§ 37 Lausunto määräyksestä verkkotietojen toimittamisesta Sijaintitietopalveluun (M71)

Lataa  Kuuntele 

TRE:5888/07.02.00/2023

Päätöspäivämäärä

15.12.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräystä "Määräys verkkotietojen toimittamisesta Sijaintitietopalveluun" (71/2023 M) päivitetään. Traficom pyytää lausuntoa määräysluonnoksesta sekä sen perustelut ja soveltaminen - muistiosta 15.12.2023 mennessä.

Tampereen kaupungin  hallintosäännön perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa

 

Päätös

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille annetaan asiassa oheinen lausunto.

Lausunnot

Tampereen kaupungin huolena sijaintitietopalvelussa on palvelukokonaisuuden tietoturvakysymykset. Tietoturvaan tulisi kiinnittää laajasti huomiota myös itse teknisen järjestelmän ulkopuolinen toiminta huomioiden. On huolellisesti varmistettava, että palvelun kautta ei voi saada tai välittää tietoja ilman asianmukaisia ja kaikissa tilanteissa varmistettuja oikeuksia. Väärinkäytettynä tiedot voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa verkon omistajalle ja verkon käyttäjille.

Tampereen kaupungin näkemyksen mukaan osapuolten suorat ja välilliset vastuut tulisi kuvata tilanteissa, joissa palvelun kautta saatua tietoa käytetään verkon omistajaa vastaa ja sillä tai sen avulla on aiheutettu verkon omistajalle vahinkoa. Tietoliikenne-, energia-, ja vesihuollon verkostot voivat olla yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta kriittisiä.

Myös Tampereen Vesi liikelaitoksen osalta tietoturvariski on tunnistettu. Tietoturvaa parantaa se, että talousvesiverkostot on poistettu tietojen toimittamisen velvollisuuden piiristä. Toisaalta heikkoutena nähdään yhteiskuntakriittisen infran tietojen leviämisen riskin kannalta se, että jätevesiviemäritiedot olisi ilmoitettava. Se voi joissain tapauksessa antaa viitteitä myös talousvesiverkoston sijainnista.

Verkostot ovat yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisiä. Tietoja hallinnoivan osakeyhtiön luotettavuus on varmistettava kaikissa tilanteissa. Toistaalta kilpailua ja kehitystä tulee edistää.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)