§ 31 Linja-autohankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5938/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

29.12.2023

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos

Valmistelijan yhteystiedot

Kalustopäällikkö Kalle Keinonen, puh. 050 376 9213, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Pekka Pirhonen, puh. 0400 172 328, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kalustopäällikkö Kalle Keinonen:

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen tuotantosopimuksen mukaiseen liikenteeseen käytettävissä olevista linja-autoista poistuu vuonna 2024 ikääntymisen myötä 14 autoa. Uushankintana on vuodelle 2024 tilattu vain puolet tästä, eli 7 akkusähköbussia. Samanaikaisesti tilaaja TKL:lle kohdistaman tilauksen automäärä on kasvussa. Syntyvä kalustovaje tuleekin paikata toimintaedellytysten turvaamiseksi. Rajallisen investointibudjetin vuoksi korvausinvestoinnit voidaan toteuttaa vain hankkimalla käytettyä kalustoa. Tampereen Kaupunkiliikenne on selvittänyt laajalti saatavilla olevia käytettyjä linja-autoja, jotka olisivat kohtuuhintaisia, tilaajan vaatimukset täyttäviä ja mieluiten päästötasoltaan puhtaimpia, eli Euro 6 tai vähintään Euro 5/EEV.

Svenska Neoplan Ab on myyjänä tarjonnut seitsemää tilaajan kalustovaatimuksiin sopivaa linja-autoa. Kyseessä on Euro 6-tasoa olevat MAN A44- linja-autot, jotka on mahdollista rekisteröidä Suomeen. Myyjä on tarjonnut autoja yksittäin 150 000 SEK (= n. 13.550 €) kappalehintaan, tai neljää autoa 560.000 SEK
(= n. 50.550 €) yhteishintaan.

Tampereen Kaupunkiliikenne on erityisalojen hankintayksikkö ja tämä hankinta alittaa kynnysarvot, joten hankinnassa ei noudateta erityisalojen hankintalakia. Hankinnassa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. Markkinoita tutkimalla on markkinakartoitus, ja sitä kautta vertailu, tullut tehtyä ja nämä autot ovat myytävistä selkeästi hinta-laatu-päästöluokkasuhteeltaan parhaimmat.

Esitän, että edellä mainitun perusteella ostetaan välittömästi neljä kappaletta MAN A44-linja-autoja Svenska Neoplan Ab:lta, ja pyritään myöhemmin ostamaan loput kolme autoa tästä sarjasta. Esityksen hankinta on ehdollinen ja kauppaa ei suoriteta, osin tai kokonaan, mikäli autoissa havaitaan tammikuussa 2024 toteutettavassa TKL:n edustajien suorittamassa teknisessä tarkastuksessa sellaisia oleelliseksi katsottavia vikoja tai puutteita, joista myyjä ei ollut ostajaa kauppaa solmittaessa tiedottanut, tai jos nämä autot eivät muutoin täytä tilaajan (Nysse) asettamia rakenteellisia vaatimuksia.

Päätös

Päätän, että Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos hankkii kalustopäällikön esityksen mukaisesti ja toteutetun markkinaselvityksen, sekä Svenska Neoplan Ab:ltä saadun tarjouksen, perusteella neljä kappaletta käytettyjä Man-merkkisiä linja-autoja 560.000 SEK yhteishintaan. Hankinnan kokonaisarvo on näin ollen noin 50.550 €. Kauppa on ehdollinen ja purettavissa, osin tai kokonaan, mikäli autoissa havaitaan tammikuussa 2024 ostajan toteuttamassa teknisessä tarkastuksessa sellaisia ostajan oleelliseksi katsomia vikoja tai puutteita, joista myyjä ei ollut ostajaa kauppaa solmittaessa tiedottanut, tai jos autot eivät muutoin vastaa tilaajan kalustolle asettamia rakenteellisia vaatimuksia.

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Pekka Pirhonen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuohje

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun (sovelletaan vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalveluiden alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1398/2016) 123 §:n viittaussäännöksen perusteella) tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos päätös oheisasiakirjoineen annetaan tiedoksi tavallisena kirjeenä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemäntenä päivänä niiden lähettämisestä. Mikäli käytetään todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa
oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.