Päätöksen perustelut
Tampereen kaupungilta on haettu vahingonkorvausta 20.10.2023 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksella 10.3.2023 Hennerinkadulla sattuneesta salaojaputken rikkoutumisesta. Asianosaisen mukaan kaupungin kuuluisi maksaa Asunto osakeyhtiön rikkoutuneen salaojaputkiston korjaaminen, sillä D-talon salaojan purkuputkeen on kasvanut kaupungin puolella olevien puiden juuret, jotka asianosaisen mukaan ovat rikkoneet purkuputken ja maa salaojakaivojen ympäriltä on valunut putkeen.
Asianosaisen esittämä korvausvaatimus on 4 999,08 euroa koostuen selvitystyöstä (1087,34 euroa) ja korjauskustannuksista (3 911,74 euroa) aiheutuneista kustannuksista.
Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.
Selvityksen mukaan kyseessä oleva kiinteistö on itse rakentanut Tampereen kaupungin omistuksessa olevalle maalle salaojan purkuputken ja mikäli kyseessä oleva purkuputki on tehty rakennusmääräysten mukaisesti, siihen ei pääse tunkeutumaan putken ulkopuolelta juuria. Juurien muodostuminen onkin todennäköisesti johtunut tontilla olevan maanvajoaman ja kaivoliitoksen pettämisestä.
Käsityksenä laajalti on, että puun juuret eivät pääse kasvamaan ehjiin, umpinaisiin ja tiiviisiin putkiin. Tampereen kaupungilla ei ole tietoa asianosaisen järjestelmien eheydestä tai rakenteesta (esimerkiksi tiivisteelliset liitokset).
Edellä kerrotut seikat huomioiden kaupunki katsoo, ettei se ole toiminut huolimattomasti suhteessa vahinkotapahtumaan eli viemärijärjestelmien tukkeutumiseen. Kiistatonta myös on, että kaupungin puusto on sijainnut samalla paikallaan jo ennen kuin asianosaisen rakennus on rakennettu. Eräistä naapuruussuhteista annetun lain mukaan se, jolle aiheutuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, on oikeutettu ottamaan ne pois. Kaupunki katsoo, että mikäli asianosainen olisi toiminut huolellisen kiinteistönomistajan tavoin, olisi mahdolliset juuristotunkeumat kyetty havaitsemaan sekä poistamaan ja näin ollen estämään laajat vauriot. Tällöin vahinkoa ei olisi ainakaan nykyisessä laajuudessa päässyt aiheutumaan, jolloin asianosainen olisi välttynyt mittavilta saneeraustöiltä.
Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.
Sovelletut säännökset:
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1926) 8 §.
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.
Toimivalta:
Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.9.2023 § 82).