Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 24.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 91 Tampereen kaupungin merkittävien tytäryhteisöjen talouskatsaus 1-8/2023 

TRE:2968/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Unnanlahti Saara, Rahoituspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484​, controller Johanna Saarinen, puh. 040 801 6656 ja controller Ville Taivassalo,​ puh. 041 730 5437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin kahdeltatoista merkittävältä tytäryhtiöltä on kerätty tunnusluvut ja kirjallinen raportointi elokuun lopun tilanteesta osaksi Tampereen toiminnan ja talouden katsausta 8/2023. Konsernijaostolle esitetään erikseen raportin konsernikatsaus (liite). Konsernikatsauksessa seurataan huhti-, elo- ja joulukuussa kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden talouden kehitystä. Seurattavat tytäryhtiöt ovat Tampereen Energia -konserni, Pirkanmaan Jätehuolto -konserni, Finnpark-konserni, Tampere-talo Oy, Tampereen Vuokra-asunnot Oy, Särkänniemi Oy, Tullinkulman Työterveys -konserni, Tampereen Tilapalvelut Oy, Pirkanmaan Voimia Oy, Tampereen Infra Oy, Tampereen Raitiotie Oy ja Tampereen Palvelukiinteistöt Oy.

Konserniyhtiöistä useimmat raportoivat todennäköisimmin saavuttavansa vuoden 2023 toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteensa, mutta ennustuksiin liittyy edelleen epävarmuutta. Epävarma maailmantilanne vaikeuttaa ennustusten tekemistä useissa eri toimialoilla, joissa yhtiöt toimivat. Lisäksi vertailuedellisiin tilikausiin on hankalaa, edellisten vuosien ollessa hyvin epävakaita.

Useat yhtiöt myös raportoivat inflaation kasvattavan konsernin kustannuksia, mikä aiheuttaa haasteita kannattavuudelle liikevaihdon mahdollisesta kasvusta huolimatta. Inflaatiolla on vaikutus kannattavuuteen, koska kulujen kasvua ei voida tällä hetkellä täysimääräisesti siirtää hintoihin. Myös korkojen nousu ja rakennusalan matalasuhdanne vaikuttavat vuoden 2023 tuloksiin.

Paljon henkilöstöä työllistävissä yhtiöissä kuluvan vuoden aikana työehtosopimukseen (Avainta) tehdyillä muutoksilla on merkittävä negatiivinen taloudellinen vaikutus yhtiön tulokseen. Kokonaisuudessaan työehtosopimusmuutoksilla arvioidaan olevan usean miljoonan euron negatiivinen vaikutus kuluvan tilikauden tulokseen konsernitasolla.

Yhtiökohtaiset tarkemmat raportit ovat liitteessä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin merkittävien tytäryhteisöjen talouskatsaus 1-8/2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Olga Haapa-aho, Katja Karintaus ja Sinikka Torkkola ilmoittivat olevansa esteellisiä Tullinkulman Työterveyden ja Pirkanmaan Voimia Oy:n kohtien käsittelyyn. Esteellisyydet todettiin Haapa-ahon ja Torkkolan osalta hallintolain 28 §:n 5) kohdan sekä Karintauksen osalta hallintolain 28 §:n 7) kohdan perusteella. He poistuivat kokouksesta mainittujen kohtien käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Anne Liimola päätti 10 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Saara Unnanlahti, Johanna Saarinen, Ville Taivassalo, Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)