Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 467 Varavaltuutetun luottamustoimen päättyminen sekä Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamiehen luottamustoimen päättyminen ja lautamiehen vaali 

TRE:5415/00.00.03/2023

Valmistelija

  • Klami Laura, Lakiasiainjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Taina Lehmuskoski, puh. 044 423 5633, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kari Virtanen on pyytänyt 7.11.2023, ja 16.11.2023 päivitetyllä, kirjeellä eroa varavaltuutetun luottamustoimesta (Tampereen perussuomalaisten valtuustoryhmän varavaltuutettu, eronnut valtuustoryhmästä 31.1.2022) sekä Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamiehen tehtävästä kotikuntamuutoksen johdosta. Siten hän menettää kelpoisuutensa Tampereen kaupungin luottamustoimiin sekä lautamiehen tehtävään. 

Valtuusto myöntää eron valtuutetuille ja varavaltuutetuille. Varavaltuutettujen määrän jäädessä vajaaksi keskusvaalilautakunta määrää vaalilain 93 §:n mukaisesti valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä uuden varavaltuutetun.

Käräjäoikeuden lautamiehistä annetun lain 4 §:n mukaan kunnanvaltuusto valitsee lautamiehet kunnanvaltuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. Kunnasta valittavien lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakaumaa.

Lain 2 §:n mukaan lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä. Lautamieheksi ei saa valita henkilöä, joka on alle 25-vuotias tai joka on täyttänyt 65 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö, jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai Rikosseuraamuslaitoksessa taikka joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä, rikosten esitutkintaa taikka tulli- tai poliisivalvontaa, eikä myöskään syyttäjä, asianajaja taikka muu ammatikseen asianajoa harjoittava henkilö.

Tuomioistuinvirasto on vahvistanut 11.6.2021 antamallaan päätöksellä Pirkanmaan käräjäoikeuden Tampereelta valittavien lautamiesten määräksi 18.

Päätöksen liite sisältää henkilötietoja minkä johdosta sitä ei julkaista yleisessä tietoverkossa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Kari Virtasen luottamustoimi varavaltuutettuna todetaan päättyneeksi.

Kari Virtasen luottamustoimi Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamiehenä todetaan päättyneeksi.

Pirkanmaan käräjäoikeuteen valitaan uusi lautamies jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Valittu, Kari Virtanen, Juha Perämaa, Pirkanmaan käräjäoikeus, Luottamushenkilömuutokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)