§ 43 Asiantuntijatuen hankinta Tampereen luontopositiivisuustiekartan laadintaan

Lataa  Kuuntele 

TRE:6122/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

21.12.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Annika Kettunen, puh. 0406877336, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö-​ ja kehitysjohtaja Kari Kankaala,​ puh. 050 351 3020,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen luonnon monimuotoisuusohjelmassa 2021-2030 on tunnistettu laaja kirjo toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Luonnon monimuotoisuutta edistävän työn vahvistamiseksi on kuitenkin tunnistettu tarve priorisoida merkittävimpiä toimenpiteitä aikajanalle sekä huomioida kansainväliset kehitysaskeleet, joita aivan viime aikoina on otettu. Työn tavoitteena on luoda koko kaupunkiorganisaation kattava luontopositiivisuuteen tähtäävä tiekartta (luontotiekartta). Tiekartassa on tunnistettu Tampereen kannalta merkittävimmät vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen sekä toimenpiteet negatiivisten vaikutusten lieventämiseksi ja positiivisten vaikutusten vahvistamiseksi. Tiekartta huomioi myös luontokatoon ja sen sääntelyyn liittyviä riskejä Tampereen kaupungin osalta ja toimenpiteitä näiden riskien pienentämiseksi ja kääntämiseksi mahdollisuuksiksi. Luontotiekartan myötä Tampere voi toimia suunnannäyttäjänä myös muille eurooppalaisille kaupungeille, jotka harkitsevat oman luontotiekarttansa valmistelua.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankintaan ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankinnasta ei järjestetty tarjouskilpailua,​ koska tarjouskilpailulla ei arvion mukaan siitä aiheutuvat kustannukset huomioiden olisi saavutettu tavoiteltavia hyötyjä. Kari & Pantsar Co on erikoistunut auttamaan edelläkävijöitä ymmärtämään, miten toiminta on riippuvaista luonnosta, minkälaisia vaikutuksia toiminta aiheuttaa luonnolle, minkälaisia riskejä luontokato aiheuttaa toiminnalle ja millaisia uusia mahdollisuuksia voi saada luonnon monimuotoisuuden vahvistamisesta.

Kestävä kaupunki palveluryhmän Ilmasto-​ ja ympäristöpolitiikan yksikkö on pyytänyt Kari & Pantsar Co:lta (3352797-6) tarjousta luontotiekartan laatimisen asiantuntijapalveluista. Kari & Pantsar Co:n tarjouksen mukainen kokonaishinta on 20 900 euroa (alv 0 %). Hankintayksikkö on arvioinut tarjotun kokonaishinnan edullisuutta. Tarjottu hintataso vastaa markkinoilla tarjottavia päivähintoja. Edellä mainitun perusteella esitetään,​ että Kari & Pantsar Co valitaan sopimuskumppaniksi. Hankintayksikkö on tarkastanut Tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset Kari & Pantsar Co:n osalta hyväksytysti.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista,​ sillä edellytyksellä,​ että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Hankkeen ja sopimuksen vastuuhenkilö kaupungin puolelta on ympäristö-​ ja kehitysjohtaja Kari Kankaala. Vastuuhenkilö huolehtii mahdollisen yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle tarvittaessa. Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111289. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 20 900 euroa.

Ympäristö-​ ja kehitysjohtaja päättää johtamansa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta,​ luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu-​ ja vuosisuunnitelman rajoissa 250 000 euroon asti (HS 37 § kohta 4).

Päätös

Hankitaan Kari & Pantsar Co:n (3352797-6) tarjouksen mukaisesti asiantuntijatyö ”Asiantuntija- ja fasilitointituki Tampereen luontopositiivisuustiekartan laadinnassa”. Tarjoukseen sisältyvän työohjelman mukaan arvioituja työpäiviä työn suorittamiseksi on osoitettu 22 htp (henkilötyöpäivää). Hankintasopimus on voimassa toistaiseksi,​ kunnes toimeksianto on suoritettu hyväksytysti. Hankinnan arvonlisäveroton arvo sisältäen tarjouksen mukaisen työohjelman mukaiset työt (22 työpäivää) on 20 900 euroa. Matkakulut eivät sisälly hintaan. Matkakulut maksetaan valtion matkustussäännön mukaan laskua vastaan. Matkakuluja syntyy tarjouksessa kuvatun palvelun tuottamisesta arviolta noin kuuden edestakaisen Helsinki-Tampere -junamatkan verran (arvio 250 euroa). Mahdollisten tarvittavien lisätöiden kustannus on 950 e/htp.

Hankkeen ohjausryhmä kootaan Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan sekä Ympäristönsuojelun asiantuntijoista. Hankkeen ja sopimuksen vastuuhenkilö kaupunginpuolelta on ympäristö-​ ja kehitysjohtaja Kari Kankaala. Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111289. Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta,​ kun hankintasopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Ympäristö-​ ja kehitysjohtaja Kari Kankaala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.