Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 31.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 38 Taiteen perusopetuksen toimintakertomus Tampereella 2022–2023 

TRE:5091/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Koordinaattori Anne Ruusuvuori, puh. 040 353 2497, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Taiteen perusopetuksesta annetun lain (813/1998) mukaan kunta voi järjestää taiteen perusopetusta. Laissa (4 §) todetaan,​ että koulutuksen järjestäjä voi hankkia palvelut julkiselta tai yksityiseltä yhteisöltä tai säätiöltä. Koulutuksen järjestäjä vastaa kuitenkin siitä,​ että sen hankkimat palvelut järjestetään taiteen perusopetuksesta annetun lain mukaisesti. Edelleen laissa (7 §) todetaan,​ että koulutuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta. Vuodesta 2005 alkaen Tampereen kaupungilla on toiminut pormestarin nimeämä työryhmä,​ joka on valmistellut taiteen perusopetukseen liittyviä asioita lautakunnalle. Lukuvuodesta 2008–2009 alkaen oppilaitosten toimintaa on seurattu vuosittain toteutetulla toimintakertomuskyselyllä.

Lisäksi vuodesta 2012 lähtien on kyselyn yhteydessä toteutettu taiteen perusopetukseen kehitetyn Virvatuli-​itsearviointimallin mukaista laadullista arviointia,​ jonka tarkoitus on kerätä tietoa vaihtuvista teemoista sekä aktivoida oppilaitoksia arvioimaan omaa toimintaansa eri näkökulmista. Lukuvuonna 2022–2023 kysyttiin monimuotoisista opetusympäristöistä, opetuksen turvallisuuden ja esteettömyyden huomioimisesta oppilaitoksissa sekä turvallisemman tilan periaatteiden käyttöönotosta. Tietoa kerättiin yhdenvertaisuuden eteen tehtävästä työstä kuten syrjinnän estämisestä sekä ennaltaehkäisevästä toimista kiusaamisen varalta. Lisäksi kysyttiin oppilaitosten opetuksen ryhmäkoon ja opetushenkilöstön suhteista sekä oppilaitosten käytännöistä erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksen järjestämiseen. Kyselyllä saatiin tietoa myös digitaalisten oppimisympäristöjen käyttämisestä sekä koulutustoiveista. Taiteen perusopetuksen oppilaitoksia oli lukuvuonna 2022–2023 yhteensä 23. Luvussa ovat mukana sekä opetus-​ ja kulttuuriministeriön että kaupungin luvalla toimivat yksiköt sekä kaupungin oma toiminta.

Tampereen kaupunki voi hakemuksesta myöntää määräaikaisen taiteen perusopetuksen opetustoimiluvan Tampereella niille toimijoille,​ joille on myönnetty määräaikainen taiteen perusopetuksen opetustoimilupa lukuvuodelle 2022–2023. Opetustoimiluvan myöntämisperusteet on kirjattu Tampereen kaupungin taiteen perusopetuksen ohjausperiaatteisiin (päivitetty viimeisimmäksi sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 8.11.2022, § 169). Vuoden 2024 alussa otetaan vastaan määräaikaisia taiteen perusopetuksen opetustoimilupahakemuksia niiltä toimijoilta,​ joille myönnettiin lukuvuodelle 2023–2024 yhden lukuvuoden määräaikaiset taiteen perusopetuksen opetustoimiluvat. Hakemukset käsitellään kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa keväällä 2024.

Tämän asian liitteenä on toimintakertomus lukuvuodelta 2022–2023. Liiteasiakirja sisältää koosteen toimintakertomuskyselyn keskeisimmistä tuloksista sekä näkymiä taiteen perusopetuksen lukuvuoden 2024–2025 tulevaan toimintaan. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupungin taiteen perusopetuksen toimintakertomus lukuvuodelta 2022–2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Koordinaattori Anne Ruusuvuori oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Anne Ruusuvuori, Juha Ahonen, Marianna Lehtinen, Timo Saarinen, Reija Iso-Mustajärvi, Reetta Aarre-Ahtio, Maria Suikkanen, Merja Koskiniemi, Heidi Saramäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)