§ 181 Suomi-Rata Oy -nimisen yhtiön osakkeiden arvonalennuskirjaus

Lataa  Kuuntele 

TRE:5280/02.04.00/2023

Päätöspäivämäärä

6.11.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen:

Valtuusto päätti 16.3.2020 § 43, että kaupunki lähtee mukaan osakkaaksi Suomi-Rata Oy -nimiseen yhtiöön ja sijoittaa enintään 12,0 milj. euroa yhtiön omaan pääomaan. Kaupungin intressi yhtiössä oli edistää uuden nopean junayhteyden muodostumista Tampereen ja Helsingin välille. Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi 7.4.2020 § 35 osakkuuteen liittyvän osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Suomi-Rata Oy on tehnyt yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen mukaista työtä tähän saakka, eli selvittänyt miten uusi nopea raideyhteys voitaisiin toteuttaa. Tampereen kaupunki on sijoittanut yhtiöön rahaa 501 508,36 euroa. 

Kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostetun uuden hallituksen hallitusohjelmassa linjattiin, että Suomi-Rata Oy:n puitteissa valmisteltua hanketta ei jatketa. Myöhemmin liikenne- ja viestintäministeriön suunnalta on kerrottu, että yhtiön toiminta suunnataan jatkamaan vain Lentorata-nimellä kulkenutta hanketta pääkaupunkiseudulla ja että yhtiön nykyiset osakkaat voivat jatkaa yhtiössä tai ilmoittaa halustaan irtautua yhtiöstä. Tampereen kannalta asiassa harmillista on, että uuden raideyhteyden valmistelu keskeytyy määräämättömäksi ajaksi ja valtio rikkoo allekirjoittamansa osakassopimuksen. Tampereella ei ole intressiä sijoittaa lisää rahaa Lentoradan valmisteluun ja kaupunki on kertonut valtiolle halunsa irtautua yhtiöstä. 

Tällä hetkellä on epäselvää, tuleeko kaupunki saamaan osakkeista mitään hintaa. Valtio suunnittelee käyttävänsä yhtiön varoja omien osakkeiden hankintaan luopuvilta osakkailta, mutta tämä ei vaikuta osakeyhtiölain valossa olevan mahdollista. Valtio on myöskin ilmoittanut, että se ei tule ostamaan luopuvien osakkaiden osakkeita. 

Nykytietojen valossa kaupungin on kirjanpidon varovaisuuden periaatteen mukaisesti syytä poistaa osakkeiden arvostus taseessa kokonaan ja jättää osakkeet nollan euron arvoisina omistukseensa. Mikäli osakkeista saadaan myöhemmin jokin korvaus, tuloutuu tämä suoritus kokonaisuudessaan luovutusvoittona kaupungille. 

Pysyvien vastaavien laskentaohjeen ja poistosuunnitelman (kaupunginhallitus 8.8.2022 § 296, TRE:4859/00.01.01/2022) mukaan pysyvien vastaavien inventoinnin perusteella todetut hyödykkeiden arvonalennukset tulee poistaa välittömästi arvonalentumisena. Jos arvonalentumisen kirjaus on suurempi kuin 50 000 euroa, tulee asiasta tehdä viranhaltijapäätös.

Suomi-Rata Oy:n osakkeet ovat kirjattuna konsernihallinnon yhteisiin eriin (yritys 1130). Siten arvonalennuspäätöksen voi tehdä konsernijohtaja.

Konsernijohtaja on esteellinen hallintolain 28 §:n 1 momentin 5)-kohdan perusteella. Päätöksen tekee konsernijohtajan 1. varahenkilö.

Päätös

Suomi-Rata Oy -nimisen yhtiön osakkeiden kirjanpitoarvo 501 508,36 euroa kirjataan kokonaan kuluksi.

Allekirjoitus

Konsernijohtajan 1. varahenkilö, johtaja Mikko Nurminen