Kaupunginvaltuusto, kokous 23.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 152 Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2023 

TRE:1632/02.02.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi
Linnamaa Reija, Strategiajohtaja, Reija.Linnamaa@tampere.fi

Perustelut

Kuluvan vuoden alkuperäisen talousarvion tulos päätyi 0-tulokseen ja kaupunginvaltuuston vuoden aikana tekemien muutosten jälkeen tilikauden tulokseksi muodostui 20,8 milj. euroa. Tammi-elokuun toteuman perusteella laadittu tulosennuste on 40,0 milj. euroa ylijäämäinen, mikä on 19,7 milj. euroa budjetoitua parempi. Tulosennuste parani kesäkuusta 1,1 milj. euroa. Ilman niin sanottuja verohäntiä ja budjetoitua parempana toteutuvia pysyvien vastaavien myyntivoittoja sekä maankäyttösopimuskorvauksia, tilikauden tulos painuisi selvästi negatiiviseksi.

Kaupungin toimintakatteen ennustetaan alittuvan 14,0 milj. euroa, mikä selittyy pääosin asunto- ja kiinteistölautakunnan 13,9 milj. euroa budjetoitua paremmalla toteumaennusteella. Kasvatus- ja opetuslautakunnan ennuste on 2,8 milj. euroa ja yhdyskuntalautakunnan 1,5 milj. euroa budjetoitua heikompi.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan budjetoitua paremman ennusteen taustalla ovat erityisesti maankäyttösopimuskorvaukset ja pysyvien vastaavien myyntivoitot. Kasvatus- ja opetuslautakunnan ylitysten taustalla ovat ateriapalvelujen ostot ja henkilöstökulut.

Vuosikate-ennuste on 168,9 milj. euroa ja vuosikate kattaa poistoista 131 prosenttia. Verotuloja arvioidaan kertyvän 6,0 milj. euroa talousarviota enemmän kunnallisverotulojen takia. Valtionosuudet ovat kertymässä talousarvion mukaisesti

Ulkoisia nettoinvestointeja arvioidaan toteutuvan 234,5 milj. euroa, mikä alittaa talousarvion 38,6 milj. eurolla. Alitus aiheutuu erityisesti talonrakennushankkeiden viivästymisestä. Pysyvien vastaavien luovutustuloja arvioidaan kertyvän yhteensä 38,7 milj. euroa, mikä on 9,3 milj. euroa talousarviota enemmän.

Kaupungin lainakannan arvioidaan vähenevän 82,7 milj. eurolla. Asukaskohtainen lainamäärä on laskemassa vuoden lopussa 3 333 euroon

Kaupunginvaltuusto asetti vuoden 2023 talousarviossa 43 sitovaa toiminnan tavoitetta, joista 11 oli kaupunkitasoisia ja 32 kohdistui ensisijaisesti lautakunnille. Lisäksi liikelaitoksille asetettiin kahdeksan tavoitetta. Valtaosan toiminnan tavoitteista arvioidaan toteutuvan suunnitellusti tai niiden toteutumista ei voida vielä tässä vaiheessa vuotta arvioida. Suunnitellusti ovat toteutumassa muun muassa tavoitteet, jotka liittyvät työllistymistä edistävän palvelun perusteella työmarkkinatukea saaviin, pientalorakentamisen mahdollistamiseen, joukkoliikenteen matkustajamääriin, keskustan saavutettavuuteen sekä työntekijäkokemukseen. Kaupunkitasoisista sekä lautakunnille asetetuista tavoitteista seitsemän arvioidaan jäävän toteutumatta. Toteutumatta arvioidaan jäävän muun muassa tavoitteet, jotka liittyvät ammatillista tutkintoa opiskelevien negatiivisiin eroamisiin, kiusaamiseen toisen asteen koulutuksessa, nuorten ja ulkomaalaisten työttömyysasteen kehittymiseen, asuntotuotantoon, perusopetuksen oppimistuloksiin sekä asiointiin digitaalisessa kanavassa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2023 merkitään tiedoksi.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle sekä johtaja Lauri Savisaarelle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja
  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, Reija Linnamaa, Nina Mustikkamäki, Elli Torikka, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)