§ 14 Tampereen Energia Oy:n pääomalainasopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:8006/02.04.00/2022

Päätöspäivämäärä

18.1.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484​, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti:

Tampereen Energia Oy on Tampereen kaupungin 100-prosenttisesti omistama tytäryhtiö.

Kaupunginvaltuusto myönsi 20.2.2023 § 27 Tampereen Energia Oy:lle (silloinen nimi Tampereen Sähkölaitos Oy) seitsemän vuoden mittaisen kertalyhenteisen 70,​0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan ajalle 25.2.2023 -​ 25.2.2030. Korko lainalle määritettiin lopullisesti konsernijohtajan päätöksellä 24.2.2023 § 28 Tampereen Sähkölaitos Oy:n velkakirjan hyväksyminen ja kiinteän kokonaiskoron tarkastaminen.

Lainan myöntämisen jälkeen on kuntalain 129 §:n vakuusvaadetta selvitetty vielä syvällisemmin sekä kaupungin lakiasiainyksikön, kaupungin tilintarkastusyhteisön kuin Kuntaliiton juristienkin kanssa. Vaikka lakitekstissä lähdetään siitä, että kunta ei antolainauksessa saa ottaa suuria riskejä, on vakuusvaatimuksen tulkinnassa päädytty kategorisesti siihen, että vakuus tulee olla.  

Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn velkakirjalainan muutoksesta pääomalainaksi käytiin keskustelua omistajaohjausyksikön, Tampereen Energia Oy:n, tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n ja Inspira Oy:n kanssa. Keskustelujen johdosta todettiin, että on syytä tehdä muutos aiempaan velkakirjadokumentaatioon niin, että velkakirja katsotaan osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi. Kuntalain 129 §:n mukaisesti se, mitä pykälässä muutoin säädetään vakuuksista, ei koske osakeyhtiölain 12 luvussa tarkoitettua pääomalainaa.

Osakeyhtiölain mukaisesti, yhtiö voi ottaa lainan (pääomalaina), jonka 1) pääoma ja korko saadaan maksaa yhtiön selvitystilassa ja konkurssissa vain kaikkia muita velkoja huonommalla etuoikeudella ja 2) pääoma saadaan muutoin palauttaa ja korkoa maksaa vain siltä osin kuin yhtiön vapaan oman pääoman ja kaikkien pääomalainojen määrä maksuhetkellä ylittää yhtiön viimeksi päättyneeltä tilikaudelta vahvistettavan tai sitä uudempaan tilinpäätökseen sisältyvän taseen mukaisen tappion määrän sekä 3) pääoman tai koron maksamisesta yhtiö tai sen tytäryhteisö ei saa antaa vakuutta.

Kuntarahoitus Oyj:n tytäryhtiö Inspira Oy, joka on kuntien talouteen ja rahoitukseen erikoistunut asiantuntijayritys, teki päivityksen aiempaan alkuvuoden 2023 selvitykseen kaupungin lainan korkotasosta. Inspira suositti päivityksen päätelmänä, että käypä korko on sama kuin 16.1.2023 swap-koron perusteella tehdyssä päivityksessä eli muutos ei vaikuta käypään korkoon. Konsernijohtajan mainitulle päätökselle 24.2.2023 § 28 Tampereen Sähkölaitos Oy:n velkakirjan hyväksyminen ja kiinteän kokonaiskoron tarkastaminen omistajaohjaus tarkasti koron pohjana olevan seitsemän vuoden koronvaihtosopimuksen tason per 20.2.2023 ja kiinteäksi kokonaiskoroksi tarkistettiin 5,​1 %. Pääomalainan koroksi tulee näin ollen 5,1%.

Edellä mainittujen syiden ja keskustelujen jälkeen esitettiin kaupunginvaltuustolle, että Tampereen Energia Oy:lle myönnetty heikomman etuoikeusaseman laina muutetaan pääomalainaksi. Kaupunginvaltuusto hyväksyi muutoksen kokouksessaan 18.12.2023, päätös § 189 Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn velkakirjalainan muutos pääomalainaksi.

Tampereen Energia Oy:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 25.10.2023 kaupungin myöntämän vaihtovelkakirjalainan muuttamisen pääomalainaksi.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään rahoituspäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Saara Unnanlahti.

Hallintosäännön 36 § 14)-kohdan mukaan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustusten maksamisen keskeyttämisestä ja takaisinperinnästä sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta. 

Päätös

Tampereen Energia Oy:lle myönnetty 70,0 milj. euron velkakirjalaina muutetaan pääomalainaksi. Liitteenä oleva uusi pääomalainasopimus hyväksytään.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään rahoituspäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Saara Unnanlahti.

Lausunnot

Konsernijuristi Janne Kytö;
Lakiasiainyksiköllä ei ole huomautettavaa.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.