§ 154 Hankintaoikaisupäätös koskien siirrettävien varavoimakoneiden hankintapäätöstä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4439/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

4.12.2023

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintalakimies Noora Kosonen, noora.kosonen@tuomi.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​ puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Vesi Liikelaitoksen toimitusjohtaja teki 14.9.2023 viranhaltijapäätöksen § 104 (dnro TRE:4439/02.07.01/2022) siirrettävien varavoimakoneiden hankinnasta.

Hankintaa koskevassa tarjouskilpailussa Tuomi Logistiikka Oy pyysi Tampereen Vesi Liikelaitoksen toimeksiannosta tarjouksia siirrettävistä varavoimakoneista. Hankintamenettelynä oli erityisalojen hankintalain 36 §:n mukainen rajoitettu menettely. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palveluun 7.6.2023 ja osallistumispyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Määräaikaan 26.6.2023 klo 12 mennessä osallistumishakemuksen jättivät seuraavat viisi (5) yritystä: Atlas Copco Compressor Ab (2861756-​3), ​Genel Oy (1935825-​6),​ Geneset Powerplants Oy (0921255-​2), ​kW-​set Oy (3154841-​5), ja Voimalaite Service Oy (1819041-​2).

Osallistumispyynnössä kerrottiin,​ että kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneet osallistujat valitaan tarjousvaiheeseen mukaan. Kaikki osallistumishakemuksen jättäneet täyttivät soveltuvuusvaatimukset ja valittiin tarjousvaiheeseen mukaan. 

Tarjouspyyntö lähetettiin 6.7.2023 Atlas Copco Compressor Ab:lle,​ Genel Oy:lle,​ Geneset Powerplants Oy:lle,​ kW-​set Oy:lle ja Voimalaite Service Oy:lle. 

 

Tarjouksen jättivät määräaikaan 14.8.2023 klo 12 mennessä seuraavat 5 tarjoajaa: Atlas Copco Compressor Ab (2861756-​3),​ Genel Oy (1935825-​6),​ Geneset Powerplants Oy (0921255-​2),​ kW-​set Oy (3154841-​5) ja Voimalaite Service Oy (1819041-​2).

Erityisalojen hankintalain 78 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta. Atlas Copco Compressor Ab:n tarjous ei vastannut tarjouspyynnössä asetettuja vaatimuksia ja suljettiin tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Vertailuperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisin hinnaltaan halvin tarjous. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin ainoastaan halvinta hintaa, ​koska laatu oli otettu huomioon vähimmäisvaatimuksissa.

Halvimman tarjouksen antoi kW-​set Oy, ​jonka siirrettävän varavoimakoneen kappalehinta on 172 000 euroa ja kokonaishinta 860 000 euroa.

Muiden tarjoajien kokonaishinnat olivat:

Voimalaite Service Oy 940 000 euroa

Genel Oy 982 765 euroa

Geneset Powerplants Oy 990 000 euroa

Tampereen Vesi Liikelaitoksen toimitusjohtajan 14.09.2023 tekemän viranhaltijapäätöksen § 104 mukaan 5 kpl siirrettäviä varavoimakoneita hankitaan kW-set Oy:ltä.

Julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) 132 § 1 momentissa säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Edellä mainitun lain 133 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.

Voimalaite Service Oy on tehnyt hankintapäätöksestä hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen. Hankintaoikaisuiden vireilletulosta on 03.10.2023 ilmoitettu niille, joita asia koskee. Hankintaoikaisua koskeva vaatimus on tämän päätöksen liitteenä (Liite 1).

Voimalaite Service Oy:n hankintaoikaisuvaatimus

Voimalaite Service Oy (jatkossa ”Voimalaite Service”) on 27.9.2023 tehnyt hankintapäätöksestä hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen. Hankintaoikaisuvaatimuksessaan Voimalaite Service vaatii, että hankintayksikkö kumoaa hankintapäätöksen, hylkää kW-set Oy:n tarjouksen ja palauttaa tarjoukset hankintayksikön uudelleen käsiteltäväksi.

Hankintaoikaisuvaatimuksessaan Voimalaite Service tuo ensinnä esiin, että hankintayksikkö ei ole toimittanut sille voittaneen tarjoajan tarjouksen liitettä ”Mallikuva kontista”, eikä se näin ollen voi tietää, täyttääkö kyseinen liite tarjouspyynnössä edellytetyn mittakuvan vaatimukset. Voimalaite Service vaatii hankintayksikköä toimittamaan sille kyseisen liitteen.

Lisäksi Voimalaite Service esittää hankintayksikön tehneen virheitä tarjousvertailussa. Voimalaite Servicen mukaan voittaneen tarjoajan tarjous on puutteellinen tarjouspyynnön seuraavien kohtien osalta: 1.2, 1.6, 2.13, 8.1.1, 7.2.2, 2.1.8 sekä 2.1.1. Kohdassa 1.2 ei Voimalaite Service mukaan ole esitetty vaadittua ratkaisua melun hallinnasta ja tasoista, eikä kohdassa 1.6 käyttölämpötilaa koskevaa toteutusta. Voimalaite Service katsoo, että tarjouksessa ei ole esitetty kohdan 2.1.3 vaatimuksen mukaista mahdollisuutta konttiperävaunukuljetukseen, kohdan 8.1.1 dokumentteja soveltuvuudesta Suomen olosuhteisiin, kohdan 7.2.2 täyden tehon kuormituskaapeleiden sisältymistä tarjoukseen, eikä kohdan 2.1.8 paloluokitusvaatimuksen täyttävää materiaalia.

Hankintayksikön vastaus

Saapuneen hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta hankintayksikkö on tarkastanut hankinnan dokumentit uudelleen. 

Asiakirjapyyntö

Voimalaite Servicen ”Mallikuva_kontista” -liitettä koskevan asiakirjapyynnön osalta hankintayksikkö toteaa seuraavaa:

Julkisuuslain 11 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaan asianosaisella, hänen edustajallaan ja avustajallaan ei ole julkisuuslain 11 §:n 1 momentin mukaista oikeutta asiansa käsittelyyn vaikuttaneeseenkaan muuhun kuin julkiseen asiakirjaan, mikäli kyse on julkisessa hankinnassa toisen ehdokkaan tai tarjoajan liike- tai ammattisalaisuutta koskevista tiedoista; tieto tarjousten vertailussa käytetystä kokonaishinnasta on kuitenkin aina annettava.

Julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohdan mukaan salassa pidettäviä viranomaisen asiakirjoja ovat, jollei erikseen toisin säädetä asiakirjat, jotka sisältävät tietoja yksityisestä liike- tai ammattisalaisuudesta, samoin kuin sellaiset asiakirjat, jotka sisältävät tietoja muusta vastaavasta yksityisen elinkeinotoimintaa koskevasta seikasta, jos tiedon antaminen niistä aiheuttaisi elinkeinonharjoittajalle taloudellista vahinkoa, ja kysymys ei ole kuluttajien terveyden tai ympäristön terveellisyyden suojaamiseksi tai toiminnasta haittaa kärsivien oikeuksien valvomiseksi merkityksellisistä tiedoista tai elinkeinonharjoittajan velvollisuuksia ja niiden hoitamista koskevista tiedoista.

Liikesalaisuuslain 2 §:n mukaisesti liikesalaisuudella tarkoitetaan tietoa: a) joka ei ole kokonaisuutena tai osiensa täsmällisenä kokoonpanona ja yhdistelmänä tällaisia tietoja tavanomaisesti käsitteleville henkilöille yleisesti tunnettua tai helposti selville saatavissa; b) jolla a-kohdassa tarkoitetun ominaisuuden vuoksi on taloudellista arvoa elinkeinotoiminnassa; ja c) jonka laillinen haltija on ryhtynyt kohtuullisiin toimenpiteisiin sen suojaamiseksi.

Voittanut tarjoaja on merkinnyt tarjouksensa mukana olleen Mallikuva_kontista-liitteen liikesalaiseksi. Liite sisältää yksityiskohtaista tietoa tarjoajan tarjoamasta tuotteesta ja sen teknisistä ominaisuuksista. Tiedoilla on sekä vaikutusta tarjoajan kilpailuasemaan että taloudellista arvoa elinkeinotoiminnassa ja niiden luovuttaminen voi aiheuttaa taloudellista vahinkoa tarjoajalle. 

Tiedot, joita Voimalaite Service vaatii hankintayksikköä julkaisemaan ovat siten julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohdassa tarkoitettuja liikesalaisuuksia. Voimalaite Service on tarjouskilpailuun osallistuneena toisena tarjoajana julkisuuslain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettu asianosainen. Julkisuuslain 11 §:n 2 momentin 6 kohta huomioon ottaen sillä ei kuitenkaan asianosaisasemastaan huolimatta ole oikeutta julkisessa hankinnassa toisten tarjoajien liikesalaisuutta koskeviin tietoihin tarjousten vertailussa käytettyä kokonaishintaa lukuun ottamatta.

Edellä esiintuoduista syistä hankintayksikkö ei voi paljastaa toisen tarjoajan liikesalaisuuksia, eikä toimittaa kyseessä olevaa liitettä Voimalaite Servicelle.

Voittaneen tarjoajan tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjoajien on tullut osana tarjousta täyttää ”Varavoimakoneen vaatimukset” -niminen teknisiä laatuvaatimuksia koskeva Excel-taulukko (myöhemmin ”taulukko”), jossa on todennettu yksittäisten vaatimusten täyttyminen. Hankintaoikaisuvaatimuksessaan Voimalaite Service on viitannut kyseisen taulukon vaatimuksiin. Voimalaite Servicen viittaamien kohtien osalta hankintayksikkö toteaa vaatimusten täyttymisestä seuraavaa: 

Taulukon kohta 1.2  

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:

”Melutaso, 7 m (Lp) max (standardi ISO 8528-10).”

”Vaatimuksen tarkenne: (75 dB(A)) Tarjouksessa esitettävä ratkaisut/tiedot melun hallinnasta ja tasoista” 

Vaatimuksen täyttyminen käy ilmi tarjouksen liitteenä olleesta dokumentista ”Mallikuva_kontista”. Dokumentissa todetaan, että kontti vuorataan A2-luokan akustisella materiaalilla. Äänenvoimakkuuden tasoksi ilmoitetaan 70±3 dB (A) 7 m etäisyydellä.

Taulukon kohta 1.6  

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:

”Käyttölämpötila -40 - +40”

”Vaatimuksen tarkenne: Toteutus esitettävä tarjouksessa”

Vaatimuksen täyttyminen käy ilmi teknisiä laatuvaatimuksia koskevan ”Varavoimakoneen vaatimukset” -taulukon kohdasta 12.1.3., jossa esitetään vaatimus ”Noudatettu hyvien käytänteiden mukaisesti ST-käsikirjan 31 (2019) ohjeistusta”. Voittanut tarjoaja on vastannut tähän ”Kyllä”. Kyseisen ST-käsikirja 31:n (Sähkötieto ry., 2019, ST-käsikirja 31 Varavoimakoneet ja -laitokset, ISBN 978-952-231-262-4) ohjeistuksen mukainen toteutus takaa kyseisen vaatimuksen täyttymisen. (ST-käsikirja 31:n luku 4.3.3.1, s. 55) 

Lisäksi kyseessä on tarjousten vertailuun vaikuttamaton seikka. Kaikki tarjouskilpailuun osallistuneet tarjoajat ovat esittäneet kyseisen vaatimuksen täyttymisen ST-käsikirja 31:n ohjeistuksen mukaiseen toteutukseen viitaten sekä malli- tai mittakuvan avulla. Toisin kuin Voimalaite Service esittää, senkään tarjouksessa ei ole nimenomaisesti esitetty toimintaa korkeissa lämpötiloissa, vaan viitattu ainoastaan toimintaan alhaisissa lämpötiloissa. Asiassa ei myöskään käytännössä ole epäselvyyttä siitä, etteikö voittaneen tarjoajan tarjous täyttäisi kyseistä vaatimusta. ST-käsikirja 31 määrittelee selkeästi ohjeistuksen hyväksyttäville toteutustavoille. 

Taulukon kohta 2.1.1  

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:

”Äänieristetty ja lämpöeristetty siirreltävä kontti käynti ovella. Kontissa ei saa olla sellaisia ulokkeita jotka kasvattavat kontin ulkomittoja niin että kuljetukset ei onnistu normaalina maantiekuljetuksena. Esim. ylileveä tai korkea kuljetus”

”Vaatimuksen tarkenne: Mittapiirustus esitettävä tarjouksessa”                   

Vaatimuksen täyttyminen käy ilmi tarjouksen liitteenä olleesta dokumentista ”Mallikuva_kontista”, jonka toisella sivulla olevasta mittapiirustuskuvasta käy selkeästi ilmi kontin päämitat sekä ovien ja aukkojen sijoittelu ja suhteellinen koko.

 Taulukon kohta 2.1.3                                                        

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:                   

Kontti varustettuna koukkutartunnalla, trukkitaskuin, vaijerinostokoukuin ja standardin ISO 1161 mukaisin kulmapaloin (nosto huomioiden)

Vaatimuksen täyttyminen varmistetaan tarjouspyynnön mukaisesti vastaanottotarkastuksessa toimituksen yhteydessä. Lisäksi voittanut tarjoaja on ”Kyllä”-vastauksellaan vahvistanut vaatimuksen täyttymisen. 

Lisättäköön, että vaatimuksen täyttyminen käy ilmi myös tarjouksen liitteenä olleesta dokumentista ”Mallikuva_kontista”, jonka mukaan kontti varustetaan ISO-standardin mukaisin osin ylä- ja alareunassaan. Lisäksi ko. dokumentissa olevassa esimerkkivalokuvassa kyseiset lukitusosat ovat selvästi näkyvissä kontin jokaisessa kulmassa.

Taulukon kohta 2.1.8                                                         

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:                   

Kontin tulee täyttää EI60 paloluokka vaatimukset

Vaatimuksen täyttyminen on tarjouspyynnön mukaisesti varmistettu toimittajan ilmoituksella. Voittanut tarjoaja on ”Kyllä”-vastauksellaan vahvistanut vaatimuksen täyttymisen.

Lisättäköön, että vaatimuksen täyttyminen käy ilmi myös tarjouksen liitteenä olleesta dokumentista ”Mallikuva_kontista, jossa viitataan A2-paloluokan eristeeseen, jolla voidaan rakentaa EI60 luokituksen rakenne.

Taulukon kohta 7.2.2                                                         

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:                   

Kontissa tulee olla paikat kuormituskaapeleille. 63A 3~ kaapeli 30m, 32A 3~ kaapeli 30m, 16A 3~ kaapeli 30m. 16A 1~ schuko kaapeli 30m 2 kpl. Kaapelit sisältyy toimitukseen.”

Vaatimuksen täyttyminen varmistetaan tarjouspyynnön mukaisesti vastaanottotarkastuksessa toimituksen yhteydessä. Lisäksi voittanut tarjoaja on ”Kyllä”-vastauksellaan vahvistanut vaatimuksen täyttymisen. 

Taulukon kohta 8.1.1                                                         

Tarjouspyynnöllä on esitetty seuraava vaatimus:                   

Koneiston tulee soveltua käytettäväksi Suomen olosuhteissa, huomioon ottaen lämpötila vaihtelut, vesi, lumi jne.”

Vaatimuksen täyttyminen on tarjouspyynnön mukaisesti varmistettu toimittajan ilmoituksella. Voittanut tarjoaja on ”Kyllä”-vastauksellaan vahvistanut vaatimuksen täyttymisen.

Lisättäköön, että vaatimuksen täyttyminen käy ilmi myös teknisiä laatuvaatimuksia koskevan ”Varavoimakoneen vaatimukset” -taulukon kohdasta 12.1.3., jossa esitetään vaatimus ”Noudatettu hyvien käytänteiden mukaisesti ST-käsikirjan 31 (2019) ohjeistusta”. Voittanut tarjoaja on vastannut tähän ”Kyllä”. Kyseisen ST-käsikirja 31:n   ohjeistuksen mukainen toteutus takaa kyseisen vaatimuksen täyttymisen.

Edellä esitetyn perustein on selvää, että voittaneen tarjoajan tarjous on ollut kaikilta osin tarjouspyynnön vaatimusten mukainen.

Päätösesitys

Edellä esitetyn mukaisesti hankintamenettelyssä ei ole tapahtunut virhettä, eikä asiaan ole tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Voimalaite Service Oy:n hankintaoikaisua koskevat vaatimukset esitetään hylättäväksi.

Päätös

Voimalaite Service Oy:n hankintaoikaisuvaatimus hylätään.

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta hallinto-oikeudesta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.