§ 196 Väistämisjärjestelyjen selkeyttäminen Rautatienkadulla Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun liittymissä

Lataa  Kuuntele 

TRE:5283/08.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

20.11.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Laura Puhakka, puh. 041 730 5739, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Moottoriajoneuvoliikenne Hämeenkadulta Rautatienkadun kautta Itsenäisyydenkadulle ja toisinpäin on ollut liikennemerkein osoitettu etuajo-oikeutetuksi. Liikennemerkein osoitettua väistämisjärjestelyä noudatetaan silloin, kun risteyksen liikennevalot ovat pois päältä. Järjestelyllä on haluttu turvata Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun välisen joukkoliikenteen kulku.

Etuajo-oikeutettu liikennesuunta on osoitettu käyttämällä lisäkilpiä H22 Etuajo-oikeutetun liikenteen suunta. Valtioneuvoston asetuksessa liikenteenohjauslaitteiden käytöstä (VNa 33 §) todetaan, että ''kääntyvää etuajo-oikeutettua suuntaa ei kuitenkaan saa osoittaa liikennemerkein silloin kun pyörätie risteää kääntyvää etuajo-oikeutettua suuntaa samassa tasossa''. Ko. risteyksessä on edellä mainittu tilanne, joten tätä merkitsemistapaa ei tule käyttää.

Väistämisjärjestelyjä on tarpeen selkeyttää ja purkaa asetusten vastainen merkitsemistapa. Moottoriajoneuvoliikenne Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun välillä säilyy etuajo-oikeutettuna muuhun moottoriajoneuvoliikenteeseen nähden. Itsenäisyydenkadun ylityksessä pyöräilijälle osoitetaan väistämisvelvollisuus, mutta Rautatienkadun ylityksissä pyöräilijällä on etuajo-oikeus.

Kohteesta on laadittu suunnitelma piir.nro 1/22396.

 

Päätös

Rautatienkadulla Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun liittymissä väistämisjärjestelyjä selkeytetään suunnitelman piir. nro 1/22396 mukaisesti.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (TLL 193 § 2 mom).

 

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell