Päätöksen perustelut
8.8.2023 klo 9.45 Talvitien päiväkodin (Talvitie 24) pihan koivusta katkesi iso oksa kovan tuulen vuoksi. Oksa putosi osin Härmälänkadun puolelle ja siellä ajaneen auton päälle. Auto kärsi tapahtuneessa pelti- ja maalivaurioita puun osuessa sen kattoon ja kylkeen. Ajoneuvon omistaja hakee kaupungilta 2 500 euron korvausta aiheutuneesta vahingosta. Auton korjaaminen tulisi kalliimmaksi, kuin auton käypä arvo.
Asiassa on pyydetty lisätietoja Tampereen Infra Oy:ltä koskien kyseisen puun kuntoa. Pudonnut oksa on viety pois paikanpäältä ennen kuin Infra on ehtinyt tarkastamaan puuta ja täten täyden varmuuden saaminen esimerkiksi kyseisen oksan kunnosta ei ole ollut mahdollista. Infralta saadun tiedon mukaan puut eivät ole olleet "priimaa" ja osa päiväkodin puista on mennyt kaatoon. Tapahtumahetkellä on ollut puuskittaista tuulta. Härmälän mittausaseman mittaustietojen mukaan tuulen voimakkuus on ollut suurimmillaan ajankohtana 10,36 metriä sekunnissa. Kyseinen tuuli ei täten ole ollut poikkeuksellisen voimakas.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon on velvollinen korvaamaan sen.
Asiassa ei ole väitettykään, että kaupunki olisi toiminut tahallisesti vahinkotapahtumaan nähden. Täten arvioitavaksi jää, onko kaupunki laiminlyönyt huolellisuusvelvollisuutensa asiassa tai onko vahinko aiheutunut esimerkiksi ylivoimaisen luonnonilmiön johdosta.
Infralta saadun tiedon mukaan osa päiväkodin puista on mennyt kaatoon. Puut eivät ole olleet "priimaa". Tältä osin voidaan tulkita, että etenkin päiväkodin pihassa sijaitsevien puiden kuntoa ei ole tarkasteltu etupainotteisesti erityisen aktiivisesti, sillä toimenpiteisiin on ryhdytty vasta oksan putoamisen jälkeen. Päiväkodin pihassa sijaitsevia puita ja niiden kuntoa olisi tarkasteltava erityisellä huolellisuudella niiden sijainnin sekä puuvahinkojen mahdollisesti aiheuttavien vahinkojen merkityksellisyyden välttämiseksi.
Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo ja lisäksi tulojen tai elatuksen vähentyminen. Vahingonkärsijän vaatimuksen suuruus tuhoutuneen ajoneuvon arvosta on asianmukainen vaatimus, sillä ajoneuvon korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin ajoneuvon korjaaminen vahinkoa edeltävään kuntoon. Nettiauto.com-sivuston mukaan vastaavien ajoneuvojen (sama ikäluokka, vastaavat ajokilometrit) arvo vaihtelee 2 000 eurosta aina noin 5 000 euroon saakka riippuen varustelutasosta sekä siitä, myykö ajoneuvoa yksityishenkilö vai autoliike. Vahingonkärsijän vaatimus on suurudeltaan kohtuullinen.
Kokonaisuudessaan asiaa arvioitaessa, ottaen huomioon tuulen voimakkuus sekä puun sijainti päiväkodin pihassa erityisen riskialttiissa paikassa, voidaan katsoa, että kaupunki ei ole toiminut riittävän huolellisesti kiinteistön omistajana puiden kunnon arvioinnissa. Tämän johdosta vahinko korvataan vaaditun suuruisena ja vahingonkärsijälle korvataan kertakaikkisena korvauksena 2 500 euroa.
Hs § 37 kohta 10 Kiinteistöjohtaja päättää alle 50 000 euron suuruisista vahingonkorvauksista.