§ 159 Tampereen kaupungin osallistuminen aloitteeseen ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen uudistamisesta kokeilulainsäädännöllä

Lataa  Kuuntele 

TRE:6157/12.01.01/2023

Päätöspäivämäärä

15.12.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ammatillisen koulutuksen johtaja Kirsi Viskari, p. 0400 376 420, etunimi.sukunimi@tampere.fi, kehittämispäällikkö Tiia Joki, p. 0400 636 838, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Kirsi Nyman, p.0403559107, kirsi.s.nyman@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus uudistaa ammatillisen koulutuksen toiminnan ohjausta vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta vahvistaen. Lisäksi hallitus käynnistää kuntien normituksen keventämisohjelman, jonka osana toteutetaan erilaisia kunta- ja aluekohtaisia kokeiluja, miniminormiohjausta.

Kuntaliiton tavoitteena on mahdollistavan ja tavoitteiden kautta ohjaavan lainsäädännön edistäminen tulevissa lainvalmisteluprosesseissa. Perusperiaatteena on vaikuttavuuteen ja tavoitteellisuuteen perustuva ohjaus, joka nojaa ennen kaikkea kuntien ja valtion kumppanuuteen. Kuntaliitto esittää, että ammatillisen koulutuksen toiminnan ohjauksen uudistaminen käynnistetään kokeilujen kautta. Kokeilusta saadut kokemukset ja tulokset olisivat pohja toiminnan ohjauksen pysyvämmän lainsäädännön uudistamiselle. Kokeilussa yhteensovitettaisiin myös kuntien paikallisen tason ohjaus kansalliseen opetus- ja kulttuuriministeriön ohjaukseen.

Kuntaliitto on valmistellut aloitetta siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistäisi hallitusohjelman mukaisen ammatillisen koulutuksen toiminnan ohjauksen uudistamisen kokeilujen kautta. 

Kokeilualoitteesta on käyty keskusteluja kuntien ja kuntataustaisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. Keskusteluihin osallistuneet kunnat ja koulutuksen järjestäjät ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa kokeiluun ja haluavat yhdessä Kuntaliiton kanssa tehdä aloitteen kokeilusta.

Hallintosäännön § 37 kohdan 6 mukaan palvelualueen johtaja päättää muiden kuin lautakunnan toimivaltaan kuuluvien sopimusten hyväksymisestä.

Päätös

Tampereen kaupunki ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu osallistuu Kuntaliiton, kuntien ja koulutuksen järjestäjien aloitteeseen ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen uudistamisesta kokeilulainsäädännöllä.

 

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)