§ 6 Vahingonkorvausvaatimus polkupyörävahingoista Aitolahdentiellä ja Soinilankadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:5556/03.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

3.1.2024

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on haettu vahingonkorvausta 14.11.2023 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksella Aitolahdentiellä ja Soinilankadulla 2023 viikolla 45 sattuneista polkupyörän renkaan puhkeamisista. Asianosaisen kertoman mukaan hänen pyörästään puhkesi viikolla 45 rengas kolme kertaa. Puhkeamiset sattuivat osoitteissa Aitolahdentie 30 ja 50 sekä Soinilankadulla.

Asianosaisen esittämä korvausvaatimus on 9,63 euroa koostuen polkupyörän renkaan sisäkumin (3,21 euroa per kappale) uusimisesta kolmen eri puhkeamiskerran seurauksena.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. 

Korvausvaadetta on perusteltu sillä, että liukkaudentorjuntamateriaalina käytetty sepeli on erittäin terävää. Lisäksi korvausvaadetta on perusteltu sillä, että liukkaudentorjunta on suoritettu viikolla 44 lumisateen jälkeen eikä hiekoitussepeliä ole kerätty pois lumen sittemmin sulettua viikolla 45. 

Kunnossapitäjän (Pirkan Ympäristöpalvelut Oy) lausunnon mukaan liukkaudentorjunta on suoritettu 3.11.2023 viikolla 44. Käytetty liukkaudentorjuntamateriaali on edelliseksi talvikaudeksi 2022-2023 hankittua hiekoitussepeliä, jota on vielä ollut varastossa.

Huomionarvoista asiassa on, että talvikaudelta 2022-2023 ei ole tullut vastaavanlaisia korvausvaatimuksia koskien hiekoitussepelin laatua tai sen aiheuttamia rengasvaurioita kyseisellä alueella.

Kunnossapitolain mukaan kunnille kuuluu muun muassa ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien liukkaudentorjunta. Laissa ei ole mainintaa millaisella kiviainesmateriaalilla liukkauden torjunta on hoidettava. Laatukriteereinä käytetään Suomen kuntaliiton julkaisua "Alueurakointi, yleinen tehtäväluettelo 2003". Julkaisun mukaan vaatimuksena on, että kevyen liikenteen väylillä on käytettävä sepeliä, jonka rakeisuus on alueella 3-6 mm tai pestyä sepeliä rakeisuusalueella 1-6 mm. Mitään muuta vaatimusta kuten särmäisyysvaatimuksia ei sepelille anneta.

Työohjeen mukaan liukkaudentorjuntatyöhön on ryhdyttävä, kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa, tai sen ennakoidaan aiheuttavan, liukkauden tuntuvan lisääntymisen. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa sään lauhtuminen, alijäähtynyt vesisade, kostean ajoradan jäätyminen (musta jää), ajoradalle valuneen veden jäätyminen ja joissain tapauksissa lumisade.

Kokemusperäisesti syksyllä lämpötilojen vaihdellessa voi tapahtua edellä mainittuja olosuhdemuutoksia äkillisestikin. Yleisesti vallitsevan käytännön mukaan hiekoitussepeliä ei poisteta talvikaudella välillä olosuhteen vaihtuessa.

Voidaankin todeta, että kunnossapitäjä on toiminut lain ja annettujen ohjeiden mukaisesti sekä tehnyt sääolosuhteiden vaatimat toimenpiteet.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 § 1 ja 4 momentti.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.9.2023 § 82).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassa pidettävät ja henkilötietoja sisältävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.