§ 188 Työvoimapalvelujen siirto ja organisointi -projekti

Lataa  Kuuntele 

TRE:1627/14.05.00/2023

Päätöspäivämäärä

29.11.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektijohtaja Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025. Tampereen seudun työllisyysaluetta ja järjestämisvastuun siirtoa valmistellaan 15 kunnan kesken Tampere vastuukuntana -mallilla. TE-uudistuksen ja työllisyysalueen valmistelu on projektoitu Tampereen kaupungille Työllisyyspalvelujen siirto ja organisointi (Työsi) -projektiksi, joka toteutetaan 1.4.2023 - 31.3.2025. Projekti toteutetaan yhdessä Tampereen seudun työllisyysaluevalmistelussa mukana olevien kuntien kanssa, ja projektiin osallistuvat lisäksi Pirkanmaan TE-toimisto ja Pirkanmaan ELY-keskus. Projektin kustannukset ajalta 1.4.2023 - 31.3.2025 on sovittu jaettavan valmisteluun osallistuvien kuntien kesken, kuntien asukaslukujen suhteessa.

Projektin ohjausryhmänä toimii kaupungin sisällä konsernihallinnon johtoryhmä. Helmikuussa 2023 Pirkanmaan johtajakokouksessa perustettu Pirkanmaan kuntien johtajista ja TE-toimiston johtajasta koostuva nk. kuntatyönyrkki toimii Tampereen seudun työllisyysalueen valmistelussa. Ryhmä käsittelee muun muassa yhteistoimintasopimuksen, kunta- tai aluemallin, aluejohtamisen, kustannustenjakomallin sekä palvelujen järjestämissuunnitelman valmisteluun liittyviä asioita. Kuntatyönyrkin ja Pirkanmaan johtajakokouksen lisäksi ohjaavaa linjauskeskustelua käydään ja valmistelusta tiedotetaan TE-uudistuksen ja kokeilun olemassa olevissa ryhmissä kuten TE2024-uudistuksen valmistelun ohjausryhmä, Tampereen seudun työllisyysvastaavien kokous sekä TE-palvelut 2024 -uudistuksen valmistelun strateginen kumppanuusryhmä.

Työvoimapalvelujen siirto ja organisointi (Työsi) -projektin tavoitteena on koordinoida TE-uudistuksen valmistelua siten, että kaupungin tai työllisyysalueen kokonaistoiminta muodostuu vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi. Tavoitteena on tukea TE-palvelujen hallittua siirtymistä valtiolta kaupungin järjestämisvastuulle sekä koordinoida tukipalvelujen siirto, suunnittelu ja organisointi kaupungille/työllisyysalueelle. Projekti tuottaa lisäksi tilannekuvaa johdolle TE2024-uudistuksesta ja sen vaikutuksista.

Uudistuksessa huomioidaan kaupungin kokonaisetu, kun muodostetaan työllisyysalueita ja suunnitellaan työllisyyden edistämistä osana koko kuntaekosysteemiä.

Projektikokonaisuus muodostuu pääprojektista ja 14 osaprojektista, joista varsinaisiin palveluihin keskittyviä osaprojekteja ovat rekrytointipalvelut ja kohtaanto, yrittäjyys- ja yrityspalvelut, työllistymisen monialaiset palvelut sekä kansainvälisen osaamisen palvelut. Tukipalveluosaprojekteja ovat henkilöstö, muutostuki, ICT, talous, hankinnat, tiedolla johtaminen, tietosuoja, tiedonhallinta, tilat, hallinto ja päätöksenteko. Pääprojektin viisi osakokonaisuutta ovat järjestämismalli ja päätöksenteko, riskienhallinta, viestintä, lähipalvelumalli ja johtamisrakenteet. ICT-osaprojektista tehdään oma erillinen toteutuspäätöksensä. 

Henkilöstöhallinnon henkilörekisterin vastaava viranhaltija on henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen ja asiakkuus- ja kumppanuustietojen osalta rekisterinpitäjänä toimii elinkeino- ja osaamislautakunta. 

Projektin kokonaiskustannusarvio on 3 389 996 euroa, josta ICT-osaprojektin osuus on 1 047 000 euroa ja muun projektikokonaisuuden osuus 2 342 996 euroa. Tampereen osuus kokonaiskustannuksista on 1 871 278 euroa. Tampereen seudun kunnat osallistuvat projektin kustannuksiin vuoden 2022 asukasluvun suhteessa: Tampereen seudun kunnat 44,8 prosenttia ja Tampereen kaupunki 55,2 prosenttia. Mikäli kuntakokoonpanoon tulee muutoksia, maksuosuudet muuttuvat vastaavasti noudattaen jakoperusteena asukasluvun suhteellisia osuuksia, ellei mukaan tulevan kunnan osalta sovita korkeammasta maksuosuudest. Valtion mahdollinen rahoitus on vielä vahvistamatta.

Tampereen kaupungin osuus muodostuu projektihenkilöstön työpanoksesta, joka vaihtelee 10 - 100 prosentin välillä sekä projektin hankintamäärärahoista. Projektiin on palkattu määräaikainen projektikoordinaattori (kp 113210). Projektiin palkataan viestintäsuunnittelija, joka sijoittuu hallinnollisesti elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään. Muu projektihenkilöstö koostuu kaupungin nykyisistä työntekijöistä, jotka työskentelevät projektin ajan nykyisissä organisaatioissaan eli palkanmaksu säilyy nykyisellään.

Projektin toteuttamisaika on 1.4.2023 - 31.3.2025. 

Projektin omistaja on konsernijohtaja ja projekti toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen työllisyys- ja kasvupalvelujen sekä valtion (TE-, ELY-, ja KEHA-keskus) kanssa. 

Projektijohtajana toimii Pauliina Laisi ja projektikoordinaattorina Saaga Härkönen.

Osaprojektien projektipäällikköinä toimivat hallintopäällikkö Atte Viinikka (hallinto ja päätöksenteko), projektipäällikkö Outi Teittinen (hankinnat), HR-asiantuntija Terhi Kontio (henkilöstö), tiimiesihenkilö Jaana Rantalainen (muutostuki), talous- ja hankintavastaava Ilona Sola (talous), projektipäällikkö Minna Helynen (ICT), tiedonhallintasuunnittelija Juha Laine (tiedonhallinta), kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa (tiedolla johtaminen), tietosuoja-asiantuntija Sari Saranpää (tietosuoja ja rekisterinpito), toimitilapäällikkö Niko Suoniemi (toimitilat), tiimiesihenkilö Maija Niskavirta (kansainvälisen osaamisen palvelut), erityisasiantuntija Eveliina Haiku (rekrytointipalvelut ja kohtaanto), erityisasiantuntija Tiina Huhtala (työllistymisen monialaiset palvelut) sekä palvelupäällikkö Elina Wallin (yrittäjyys ja yrityspalvelut). 

Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Heidi Karppi. 

Projektijohtajan esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä talousjohtaja Jukka Männikkö ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esihenkilönsä palvelupäällikkö Sanna Sipilä. Projektikoordinaattorin työnjohdollisena esihenkilönä toimii projektijohtaja. 

Osaprojektien projektipäälliköiden esihenkilöinä toimivat heidän vakituiset esihenkilönsä: Atte Viinikan esihenkilönä työllisyysjohtaja Regina Saari, Taina Lehmuskosken esihenkilönä lakiasiainjohtaja Laura Klami, Outi Teittisen esihenkilönä hankintajohtaja Kari Paju, Terhi Kontion esihenkilönä neuvottelupäällikkö Mirva Sampakoski, Minna Helysen esihenkilönä tietohallintojohtaja Maria Nikkilä, Ilona Solan esihenkilönä hallintopäällikkö Atte Viinikka, Juha Laineen esihenkilönä asiakirjahallintopäällikkö Saija Kirkkola, Johanna Ahlgrén-Holapan esihenkilönä strategiajohtaja Reija Linnamaa, Sari Saranpään esihenkilönä kehityspäällikkö Janne Taiponen, Niko Suoniemen esihenkilönä kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, Maija Niskavirran esihenkilönä palvelupäällikkö Nuppu Suvanto, Jaana Rantalaisen esihenkilönä henkilöstöpäällikkö Mia Sorri, Eveliina Haikun esihenkilönä työllisyyspalvelujen johtaja Sari Oksanen, Tiina Huhtalan esihenkilönä työllistymisen monialaisen tuen palvelujohtaja Tommi Eskonen ja Elina Wallinin esihenkilönä kasvupalvelujohtaja Irene Impiö. 

Projektin menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet määritellään projektin talousohjeessa. 

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektijohtajalle, projektikoordinaattorille ja osaprojektien projektipäälliköille. 

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta. 

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen kaupunkisalkun johtoryhmän kokouksissa 24.3.2023 ja 22.9.2023. 

Hallintosäännön 36 §:n 1)-kohdan mukaan konsernijohtajan tehtäviin kuuluu johtaa pormestarin alaisuudessa kaupungin ja kaupunkikonsernin toimintaa ja sen kehittämistä.

Päätös

Työvoimapalvelujen siirto ja organisointi (Työsi) -projekti toteutetaan ajalla 1.4.2023 - 31.3.2025 Tampereen kaupungin konsernihallinnossa.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 3 389 996 euroa, josta ICT-osaprojektin osuus on 1 047 000 euroa ja muun projektikokonaisuuden osuus 2 342 996 euroa. Tampereen osuus kokonaiskustannuksista on 1 871 278 euroa. Tampereen kaupunkiseudun kunnat osallistuvat projektin kustannuksiin vuoden 2022 asukasluvun suhteessa: Tampereen seudun kunnat 44,8 prosenttia ja Tampereen kaupunki 55,2 prosenttia. Mikäli kuntakokoonpanoon tulee muutoksia, maksuosuudet muuttuvat vastaavasti noudattaen jakoperusteena asukasluvun suhteellisia osuuksia, ellei mukaan tulevan kunnan osalta sovita korkeammasta maksuosuudesta. Valtion mahdollinen rahoitus on vielä vahvistamatta.

Tampereen kaupungin osuus muodostuu projektihenkilöstön työpanoksesta, joka vaihtelee 10 - 100 prosentin välillä sekä projektin hankintamäärärahoista. Projektiin on palkattu määräaikainen projektikoordinaattori (kp 113210). Projektiin palkataan viestintäsuunnittelija, joka sijoittuu hallinnollisesti elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään. Muu projektihenkilöstö koostuu kaupungin nykyisistä työntekijöistä, jotka työskentelevät projektin ajan nykyisissä organisaatioissaan eli palkanmaksu säilyy nykyisellään. Projektipäälliköiden sekä asiantuntijoiden palkanmaksu säilyy nykyisellään.

Projektin omistaja on konsernijohtaja.

Projektijohtajaksi nimetään Pauliina Laisi.

Taloushallinnon yhteyshenkilöksi nimetään projektiasiantuntija Heidi Karppi.

Osaprojektien projektipäälliköiksi nimetään hallintopäällikkö Atte Viinikka (hallinto ja päätöksenteko 1/2), kehittämispäällikkö Taina Lehmuskoski (hallinto ja päätöksenteko 2/2), projektipäällikkö Outi Teittinen (hankinnat), HR-asiantuntija Terhi Kontio (henkilöstö), projektipäällikkö Minna Helynen (ICT), tiimiesihenkilö Jaana Rantalainen (muutostuki), talous- ja hankintavastaava Ilona Sola (talous), tiedonhallintasuunnittelija Juha Laine (tiedonhallinta), kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa (tiedolla johtaminen), tietosuoja-asiantuntija Sari Saranpää (tietosuoja ja rekisterinpito), toimitilapäällikkö Niko Suoniemi (toimitilat), tiimiesihenkilö Maija Niskavirta (kansainvälisen osaamisen palvelut/organisointi), erityisasiantuntija Eveliina Haiku (rekrytointipalvelut ja kohtaanto/organisointi), erityisasiantuntija Tiina Huhtala (työllistymisen monialaiset palvelut/organisointi) sekä palvelupäällikkö Elina Wallin (yrittäjyys ja yrityspalvelut). 

Projektin johtotiiminä toimivaan projektiryhmään nimetään projektijohtajan, projektikoordinaattorin ja osaprojektien projektipäälliköiden lisäksi projektipäällikkö Minna Koivunen (viestintä), projektipäällikkö Lotta Lammi (lähipalvelut) ja johtava juristi Jyri Nuojua (lakiasiat). 

Projektin ohjausryhmänä toimii konsernihallinnon johtoryhmä. 

Projektijohtajan ja projektikoordinaattorin kustannukset maksetaan H1130_23_02, talousyksikkö, kustannuspaikka 113210. Osaprojekteilla on omat SAP-tunnukset H1130_23_02_01 - H1130_23_02_14. 

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)