TRE:407/00.02.02/2024
Suomen hallitus linjasi 20.5.2020 valtion ja kaupunkien välillä solmittavista innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksista. Sopimuksilla vahvistetaan vetovoimaisten innovaatiokeskittymien ja - ekosysteemien rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin TKI-verkostoihin ja arvoketjuihin. Valtion ja kaupunkien väliset ekosysteemisopimukset ovat olennainen osa tiekartan uutta kumppanuusmallia, jonka tavoitteena on vahvistaa julkisen ja yksityisen sektorin välistä TKI- yhteistyötä. Sopimukset ovat samalla keskeinen osa kansallista sopimuksellista kaupunkipolitiikkaa. Sopimus on luonteeltaan aiesopimus, joka määrittää osapuolten tahtotilan, tavoitteet ja painopisteet. Sopimuksen voimassaoloaika on 31.12.2027 saakka.
Tampereen ekosysteemisopimuksen strategiset painopisteet ovat valikoituneet Tampereen kaupungin, Tampereen kaupunkiseudun, Tampereen korkeakouluyhteisön, VTT:n, Pirkanmaan liiton ja Pirkanmaan ELY- keskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa käytyjen keskustelujen ja neuvottelun pohjalta. Painopisteet pohjautuvat alueen yritysten ja innovaatio- organisaatioiden osaamiseen sekä kasvua edistäviin strategioihin (maakuntaohjelma, älykkään erikoistumisen strategia, seudun elinkeinostrategia, MAL- sopimus). Tampereen kaupungin valitut strategiset painopisteet ovat sustainable industry X, rakennukset, energia ja infra - kokonaisuus sekä digitaaliset terveysratkaisut.
Ekosysteemisopimusta varten Tampereen kaupunki on perustanut vuonna 2021 johtoryhmän, jossa ovat edustettuina sopimuksen paikallinen pääosapuoli Tampereen kaupunki ja neuvotteluun osallistuneet paikalliset toimijat. Johtoryhmä vastaa sopimusta toteuttavien ja sopimuksessa mainittujen strategisten painopisteiden mukaisten hankkeiden ja toimenpiteiden valinnasta sekä toteutuksen seurannasta. Johtoryhmä seuraa budjetin toteutumista sekä arvioi ja on mukana kansallisen sekä kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä. Johtoryhmän lisäksi on perustettu elinkeinoelämän edustajista muodostuva neuvotteluryhmä, jonka tehtävä on varmistaa valittujen strategisten painopisteiden ja toimenpiteiden osuvuus ja vaikuttavuus.
Johtoryhmä kokoontuu kolme kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin. Hallintosäännön 34 § kohdan 9) mukaan pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä.
Päätöksellä päivitetään ekosysteemisopimuspohjaisen kehitystyön johtoryhmän kokoonpanoa. Ryhmään kutsutaan uudet edustajat Pirkanmaan liitosta, Tampereen korkeakouluyhteisöstä sekä Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:
-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §) -virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.) -etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)