§ 789 Eteläisen paloaseman pää- ja arkkitehtisopimuksen siirtäminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle

TRE:5241/00.01.06/2023

Päätöspäivämäärä

2.11.2023

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankepäällikkö Jarmo Viljakka, puh. 040 806 4105, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki teki sopimuksen Eteläisen paloaseman pää- ja arkkitehtisuunnittelusta Arkkitehtitoimisto Forssi Oy:n kanssa 22.6.2021 (Etelä​isen paloaseman pä​ä​-​ja arkkitehtisuunnittelun hankinta TRE:4041/02.07.01/2021). Sopimus sisältää kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelun hankesuunnitteluvaiheen alusta toteutusvaiheen loppuun asti.

Sopimus on valmisteltu niin, että sote-uudistuksen toteutuessa sopimus voidaan siirtää. Pelastuslaitoksen kohteet siirtyivät Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023, joka vastaa jatkossa Eteläisen paloaseman rakennuttamisesta. Sopimusasiakirjoissa on ehto sopimuksen purkamisesta ja siirtämisestä:

"Hankkeen valmistelussa on lähdetty oletuksesta, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen myötä syntyvät hyvinvointialueet vastaisivat palveluiden järjestämisestä 1.1.2023 alkaen. Toteutussuunnittelurahaa esitetään vuodelle 2022, jolla toteutetaan kohteen toteutussuunnittelu. Rakentamisrahaa ja hankkeen toteutusmallia arvioidaan vuoden 2023 talousarviovalmistelussa.

Toteutussuunnittelun ja toteutuksen edellytyksenä on, että vastuu kohteen vuokrauksesta on saatu sovittua mahdollisen tulevan hyvinvointialueen kanssa.

b. Lisäys KSE 2013 kohta 8.3.1

Suunnittelijalla ei ole oikeutta osaksikaan siirtää hankintasopimusta kolmannelle. Suunnittelijalla on kuitenkin oikeus siirtää hankintasopimus sellaiselle kolmannelle osapuolelle, jolle suunnittelijan tehtävät siirtyvät kokonaan tai osittain rakenneuudistusjärjestelyjen, yritysostojen, sulautumisten ja määräysvallan muutosten tai maksukyvyttömyyden seurauksena toiselle talouden toimijalle, joka täyttää alun perin vahvistetut laadulliset valintaperusteet edellyttäen, ettei tästä aiheudu muita merkittäviä muutoksia sopimukseen.

Tilaajalla on oikeus siirtää hankintasopimus sellaiselle kolmannelle osapuolelle, jolle tilaajan tehtävät siirtyvät kokonaan tai osittain. Sopimusmuutokset on tehtävä kirjallisesti. Kirjallisiksi sopimusmuutoksiksi katsotaan myös sähköisessä muodossa tehdyt muutokset. Halutessaan Tilaajalla on oikeus siirtää sopimus muuttumattomana projektin kohteena olevan kiinteistön uudelle omistajalle. Tilaaja informoi suunnittelijaa mahdollisesta siirrosta etukäteen."

Sopimuksen siirrosta on käyty neuvottelu 25.10.2023 Tampereen kaupungin, pää- ja arkkitehtisuunnittelijan ja Pirkanmaan hyvinvointialueen edustajan kanssa. Sopimuksen siirrolle ei neuvottelussa noussut esteitä. Pirkanmaan hyvinvointialue tekee oman päätöksen sopimuksen siirrosta Tampereen kaupungin tekemän päätöksen jälkeen.  

Tampereen kaupunki vastasi hankkeen rakennuttamisesta hankesuunnittelu- ja asemakaavavaiheen osalta ja siltä osin sopimuksen mukaiset velvoitteet ovat tulleet täytetyksi. Toteutusvaiheesta vastaa jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialue.

Päätös

Eteläisen paloaseman pää- ja arkkitehtisuunnittelun sopimus siirretään Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Pirkanmaan hyvinvointialue tekee erillisen päätöksen sopimuksen vastaanottamisesta.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm