Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto, kokous 30.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 35 Tampereen alueellisen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman päivittäminen vuodelle 2024 

TRE:5668/00.01.02/2023

Valmistelija

  • Kankaala Kari, Ympäristö- ja kehitysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elintarviketurvallisuuspäällikkö Sari Laukkanen, puh. 050 521 5179, terveydensuojelupäällikkö Paula Saxholm, puh. 050 554 5899 ja vs. eläinlääkintähuollon päällikkö Teemu Kipinoinen, puh. 040 133 6266, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen ympäristöterveyden valvontasuunnitelma koskee Akaan, Juupajoen, Kangasalan, Oriveden, Pälkäneen, Tampereen, Valkeakosken ja Urjalan ympäristöterveyshuollon toimintaa. 

Ympäristöterveydenhuollon erityislainsäädäntö velvoittaa kuntia laatimaan ja hyväksymään säännöllistä valvontaa koskevan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaan kuuluvat osiot terveydensuojelu, elintarvikevalvonta, tupakkalain valvonta sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta ja eläinlääkäripalvelut.

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma on laadittu viisivuotiskaudeksi 2020–2024 ja suunnitelmaa tarkistetaan tarvittaessa. Liitteenä olevaan Tampereen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2020–2024 -asiakirjaan on tehty päivitys ja täsmennetty sen sisältöjä vuoden 2024 valvonnan osalta kaikilla osa-alueilla.

Kunnan valvontasuunnitelmassa on otettu soveltuvin osin huomioon kaikkia ympäristöterveydenhuollon toimialoja koskevan ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2020–2024. Ohjelman teemana on yhtenäinen valvonta ja yhteistyö.

Elintarvikevalvonnan painopistealueina ovat tiedolla johtaminen ja digitalisaatio, petoksellisen toiminnan torjunta viranomaisyhteistyönä sekä valmius ja kriisinhallinta.

Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin painopisteinä ovat pandemiavalmiuden arviointi ja koronaepidemian opit ympäristöterveydenhuollossa, uudistuneen EU:n eläinterveyssäännöstön ja muun eläintautilainsäädännön toimeenpano sekä epäilyyn perustuvan eläinsuojeluvalvonnan tehostaminen.

Terveydensuojelun valvontasuunnitelman painopisteet ovat toimijoiden omavalvonnan tukeminen sekä elinympäristöterveyden edistäminen ja yhteistyö erityisesti terveysvaikutusten arvioinnissa ja häiriötilanteisiin varautumisessa.

Tupakkalain valvontasuunnitelman painopisteet ovat omavalvonnan tukeminen sekä laittoman kaupan ehkäisy ja viranomaisten välinen yhteistyö.

Tampereen ympäristöterveyden valvontasuunnitelman 2020–2024 päivitetty versio vuodelle 2024 on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Saxholm Paula, Terveydensuojelupäällikkö

Tampereen ympäristöterveyden valvontasuunnitelman 2020–2024 päivitys vuodelle 2024 hyväksytään.

Valvontasuunnitelma toimitetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Sari Laukkanen, Teemu Kipinoinen, Paula Saxholm, Mari Porma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.