Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 487 Lyhytaikaisten ottolainojen nostovaltuuden sekä lyhytaikaisten antolainojen myöntövaltuuden määräaikainen korottaminen 

TRE:5845/02.04.04/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuusto päätti myöntää konsernijohtajalle tai hänen määräämälleen konsernihallinnon viranhaltijalle seuraavat oikeudet: 

  • oikeus ottaa vuoden 2023 mahdollisiin muutettuihin talousarvioihin sisältyvä lainamäärä
  • oikeus ottaa vuoden 2023 aikana lyhytaikaisia lainoja 60 milj. euron määrään saakka maksuvalmiuden turvaamiseksi
  • oikeus myöntää lyhytaikaisia antolainoja konserniyhteisöille yhteensä enintään 30 milj. euron määrään saakka
  • oikeus konvertoida ja maksaa ennenaikaisesti takaisin kaupungin taseeseen sisältyviä ottolainoja.


Kaupunki ja konsernin tytäryhtiöt käyttävät konsernitilipalvelua, jossa kaikkien osallisten pankkitileillä olevat varat voidaan laskennallisessa palvelussa hyödyntää minimoimaan konsernin ulkoista velkaa ja korkokuluja. Konsernin maksuvalmiutta seurataan ja ennustetaan erillisellä palvelulla, johon kootaan kaikkien osallisten ennustetiedot, 

Vuoden alusta lokakuun loppuun mennessä oli tytäryhtiöiden yhteenlasketut tilivarat, eli kaupungin laina tytäryhtiöiltä, pienentynyt 151,8 milj. euroa. Rahalaitoksille oleva velka on samana aikana nettona kasvanut 3,7 milj. euroa eli kaupungin lainamäärä on pienentynyt huomattavasti talousarviossa arvioitua enemmän. Tämä on aiheuttanut varsin kireän maksuvalmiustilanteen syksyn aikana ja kuntatodistuksilla on lyhytaikaisia ottolainoja nostettu useaan otteeseen. Koska tytäryhtiöille on maksettu velkaa noinkin runsaasti takaisin, on lyhytaikaisten lainojen nostovaltuutus ollut useana hetkenä täysin käytössä. Jotta loppuvuoden aikana konsernin maksuvalmius voidaan varmuudella toteuttaa, esitetään lyhytaikaisten ottolainojen nostovaltuuden korottamista 100,0 milj. euroon vuoden loppuun asti, eli ajalle 18. - 31.12.2023. Vuoden 2024 talousarviossa valtuusto on hyväksynyt lyhytaikaisten ottolainojen nostovaltuudeksi 100,0 milj euroa, joten asian voi nähdä myös tuon valtuuden aikaistamisena.

Konsernitilipalvelun kautta voidaan myös rahoittaa konserniyhtiöiden lyhytaikaisia tarpeita luottolimiittien muodossa. Tampereen Vesi Oy aloittaa toimintansa 1.1.2024 ja konsernijaostossa hyväksytyn kauppakirjan ehtojen mukaisesti liiketoimintakaupassa ei siirry rahavaroja lainkaan, jolloin toiminnan ensimmäisten kuukausien maksuvalmiuden turvaamiseksi yhtiölle tulee myöntää 20,0 milj. euron luottolimiitti. Samaan aikaan KKOy Tampereen Virastotalo toteuttaa rakennushanketta konsernitilin luottolimiitin turvin ja tämäkin tarve pienenee oleellisesti ensi vuonna, kun yhtiö nostaa ensimmäiset varsinaiset investointilainansa pankista. Jotta nämä kaksi hanketta voidaan toteuttaa, esitetään myös lyhytaikaisten konsernitilin antolainojen myöntövaltuuden korottamista tilapäisesti 50,0 milj euroon 31.5.2024 saakka.

Hallintosäännön 36 §:n mukaan konsernijohtaja päättää talousarviolainojen ottamisesta ja ennenaikaisesta takaisinmaksusta sekä velkakirjojen ja lainaehtojen hyväksymisestä ja muuttamisesta. Lisäksi konsernijohtaja päättää konsernitiliin liitettävistä osallisista, myönnettävistä luottolimiiteistä ja konsernitilin jäsentileille hyvitettävästä ja veloitettavasta korosta. Jälkimmäisen päätösvallan konsernijohtaja on delegoinut konsernihallinnon toimintasäännöllä toistaiseksi liiketoiminta- ja rahoitusjohtajalle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Lyhytaikaisten ottolainojen nostovaltuus korotetaan vuoden 2023 loppuun saakka 100,0 milj. euroon.

Lyhytaikaisten antolainojen myöntövaltuus korotetaan 31.5.2024 saakka 50,0 milj. euroon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Sanna Kareinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)