§ 38 Lausunto Härmälänrannan uimarannan ja puistoalueiden vesirakentamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5830/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

19.12.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa vesilain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Härmälänrannan uimarannan ja puistoalueiden vesirakentamista sekä valmistelulupaa. Lausunto pyydetään 8.1.2024 mennessä, Dnro LSSAVI/19544/2023. 

Tampereen kaupunki hakee uudelleen vesilain mukaista lupaa uimarannan ja puistoalueen rakentamiseen Pyhäjärven rantaan Härmälänrannan alueen pohjoisosaan. Lisäksi hakija hakee lupaa töiden aloittamiseen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Hankkeen toteuttamiseksi on myönnetty lupa vuonna 2017 (dnro LSSAVI/732/2017, päätösnro 78/2017/2), mutta hanke on jäänyt tuolloin toteuttamatta. Hanke on tarpeen alueen asukkaiden virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksien parantamiseksi. Hanke sijoittuu kokonaisuudessaan hakijan omistuksessa olevalle kiinteistölle 837-301-773-16.

Uimarannan rakentamisen yhteydessä rantaa ruopataan noin 3 000 m3. Ruoppaussyvyys on noin yksi metri. Järven pohjasta kaivettava massa korvataan murskeella ja hiekalla. Ennen kaivu- ja täyttötöiden aloittamista työalue eristetään suojaverholla, jolla estetään ympäröivän vesistön samentumista. Vesialueen ruoppauksen yhteydessä loivennetaan myös nykytilassaan varsin jyrkkäpiirteistä rantapenkkaa.

Ruoppausmassat läjitetään väliaikaisesti ranta-alueelle rakennettavaan moreenipenkereillä ympäröityyn altaaseen (noin 325 m2), josta suotautuvat kuivatusvedet johdetaan takaisin Pyhäjärveen suojaverhon sisäpuolelle. Kuivuneet massat kuljetetaan luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan. Hakija hakee lupaa käyttää täyttötöihin maa-aineksia, joiden haitta-ainepitoisuudet vastaavat luontaisia taustapitoisuuksia esimerkiksi arseenin osalta. Uimarannan alueelta tehdyissä maaperätutkimuksissa (vuosina 2005 ja 2003) ei ole havaittu kohonneita haitta-ainepitoisuuksia.

Hakemus sisältää ehdotuksen hankkeesta aiheutuvien vaikutusten tarkkailemiseksi. Hankkeen lyhytaikaiset haitalliset vaikutukset rajoittuvat rakentamisen aikaiseen meluun ja veden samentumiseen. Hankkeen toteutukseen on tarkoitus ryhtyä välittömästi valmisteluluvan saamisen jälkeen. Ruoppaustöiden kestoksi on arvioitu noin 2 viikkoa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta- asioissa.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on taajamatoimintojen aluetta (A). Alue kuuluu Pyhäjärven ympäristön kehittämisvyöhykkeeseen ja osittain myös tiiviiseen joukkoliikennevyöhykkeeseen. Härmälä on maakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017- 2021. Yleiskaavassa kyseinen alue on osoitettu asumisen alueeksi. Alue varataan pääosin asumiselle sekä sitä palveleville toiminnoille, mm. virkistys- ja suojaviheralueille, lähipalveluille sekä nykyiselle ja uudelle ympäristöhäiriötä aiheuttamattomalle elinkeinotoiminnalle. Alueelle sijoittuvien yksityisten rakentamishankkeiden yhteydessä varaudutaan tarvittaessa julkisten palvelujen tarvitsemiin tilavarauksiin. Alueen suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota kulttuuriympäristön arvoihin. Alue kuuluu myös kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhykkeeseen. 

Kartalla 2, Viherympäristö ja vapaa-ajanpalvelut, ranta-alueelle on osoitettu ohjeellinen ekologinen yhteys, ohjeellinen virkistysyhteys ja ohjeellinen uusi tai kehitettävä uimaranta. Merkinnän kuvauksessa todetaan muun muassa, että uusi palvelutasoltaan kattava uimaranta olisi tarpeen sijoittaa Härmälänrantaan uuden asuinalueen palveluksi. Alue kuuluu myös kansallisen kaupunkipuiston hakemuksen alueeseen.

Kartalla 3, Kulttuuriperintö, suunniteltu uimaranta rajautuu maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön, eli Härmälään. 

Kartalla 4, Kestävä vesitalous, ympäristöterveys ja yhdyskuntatekninen huolto, alue kuuluu Pyhäjärven valuma-alueeseen. 

Asemakaava

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 17.3.2014 hyväksymä asemakaava nro 8388. Aaretti Niemisen puisto on asemakaavassa osoitettu rantapuistoksi (VP-2). Puisto tulee rakentaa ottaen huomioon alueen sijainti ja maisemallinen merkitys. Puistoon saa sijoittaa vesialueen virkistyskäyttöön liittyviä toimintoja. Alueelle saadaan rakentaa alueen käyttöä palvelevia rakennelmia ja laitteita, joiden kaupunkikuvalliseen ilmeeseen, ympäristöön sopeutuvuuteen ja liittymiseen ympäristön toimintoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota (ra-5). Uimarannan kaakkoispuolelle on asemakaavassa osoitettu yleisten ja yksityisten palvelurakennusten korttelialue urheilu- ja liikuntapalveluja ja niihin liittyviä ravitsemuspalveluita varten (YPU-2). Ohjeellinen leikki- ja oleskelualueeksi varattu alueen osa on osoitettu uimarannan lounaispuolelle.

Aaretti Niemisen puistolle on asemakaavassa annettu seuraava määräys: Alueen maaperä on kunnostettava ja jätteet poistettava alueen pilaantuneiden maiden puhdistamisesta annettujen päätösten ja ympäristölupapäätösten mukaisesti (pima-4). 

Asemakaavan yleismääräys yleisistä alueista (puisto- ja katualueet) ja vesialueista: Viheralueet tulee toteuttaa laadukkaasti. Pilaantuneiden maiden kunnostuksenkaan jälkeen alueille jäävien haitta-aineita sisältävien maa-ainesten läpi ei saa johtaa hulevesiä. Mikäli alueille jää alimpia ohjearvoja ylittäviä haitta-ainepitoisuuksia sisältäviä maa-aineksia, alueilla ei saa viljellä ravintokasveja. Härmälänojan ja Pyhäjärven mahdollisen ruoppaamisen tai muun sedimenttien poiston yhteydessä tulee sedimenttien pitoisuudet tarkistaa ja toimittaa tarvittaessa luvan omaavaan vastaanottopaikkaan.

Asemakaavaa varten on laadittu rakentamistapaohjeet, jotka ovat asemakaavaselostuksen liitteenä. Rakentamistapaohjeissa käsitellään viheralueita luvussa 5.

Aaretti Niemisen puisto sijaitsee Härmälänrannan korttelialueen pohjoispuolella. Korttelissa on asuinkerrostalojen, rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialuetta, asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta sekä asuinkerrostalojen korttelialuetta. Puiston pohjoispuolella on vesialuetta.

Vesilupahakemuksen käsittelyssä tulee ottaa huomioon voimassa olevan asemakaavan merkinnät ja määräykset. Suunniteltu toiminta on asemakaavan mukaista, eikä asemakaavoituksella ole asiaan huomautettavaa.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)