§ 89 Työyhteisöselvityksen tilaaminen Työterveyslaitokselta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5521/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

14.11.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Turvallisuuspäällikkö Henri Rikander, p. 040 531 0828, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari, p. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki edellyttää työpaikoilla normaalia, hyvää käytöstä eikä hyväksy minkäänlaista huonoa kohtelua, kiusaamista, sukupuolista häirintää, ahdistelua tai työsyrjintää. Työnantajan on välittömästi puututtava havaitsemaansa tai tietoonsa tulleeseen asiattomaan toimintaan. 

Sivistyspalvelujen palvelualueella Frenckellin tiloissa työskentelevien keskuudessa on ilmennyt sellaista toimintaa, joka ei ole hyväksyttävää ja tästä syystä nähtiin tarpeelliseksi tilataan Työterveyslaitokselta työyhteisöselvitys tilanteen kartoittamiseksi. 

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite edellyttää työympäristön, työyhteisön tilan ja työtapojen turvallisuuden jatkuvaa tarkkailua. Tilanteessa, jossa työnantaja on saanut tiedon epäasiallisesta työyhteisökäyttäytymisestä, tulee asiaa selvittää objektiivisesti ja viivytyksettä. Toimenpiteet tulisi käynnistää noin kahden viikon sisällä. 

Tampereen kaupungin työntekijöiden työterveyshuolto on järjestetty Pirtestä. Työterveyshuolto on kuitenkin ilmoittanut, että se ei kykene toteuttamaan selvitystä vaaditulla sisällöllä ja aikataululla.

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin tutkija, kehittäjä ja asiantuntija, joka edistää työn terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä työntekijöiden hyvinvointia. Työterveyslaitos tarjoaa tutkittuun tietoon pohjautuvia luotettavia ja riippumattomia asiantuntijapalveluja. Laitos on itsenäinen, sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla toimiva julkisoikeudellinen yhteisö. Koska Työterveyslaitos on johtava asiantuntijapalveluita tuottava toimija (laatukriteeri) ja kykenee tuottamaan tarvittavat selvitykset (laatu ja aikataulukriteeri) toivotussa ajassa on suorahankinta perusteltu.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. ​

Työterveyslaitos tarjoaa työyhteisöselvitystä kohdistuen Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden hallintoon. Tavoitteena on tuottaa kokonaisvaltainen kuva nykytilanteesta eli toimintatavoista, ilmapiiristä, yhteistyöstä, kuormitus- ja voimavaratekijöistä sekä ristiriitojen käsittelystä, sekä kartoittaa mahdollisia epäasiallisen kohtelun kokemuksia. Selvityksen tavoitteena on edistää työhyvinvointia ja työyhteisön toimivuutta. Selvitys tuottaa ehdotuksia tarvittavista kehittämistoimenpiteistä. 

Selvityksen kokonaishinta on 16 700 € + alv. Koko summa laskutetaan palautetilaisuuksien pitämisen ja aineiston luovuttamisen jälkeen.

Sopimus työyhteisöselvityksen tekemisestä esitetään tehtäväksi Työterveyslaitoksen (y-tunnus 0220266-9) kanssa.  ​

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Hankinnan valmistelijana toimi turvallisuuspäällikkö Henri Rikander. 

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii turvallisuuspäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Henri Rikander. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.​

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 16 700 € + alv. 

Hallintosäännön 37 §:n 4 kohdan mukaan sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää palvelualueensa osalta irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Sopimus työyhteisöselvityksestä tehdään Työterveyslaitoksen (y-tunnus 0220266-9) kanssa. ​

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään turvallisuuspäällikkö (Henri Rikander).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 16 700 € + alv.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. ​

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari