Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 11.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 78 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-8/2023 

TRE:5673/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tammi-elokuun toimintatuotot toteutuivat 0,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Tukien ja avustusten tuloutuminen ajoittuu vuosisuunnitelmasta poiketen. Matkustus kasvaa voimakkaasti tällä hetkellä. Lipputulot ovat elokuun tilanteessa 2,0 milj. euroa budjetoitua suuremmat. 

Joukkoliikenteen toimintakulut ovat toteutuneet 1,8 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempana, kun huomioidaan kirjanpidosta puuttuva ulkopuolisen liikennöitsijän heinä- ja elokuun laskutus. Tämä selittyy pääosin sillä, että joukkoliikennepalvelujen kustannustaso on alkuvuodesta ennakoitua korkeammalla tasolla. 

Joukkoliikennelautakunnan tammi-elokuun toimintakate toteutui 1,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana, mutta 1,8 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana, kun huomioidaan kirjanpidosta puuttuva ulkopuolisen liikennöitsijän heinä- ja elokuun laskutus. 

Tilinpäätösennusteen osalta toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 0,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan 3,4 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempana johtuen matkustuksen voimakkaasta kasvusta. Toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 4,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Kustannustaso säilynee korkealla tasolla loppuvuoden ja lisäksi elokuusta mukaan tulevat aikatauluvarmuuden kehittämistoimenpiteet aiheuttavat sen, että toimintakulut tullaan ylittämään noin 4,0 miljoonalla. Aikatauluvarmuuden kehittämistoimenpiteet tarkoittavat lisävuoroja linjoille, joilla liikenteen ruuhkautumisen tai kasvaneiden matkustajamäärien (lisää matka-aikaa) aikataulut eivät ole toteutuneet.

Joukkoliikennelautakunnan alaisuuteen kuuluvan joukkoliikenteen palvelualueen bruttoinvestointien ja nettoinvestointien ennuste on 0,5 milj. euroa, mikä on vuosisuunnitelman mukainen. Investoinnilla rahoitetaan lippu- ja maksatus- ja infojärjestelmän pitkävaikutteisia hankintoja.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 aikana elokuun loppuun mennessä. Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet pääosin hyvin ja kaikkien kokonaisuuksien ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä joko kokonaan tai osittain. Kokonaisuudessaan ennuste on hieman heikentynyt huhtikuun raportoinnista, mutta merkittäviä poikkeamia toimenpiteissä on kuitenkin lukumääräisesti vähän. Yksittäisistä toimenpiteistä ainoastaan liityntäpysäköintivision ennustetaan jäävän kokonaan toteutumatta vuoden 2023 aikana. Raportointikauden onnistumisina on nostettu esiin muun muassa joukkoliikenteen toimenpiteet tulevassa MAL-sopimuksessa. Poikkeamia sekä keskeisiä onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-8/2023 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)