§ 196 Tampereen uimahallien ja maauimalan kassa- ja kahvilapalvelun hankinta

TRE:1671/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

7.11.2023

Päätöksen tekijä

Liikunta- ja nuorisojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liikuntapäällikkö Mikko Heinonen, puh. 050 554 5835, etunimi.sukunimi@tampere.fi, Hankintapäällikkö Lauri Tiainen, puh. 044 517 4644, etunimi.sukunimi@tuomi.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälä, puh. 050 342 2812, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy (y-tunnus 2722581-6) pyysi tarjouksia Tampereen uimahallien ja maauimalan kassa- ja kahvilapalveluista. Hankinnasta tehdään käyttöoikeussopimus valittujen palveluntuottajien kanssa. Hankinta oli jaettu kahteen osa-alueeseen, joista osa-alueen 1 Tesoman uimahallin ja jäähallin kahvilanpito sekä lipunmyynti sopimuskausi on 1.7.2024–30.6.2026 ja osa-alueen 2 Tampereen uintikeskuksen ja maauimalan kahvila ja lipunmyynti sopimuskausi on 1.5.2024–30.4.2026. Kumpaakin hankintasopimusta on mahdollista jatkaa kolmen vuoden optiokaudella. 

Kyseessä on käyttöoikeussopimuksen kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinta toteutettiin hankintalain 32 §:n mukaisena avoimena menettelynä. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 28.7.2023 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.  

Tarjouksen jättivät määräaikaan 8.9.2023 klo 12.00 mennessä seuraavat yritykset:

Osa-alue 1 Tesoman uimahallin ja jäähallin kahvilanpito sekä lipunmyynti:

FS Wellness Studio Oy (2950884-4)

Otava-Kahvilat Oy (2734934-1)

Osakeyhtiö Kaisla Invest (2209274-3)

Päivänsäde Coaching Oy (2520247-7)

TG Klubben Oy (2208680-2)

Virve Manninen Oy (3284149-6)

Osa-alue 2 Tampereen uintikeskuksen ja maauimalan kahvila ja lipunmyynti:

FS Wellness Studio Oy (2950884-4)

Otava-Kahvilat Oy (2734934-1)

Kari Leppiaho Oy (2280365-6)

Osakeyhtiö Kaisla Invest (2209274-3)

SWUT Oy (3383076-4)

TG Klubben Oy (2208680-2)

Virve Manninen Oy (3284149-6)

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta. Kaikki tarjouskilpailuun osallistuneet tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset. 

Tarjousten vertailu 

Kummassakin osa-alueessa vertailuperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin, hinta-laatusuhteeltaan paras tarjous. Hinta-laatusuhteen kriteerit on avattu osa-alueittain.

Osa-alue 1 Tesoman uimahallin ja jäähallin kahvilanpito sekä lipunmyynti

Hinta

Tesoman uimahallin ja jäähallin kahvilatiloista tarjoama kuukausivuokra, maksimipisteet 60 pistettä. Suurimman kuukausivuokran sisältänyt tarjous sai maksimipisteet.

Muut tarjoukset pisteytettiin suhteessa suurimpaan tarjottuun vuokraan seuraavalla laskukaavalla: Tarjottu vuokra / suurin tarjottu vuokra kertaa maksimipisteet (60)

Laatu

Tarjoajan kokemus kahvilanpitämisestä vähimmäisvaatimuksen ylittäviltä osin, maksimipisteet yhteensä 40 pistettä jakautuen:

  • Kokemus kahvilan pitämisestä, maksipisteet 30 pistettä.
  • Kokemus kahvilanpitämisestä uimahallissa, maksimipisteet 10 pistettä

 

Lopuksi hinnan ja laadun pisteet laskettiin yhteen. Kokonaisvertailupisteiltään parasta tarjoajaa esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Edellä mainitun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen osa-alueessa 1 teki Osakeyhtiö Kaisla Invest.

Osa-alue 2 Tampereen uintikeskuksen ja maauimalan kahvila ja lipunmyynti

Hinta

Tampereen uintikeskuksen kahvilatiloista tarjoama kuukausivuokra, maksimipisteet 55 pistettä.

Suurimman kuukausivuokran sisältänyt tarjous sai maksimipisteet.

Muut tarjoukset pisteytettiin suhteessa suurimpaan tarjottuun vuokraan seuraavalla laskukaavalla: Tarjottu vuokra / suurin tarjottu vuokra kertaa maksimipisteet (55)

Tampereen maauimalan tarjottu prosenttiosuus (provisio) palveluntuottajan maauimalan kahvilatoiminnan arvolisäverottomasta liikevaihdosta kesäkauden ajalta, maksimipisteet 20 pistettä.

Suurimman prosenttiosuuden sisältänyt tarjous sai maksimipisteet.

Muut tarjoukset pisteytetään suhteessa suurimpaan tarjottuun prosenttiosuuteen seuraavalla laskukaavalla: Tarjottu vuokra / suurin tarjottu vuokra kertaa maksimipisteet (20)

Laatu

Tarjoajan nimetyn vastuuhenkilön esihenkilötason kokemus kahvila- ja lipunmyyntitoiminnassa uimahallissa, maksimipisteet 25 pistettä.

Lopuksi hinnan ja laadun pisteet laskettiin yhteen. Kokonaisvertailupisteiltään parasta tarjoajaa esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Edellä mainitun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen osa-alueessa 2 teki Otava-Kahvilat Oy.

Tarkempi vertailu on nähtävissä päätöksen liitteenä olevasta vertailutaulukosta.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo sopimuskaudelta optiokaudet mukaan lukien on noin 5 000 000 euroa. Hankintalain mukaan käyttöoikeussopimuksen ennakoitua arvoa laskettaessa perusteena käytetään sopimuksensaajan sopimuksen voimassaoloaikana tuottamaa liikevaihtoa ilman arvonlisäveroa. Arvoa laskettaessa on huomioitava myös mm. hankintayksikön sopimuksen saajalle suorittamat maksut. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo perustuu arvioon arvonlisäverottomasta liikevaihdosta sopimuskaudelta optiokaudet mukaan lukien, sekä tilaajan palveluntuottajalle maksamaan korvaukseen Tesoman uimahallin- ja jäähallin sekä Tampereen uintikeskuksen ja maauimalan lipunmyynnin- ja asiakaspalvelun tuottamisen vastuusta. Liikevaihto on huomioitu vain siltä osin kuin se on vastikkeena sopimuksen kohteena olevasta palvelusta.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikkö voi avoimessa menettelyssä tarkistaa tarjousten vaatimustenmukaisuuden ja vertailla tarjoukset ennen poissulkemisperusteisiin (hankintalain 80 § ja 81 §) tai soveltuvuusvaatimuksiin kohdistuvaa tarkistamista. Hankintalain 79 §:n 2 mom. mukaan sopimusta ei voi tehdä sellaisen tarjoajan kanssa, joka olisi tullut sulkea menettelystä 80 §:n nojalla tai joka ei täytä soveltuvuusvaatimuksia.

Kaikki muut tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä vaaditut soveltuvuusvaatimukset paitsi Virve Manninen Oy ja SWUT Oy. Hankintayksikkö on toimittanut Virve Manninen Oy:lle ja SWUT Oy:lle luottamukselliset perusteluliitteet. Virve Manninen Oy:tä sekä SWUT Oy:tä esitetään suljettavaksi tarjouskilpailusta soveltuvuusvaatimusten täyttymättä jäämisen vuoksi.

Hankintayksikkö on tarkastanut valittavaksi esitettyjen yritysten soveltuvuuden ennen hankintapäätöstä. Osakeyhtiö Kaisla Invest sekä Otava-Kahvilat Oy täyttävät tarjouspyynnössä tarjoajien soveltuvuudelle asetetut vaatimukset. Kummankin yrityksen on ennen hankintasopimuksen allekirjoitusta toimitettava tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset sekä hankintalain mukainen rikosrekisteriote sekä yhteisösakko-ote.

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. 

Hankinnan valmistelijana toimi hankintapäällikkö Lauri Tiainen Tuomi Logistiikka Oy:stä. Asiantuntijoina hankinnassa toimivat liikuntapäällikkö Mikko Heinonen ja johtava koordinaattori Tuula Paavola Tampereen kaupungilta. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii liikuntapäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Mikko Heinonen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Liikunta- ja nuorisojohtajan päätösvalta asiassa perustuu sivistyspalveluiden palvelualueen johtajan päätökseen 18.8.2023 § 63, Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö 10.8.2023 alkaen.

Päätös

Virve Manninen Oy (y-tunnus 3284149-6) ja SWUT Oy (y-tunnus
3383076-4) suljetaan tarjouskilpailusta soveltuvuusvaatimusten täyttymättä jäämisen vuoksi. 

Sopimus osa-alueesta 1 Tesoman uimahallin ja jäähallin kahvilanpito sekä lipunmyynti sopimuskaudeksi 1.7.2024–30.6.2026 tehdään Osakeyhtiö Kaisla Invest:n (y-tunnus 2209274-3) kanssa.

Sopimus osa-alueesta 2 Tampereen uintikeskuksen ja maauimalan kahvila ja lipunmyynti sopimuskaudeksi 1.5.2024–30.4.2026 tehdään Otava-Kahvilat Oy:n (y-tunnus 2734934-1) kanssa.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 5 000 000 euroa sopimuskauden aikana sisältäen kummankin osa-alueen sekä mahdollisten optiokausien käytön.

Optioiden käytöstä tehdään erilliset päätökset.

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään liikuntapäällikkö Mikko Heinonen.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. ​

Allekirjoitus

Vt. liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälä