleeseen myös mainintaa liikunnan vaikutuksista kognitioon ja erityisesti muistiin. Lisäyksenä hyviin käytäntöihin esitämme kulttuurihyvinvointisuunnitelmia.

Keskeiset huomiot kappaleesta Ikäystävällisyyttä asumiseen ja asuinympäristöihin

Tampereen kaupunki muistuttaa, että ikääntyneiden omaa ennakointia ja varautumista asumisessa tulee tukea monen tahon toimesta. Sen puheeksi ottaminen erilaisissa ammattilaiskohtaamisissa olisi tärkeää. Ikääntyvien neuvontapalveluissa (esimerkiksi hyvinvointikeskuksissa, kotiin vietävissä palveluissa, Lähi- ja Kotitoreilla) tulee olla osaamista ja ymmärrystä asumisen ennakoinnista ja ratkaisuista, sekä valtakunnallisesti, alueellisesti että paikallisesti. Kohdassa 6.3 lukee: ”Kunnat voivat monilla toimilla tukea ikääntyvän väestön asumista, liikkumista ja arjessa pärjäämistä.” Hyvinvointialueiden rooli tulisi lisätä tähän ja hyvinvointialueiden vastuulle kuuluva yhteisösosiaalityö tulisi mainita. Myös esteettömyyttä tulisi avata lisää. Esteettömyyskartoitusten tekeminen, esteettömyyskävelyt yhdessä ikääntyneiden kanssa, edistävät myös osallisuutta. Kohdassa 6.4 lukee:  Kuntien tehtäviin kuuluu esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelu ja kaavoitus sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen eri väestöryhmien osalta ja myös asumiseen liittyviä tehtäviä. Hyvinvointialueet vastaavat asumispalveluista osana ikääntyneiden palveluja.” Vanhuspalvelulain 5 § 2. momentissa todetaan: "Hyvinvointialueen on laadittava suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi osana sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 7 §:n 3 momentissa tarkoitettua hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä sekä arvioitava ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tilaa, ikääntyneelle väestölle tarjolla olevien palvelujen riittävyyttä ja laatua sekä ikääntyneen väestön palveluntarpeeseen vaikuttavia tekijöitä." Laatusuosituksessa tulisi täten korostaa hyvinvointialueen roolia sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluissa että muissa ikääntyneiden palveluissa, ei siis pelkästään kapeasti ajateltuna asumispalveluissa.

Apulaispormestarin päätösvallan peruste: Hallintosäännon § 35 mukaisesti apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta: 1) lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Sosiaali- ja terveysministeriölle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto Laatusuositukseen aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Matti Helimo