Päätöksen perustelut
Tampereen kaupungilta on haettu vahingonkorvausta 8.11.2023 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksella Teiskontien kevyen liikenteen väylällä 6.11.2023 klo 8.10 sattuneesta polkupyörävahingosta. Asianosaisen kertoman mukaan hänen ajaessaan edellä mainitulla väylällä hänen pyöränsä renkaasta meni läpi terävä hiekoitussepeli rikkoen ulko- ja sisäkumin.
Asianosaisen esittämä korvausvaatimus on 36,96 euroa koostuen pyörän renkaan sisä- ja ulkokumin uusimisesta.
Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.
Korvausvaatimusta on perusteltu sillä, että liukkaudentorjuntamateriaalina käytetty sepeli on terävää ja se on rikkonut renkaan.
Kunnossapitäjän (Tampereen Infra Oy) lausunnon mukaan liukkaudentorjuntaa on suoritettu kohteessa 6.11.2023 klo 05.30 - 08.14 välisenä aikana.
Käytetty liukkaudentorjuntamateriaali on vastaavanlaatuista hiekoitussepeliä, jota on käytetty edellisenäkin talvikautena.
Huomionarvoista asiassa on, että talvikaudelta 2022-2023 ei ole tullut vastaavanlaisia korvausvaatimuksia koskien hiekoitussepelin laatua tai sen aiheuttamia rengasvaurioita kyseisellä alueella.
Kunnossapitolain mukaan kunnille kuuluu muun muassa ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien liukkaudentorjunta. Laissa ei ole mainintaa millaisella kiviainesmateriaalilla liukkaudentorjunta on hoidettava. Laatukriteereinä käytetään Suomen kuntaliiton julkaisua "Alueurakointi, yleinen tehtäväluettelo 2003". Julkaisun mukaan vaatimuksena on, että kevyen liikenteen väylillä on käytettävä sepeliä, jonka rakeisuus on alueella 3-6 mm tai pestyä sepeliä rakeisuusalueella 1-6 mm. Mitään muuta vaatimusta, kuten särmäisyysvaatimuksia ei sepelille anneta.
Työohjeen mukaan liukkaudentorjuntatyöhön on ryhdyttävä, kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa, tai sen ennakoidaan aiheuttavan, liukkauden tuntuvan lisääntymisen. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa sään lauhtuminen, alijäähtynyt vesisade, kostean ajoradan jäätyminen (musta jää), ajoradalle valuneen veden jäätyminen ja joissain tapauksissa lumisade.
Kokemusperäisesti syksyllä lämpötilojen vaihdellessa voi tapahtua edellä mainittuja olosuhdemuutoksia äkillisestikin.
Voidaankin todeta, että kunnossapitäjä on toiminut lain ja annettujen ohjeiden mukaisesti sekä tehnyt sääolosuhteiden vaatimat toimenpiteet.
Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.
Sovelletut säännökset:
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 § 1 ja 4 momentti.
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.
Toimivalta:
Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.9.2023 § 82).