Päätöksen perustelut
ELY-keskukselta on haettu vahingonkorvausta 1.9.2023 päivätyllä korvausvaatimuksella 29.8.2023 noin klo 10.35 Satakunnankadulla sattuneesta ajoneuvovahingosta. ELY-keskus on siirtänyt asian käsittelyn Tampereen kaupungille 1.9.2023, sillä vahinkopaikka sijaitsee kaupungin katuverkolla. Asianosainen on kertomansa mukaan ajanut päällysteessä olleeseen reikään sillä seurauksella, että hänen ajoneuvostaan vahingoittui vanne, helma repesi ja ohjauskulmat muuttuivat.
Asianosaisen esittämä korvausvaatimus on 1 600,00 euroa koostuen uudesta vanteesta (700,00 euroa), helman korjaamisesta ja maalaamisesta (800,00 euroa) sekä ohjauskulmien säädöstä (100,00 euroa) aiheutuneista kustannuksista.
Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.
Kadun kunnossapidosta vastaavan kunnossapitäjän lausunnon mukaan kyseinen reikä on paikattu 31.08.2023.
Huomionarvoista vahinkotapahtumassa on, että vahinko on sattunut vilkasliikenteisellä katuosuudella valoisan aikaan. Kaupungin tietoon ei ole tullut muita vahinkoja kyseisestä kohteesta. Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Tieliikennelaissa todetaan myös, että ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa. Asianosaisen ilmoittamien vahinkojen määrä ja laatu huomioiden kaupunki katsoo, että asianosainen ei ole ainakaan kaikilta osin täyttänyt tieliikennelain edellyttämiä velvoitteita.
Vahingonkorvauslain mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo ja lisäksi tulojen tai elatuksen vähentyminen. Mikäli vahinkoon on vahingonkärsijän puolelta myötävaikutettu, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella.
Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hyväksyä osittain. Kaupungin näkemyksen mukaan asianosaiselle voidaan korvata puolet aiheutuneista vahingoista (800,00 euroa). Kaupungin näkemyksen mukaan asianosainen on myös itse omalla toiminnallaan myötävaikuttanut vahingon aiheutumiseen ja laajuuteen.
Sovelletut säännökset:
Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 5 § ja 6 luku 1 §.
Toimivalta:
Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.9.2023 § 82).