§ 16 City Blues -projektin toteuttaminen kaupunkiympäristön palvelualueella

Lataa  Kuuntele 

TRE:5288/02.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

22.11.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelujohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Anna Vilhula, puh. 040 3523 423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors, puh. 050 5594 139, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

City Blues -projektin tavoitteena on kehittää kaupungeille ohjeistus ja toimintamalli, miten sidosryhmät voidaan osallistaa siniviherverkoston ja erityisesti kaupunkipurojen tilan parantamiseen ja hulevesien hallintaan luontopohjaisten ratkaisujen avulla. Tampereen pilotissa kehitetään ratkaisuja Vuohenojan valuma-alueelle. Projekti tukee sopeutumista ilmastonmuutoksen kielteisiin vaikutuksiin ja parantaa tiivistyvien kaupunkien vihreää ja sinistä infrastruktuuria. 

Projekti tuo kaivattuja lisäresursseja ilmastonmuutoksen sopeutumisen kehittämistyöhön sekä hulevesien viivytysalueiden ja purokunnostuksen suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan. Luontopohjaisiin ratkaisuihin perustuvat hulevesijärjestelmät tukevat kaupunkistrategian hiilineutraaliustavoitetta sekä hulevesiohjelman tavoitteita. City Blues tukee myös Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman tavoitteita osallistamalla asukkaita ja lisäämällä heidän tietoisuuttaan teemasta. 

Projektin myötä pystymme paremmin varautumaan ilmastonmuutoksen ja tiivistyvän kaupungin seurauksena kasvaviin hulevesimääriin. Toimivien hulevesiratkaisujen avulla turvaamme uima- ja kalastuspaikat veden samentumiselta ja jätevesipäästöiltä myös suurten virtaamien aikana. Samalla teemme kaupungistamme viihtyisämmän.

Suunnittelujohtajan päätösvalta asiassa perustuu kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntöön 5 §. 

Projektin kokonaiskustannusarvio on Tampereen osalta 598 500 €, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 478 800 € ja Tampereen kaupungin osuus on 119 700 €. Kaupungin osuudelle haetaan Interreg-ohjelman kansallista vastinrahoitusta Uudenmaan liitosta. Haettavan vastinrahoituksen määrä on 70 % kaupungin omarahoitusosuudesta. Mikäli vastinrahoitus myönnetään haetun suuruisena, kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 35 910 €. 

Projektia rahoittaa Investionsbank Schleswig-Holstein, joka on myöntänyt projektille rahoitusta Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta yhtensä 2 953 890 € (sopimuksen allekirjoituspäivä 3.11.2023). Kaupungin omarahoitusosuudesta (35 910 €) vastaavat puoliksi ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö sekä viheralueet ja hulevedet -yksikkö. 

Projekti toteutetaan ajalla 1.11.2023–31.10.2026. Rahoitus on käytettävissä 31.1.2027 saakka eli rahoittajan määrittelemän päätösvaiheen loppuun saakka. Projektin varsinainen toiminta on kuitenkin päätettävä 31.10.2026 mennessä.

Projekti toteutetaan yhdessä Malmön, Tarton ja Århusin kaupunkien sekä tutkimuslaitosten (Stavangerin yliopisto, Tarton teknillinen yliopisto TalTech ja KWB Kompetenzzentrum Wasser Berlin) kanssa.

Projektin operatiivinen omistaja on suunnittelupäällikkö Marika Viinanen. 

Projektipäällikkönä toimii Anna Vilhula.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on Kasperi Salo konsernihallinnon tukipalveluista.

Projektipäällikön ja projektiryhmän jäsenten esihenkilönä toimii Marika Viinanen tai Laura Inha ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esihenkilönsä Sanna Sipilä. 

Projektin tulojen ja menojen hyväksyjänä toimii projektin operatiivinen omistaja (kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 5 §). 

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta. 

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisen johtoryhmässä 24.8.2023.

Päätös

City Blues: Bluegreen nature-based solutions for climate change adaptation and citizen wellbeing -projekti toteutetaan ajalla 1.11.2023–31.10.2026 Tampereen kaupungin viheralueet ja hulevedet -yksikössä.

Projektin kokonaiskustannusarvio on Tampereen osalta 598 500 €, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 478 800 € ja Tampereen kaupungin osuus on 119 700 €. Kaupungin osuudelle haetaan Interreg-ohjelman kansallista vastinrahoitusta Uudenmaan liitosta. Haettavan vastinrahoituksen määrä on 70 % kaupungin omarahoitusosuudesta. Mikäli vastinrahoitus myönnetään haetun suuruisena, kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 35 910 €. 

Projektia rahoittaa Investionsbank Schleswig-Holstein, joka on myöntänyt projektille rahoitusta Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta yhtensä 2 953 890 € (sopimuksen allekirjoituspäivä 3.11.2023). Kaupungin omarahoitusosuudesta (35 910 €) vastaavat puoliksi ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö sekä viheralueet ja hulevedet -yksikkö. 

Interreg-rahoitus on käytettävissä 31.1.2027 saakka eli rahoittajan määrittelemän päätösvaiheen (closure phase) loppuun saakka. Projektin varsinainen toiminta on kuitenkin päätettävä 31.10.2026 mennessä. 

Projektin operatiivinen omistaja on suunnittelupäällikkö Marika Viinanen.

Projektipäälliköksi nimetään Anna Vilhula. Projektiin on varattu 100 % projektipäällikkö toteutusajalle.  

Projektiryhmään nimetään Salla Leppänen, Marika Viinanen ja Anna Vilhula sekä kutsutaan Kaisa Mustajärvi ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä. Ryhmä kokoontuu maksimissaan kerran kuukaudessa. 

Projektin ohjausryhmän jäseniksi nimetään Jukka Lindfors ja Anna Vilhula sekä kutsutaan Matias Ansaharju, Laura Inha ja Hanna Karojärvi.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111845 Hulevedet. Projektin SAP-tunnus on E1110_23_02. 

Lausunnot

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala:

Kestävä kaupunki -palveluryhmä, ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö osallistuu kaupunkiympäristön suunnittelun viheralueet- ja hulevedet yksikön omistaman City Blues: Bluegreen nature-based solutions for climate change adaptation and citizen wellbeing -projektin toteuttamiseen ajalla 1.11.2023–31.10.2026.  

Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön osallistumisen kokonaiskustannusarvio on 17 955 euroa, joka koostuu palveluryhmän henkilöstön työpanoksesta ja katetaan yksikön rahoituksella. Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111289. Ohjausryhmään osallistuu ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä kehityspäällikkö Laura Inha ja projektiryhmään erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi.

Allekirjoitus

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors