§ 159 Muistutus Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta hakemuksesta ”Viinikanlahden vesistötäytön ja aallonmurtajalaiturin rakentaminen sekä valmistelulupa”

Lataa  Kuuntele 

TRE:4925/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

8.12.2023

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Kehitysinsinööri Tiiu Vuori, puh 040 801 6927, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh 040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi-​ ja Sisä-​ Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt Tampereen Vedelle tiedoksi kuulutuksen Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta lupahakemuksesta ”Viinikanlahden vesistötäytön ja aallonmurtajalaiturin rakentaminen sekä valmistelulupa”, LSSAVI/11920/2023. Tampereen Vesi on pyynnöstä saanut aluehallintovirastolta lisäaikaa muistutuksen jättämiseen 15.12.2023 saakka.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 38 §:n perustella toimitusjohtaja päättää liikelaitoksen osalta muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta sekä selitysten ja muiden lausuntojen antamisesta.

Muistutus

Tampereen Veden Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolla on toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa (Länsi-Suomen ympäristölupa-virasto nro 31/2007/1 18.9.2007, VHO nro 09/0039/1 4.2.2009, KHO nro 3776 16.12.2010). Tampereen Vesi Liikelaitoksen toiminta siirtyy 1.1.2024 alkaen Tampereen Vesi Oy:lle, jolloin myös luvat siirtyvät Tampereen Vesi Oy:n hallintaan.

Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon toiminta jatkuu, kunnes Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n Sulkavuoren puhdistamo aloittaa toimintansa. Toiminnan siirtyminen tapahtuu arviolta vuoden 2025 lopussa, mutta aikataulu tulee tarkentumaan vuonna 2025.

Tampereen Vedellä on käynnissä hanke, jossa tehdään hakemus Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskevien lupamääräysten saamiseksi sekä ympäristöluvan rauettamiseksi. Työhön sisältyy puhdistamon purkamisen alustava suunnittelu ja tarvittavat purkukartoitukset. Tällä hetkellä puhdistamon purkamisen arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta jätevesien puhdistamisen loputtua eli vuoteen 2027 saakka. Viinikanlahden puhdistamon rakennusten, altaiden, putkilinjojen ja laitteiden purkamista ei voida aloittaa ennen kuin puhdistamon toiminta on täysin loppunut ja kaikki toiminnan lopettamista koskevat luvat ovat lainvoimaisia ja vastuu jätevesien puhdistuksesta on täysin siirtynyt Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:lle.

Tampereen kaupungin Viinikanlahden vesistötäyttöhankkeen suunnitellut toimenpiteet eivät saa aiheuttaa haittaa puhdistamon toiminnalle, purkuputkelle tai toiminnan lopettamiselle. Lisäksi puhdistamoalueelle tulee jäädä riittävästi tilaa puhdistamon päivittäisille toiminnoille (esim. kemikaali- ja lietekuljetukset, huoltoautot), purkamistoiminnoille ja purkamisessa syntyvien materiaalien välivarastoinnille. Luvassa ei tule myöntää hakijalle sellaisia oikeuksia, jotka haittaavat Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon toimintaa tai sen purkamista.

Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolta käsitellyt jätevedet johdetaan purkuputkella Pyhäjärveen. Hakemuksen perusteella purkuputki on jäämässä kaupungin suunnitteleman täyttöalueen alle. Tampereen Vesi on vasta hakemassa jätevedenpuhdistamolle lopettamislupaa eikä ole vielä tietoa, katsooko lupaviranomainen paremmaksi purkuputken jättämisen vesistöön vai edellytetäänkö sen poistamista. Purkuputkea ei voi purkaa ja sen tulee olla käyttökunnossa, kunnes puhdistamon toiminta on loppunut. Purkuputki on Tampereen Vesi Oy:n omaisuutta 1.1.2024 alkaen.

Tampereen Vesi ei vastaa Tampereen kaupungin Viinikanlahden vesistötäyttöhankkeen toimista, kustannuksista eikä jäljistä maalla tai vesistössä. Tampereen kaupungin hankkeeseen liittyvä tarkkailu on suunniteltava siten, että sen vaikutukset pystytään erottamaan Tampereen Veden toiminnan vaikutuksista.

Lisäksi Tampereen Vesi esittää huomiona, että kuvasta 101016420-1_Nykytilakartta puuttuu Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon purkuputki, se on merkitty virheellisesti hulevesiviemäriksi tai joksikin muuksi tai sitten piirroksesta puuttuu putken selite.

Päätös

Annetaan Länsi-​ ja Sisä-​ Suomen aluehallintovirastolle oheinen muistutus koskien diaarinumeroa LSSAVI/11920/2023.

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)