§ 895 Vahingonkorvaushakemus autolle sattuneesta vahingosta 08.08.2023 Härmälänkadulla, Talvitien päiväkodin kohdalla

Lataa  Kuuntele 

TRE:5212/03.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

14.12.2023

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöpäällikkö Jenni Rämälä, puh. 040 198 1286, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm,​ puh. 0400 205 044,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

8.8.2023 klo 9.45 Talvitien päiväkodin (Talvitie 24) pihan koivusta katkesi iso oksa kovan tuulen vuoksi. Oksa putosi osin Härmälänkadun puolelle ja siellä ajaneen auton päälle. Auto kärsi tapahtuneessa pelti- ja maalivaurioita puun osuessa sen kattoon ja kylkeen. Ajoneuvon omistaja hakee kaupungilta 2 500 euron korvausta aiheutuneesta vahingosta. Auton korjaaminen tulisi kalliimmaksi, kuin auton käypä arvo.

Asiassa on pyydetty lisätietoja Tampereen Infra Oy:ltä koskien kyseisen puun kuntoa. Pudonnut oksa on viety pois paikanpäältä ennen kuin Infra on ehtinyt tarkastamaan puuta ja täten täyden varmuuden saaminen esimerkiksi kyseisen oksan kunnosta ei ole ollut mahdollista. Infralta saadun tiedon mukaan puut eivät ole olleet "priimaa" ja osa päiväkodin puista on mennyt kaatoon. Tapahtumahetkellä on ollut puuskittaista tuulta. Härmälän mittausaseman mittaustietojen mukaan tuulen voimakkuus on ollut suurimmillaan ajankohtana 10,36 metriä sekunnissa. Kyseinen tuuli ei täten ole ollut poikkeuksellisen voimakas. 

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon on velvollinen korvaamaan sen.

Asiassa ei ole väitettykään, että kaupunki olisi toiminut tahallisesti vahinkotapahtumaan nähden. Täten arvioitavaksi jää, onko kaupunki laiminlyönyt huolellisuusvelvollisuutensa asiassa tai onko vahinko aiheutunut esimerkiksi ylivoimaisen luonnonilmiön johdosta.

Infralta saadun tiedon mukaan osa päiväkodin puista on mennyt kaatoon. Puut eivät ole olleet "priimaa". Tältä osin voidaan tulkita, että etenkin päiväkodin pihassa sijaitsevien puiden kuntoa ei ole tarkasteltu etupainotteisesti erityisen aktiivisesti, sillä toimenpiteisiin on ryhdytty vasta oksan putoamisen jälkeen. Päiväkodin pihassa sijaitsevia puita ja niiden kuntoa olisi tarkasteltava erityisellä huolellisuudella niiden sijainnin sekä puuvahinkojen mahdollisesti aiheuttavien vahinkojen merkityksellisyyden välttämiseksi.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo ja lisäksi tulojen tai elatuksen vähentyminen. Vahingonkärsijän vaatimuksen suuruus tuhoutuneen ajoneuvon arvosta on asianmukainen vaatimus, sillä ajoneuvon korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin ajoneuvon korjaaminen vahinkoa edeltävään kuntoon. Nettiauto.com-sivuston mukaan vastaavien ajoneuvojen (sama ikäluokka, vastaavat ajokilometrit) arvo vaihtelee 2 000 eurosta aina noin 5 000 euroon saakka riippuen varustelutasosta sekä siitä, myykö ajoneuvoa yksityishenkilö vai autoliike. Vahingonkärsijän vaatimus on suurudeltaan kohtuullinen.

Kokonaisuudessaan asiaa arvioitaessa, ottaen huomioon tuulen voimakkuus sekä puun sijainti päiväkodin pihassa erityisen riskialttiissa paikassa, voidaan katsoa, että kaupunki ei ole toiminut riittävän huolellisesti kiinteistön omistajana puiden kunnon arvioinnissa. Tämän johdosta vahinko korvataan vaaditun suuruisena ja vahingonkärsijälle korvataan kertakaikkisena korvauksena 2 500 euroa.

Hs § 37 kohta 10 Kiinteistöjohtaja päättää alle 50 000 euron suuruisista vahingonkorvauksista.

Päätös

Korvataan 8.8.2023 klo 9.45 Talvitien päiväkodin (Talvitie 24) pihalta koivusta katkenneen oksan vuoksi vaurioituneen auton omistajalle vahingonkorvauksena 2 500 euroa. 

Hs § 37 kohta 10 Kiinteistöjohtaja päättää alle 50 000 euron suuruisista vahingonkorvauksista.

 

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassa pidettävät ja henkilötietoja sisältävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.