§ 13 Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n lainan rahoittajan sekä takaus- ja velkakirjaehtojen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:557/02.04.04/2023

Päätöspäivämäärä

18.1.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti:

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy rakentaa Tampereen Sulkavuoreen seudullista jätevedenpuhdistamoa, jonka käyttöönotto alkaa vuonna 2025. Keskuspuhdistamo on Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven yhteishanke, joka turvaa jätevesien seudullisen käsittelyn pitkälle tulevaisuuteen ja vastaa kiristyviin lupaehtoihin. Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n omistus on seuraava: Tampereen kaupunki 71,2 prosenttia. Ylöjärven Vesi Oy 8,53 prosenttia, Kangasalan kaupunki 7,65 prosenttia, Lempäälän kunta 7,11 prosenttia, Pirkkalan kunta 5,05 prosenttia ja Vesilahden kunta 0,46 prosenttia.

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt  23.4.2018 § 76 omavelkaisen takauksen myöntämisestä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n lainoille (TRE:2119/02.04.04/2018). Päätöksellä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n puolesta sitoudutaan omavelkaiseen takaukseen enintään 310,0 milj. euron lainan takaisin maksamisesta korkoineen ja muine lainaehtoineen enintään 30 vuoden laina-ajaksi.

Tampereen kaupunginvaltuuston takauspäätöksellä on päätöksen perusteluosa huomioiden tarkoitettu, että taattavan hankkeen kokonaisrahoitus koostuu erillisistä ja vaiheittaisista kilpailutettavista lainaeristä, jotka nostetaan erillisiä velkakirjoja vastaan. Nämä erilliset saman hankkeen lainaeriä koskevat velkakirjarahoitukset muodostavat yhdessä takauspäätöksen mukaisen enintään 310,0 milj. euron suuruisen Tampereen kaupungin takauspäätöksellään takaaman lainamäärän.

Selvyyden vuoksi vahvistetaan, että Tampereen kaupunginvaltuuston takauspäätöksessä viittauksella ”enintään 30 vuoden laina-ajaksi” tarkoitetaan taattavan velkakirjan tai velkakirjojen eräpäivää, joka voi olla enintään 30 vuotta velkakirjan nostopäivästä. Selvyyden vuoksi edelleen vahvistetaan, että takauspäätöksellä ei siten ole tarkoitettu takaajan vastuun ajallista rajoittamista eikä sitä, että takaussitoumuksen/takaussitoumusten antaminen taattavasta velkakirjasta/velkakirjoista tulisi antaa ja toimeenpanna voimassaololtaan määrätyksi ajaksi. Näin ollen konsernijohtaja vahvistaa velkakirjasta/velkakirjoista annettujen takaussitoumuksen/takaussitoumusten olevan ja annetut toistaiseksi voimassa olevina ja velvoittavan Tampereen kaupunkia täysimääräisesti annettuina takaussitoumuksena/takaussitoumuksina ehtojensa mukaisesti.

Takauksen vakuudeksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy on pantannut kaupungille 310,0 milj. euron edestä yrityksen irtaimeen omaisuuteen kohdistuvia yrityskiinnityksiä. Kaupunki sitoutuu jakamaan vakuuden muiden takaajien kanssa omistus- ja takaussuhteiden mukaisesti. Valtuuston päätöksen mukaisesti takauksesta peritään vuotuinen 0,3 prosentin suuruinen takausprovisio. Valtuusto on päätöksessään valtuuttanut konsernijohtajan hyväksymään lainan rahoittajan ja velkakirjan.

Tampereen kaupunki on ennen takaussitoumuksen antamista asianmukaisesti ja oikeudellisesti pätevästi toimeenpannut ja vastaanottanut Tampereen kaupunginvaltuuston takauspäätöksellä annettavaksi edellytetyt vastavakuuksia koskevat panttaussitoumukset ja takaussitoumukset ja vastaanottanut vastavakuudet. Vastavakuudet on asianmukaisesti jaettu mahdollisten muiden takaajien kanssa siten kuin takauspäätöksessä on edellytetty.

Keskuspuhdistamon rakentaminen aloitettiin vuonna 2018. Hankekokonaisuuteen kuuluu jätevedenpuhdistamo Sulkavuoressa, siirtoviemärit ja kaksi pumppaamoa. Valtuuston päätöksessä mainitaan, että hankkeen rakennusurakat alkavat huhtikuussa 2019 jatkuen aina 2023 vuoden loppuun asti. Hankkeen kokonaisaikataulu on valtuuston päätöksen jälkeen siirtynyt eteenpäin.

Hankkeen kokonaisrahoitustarpeesta on nostettu tällä hetkellä ennen nyt nostettavaa erää 240 milj. euroa ja nostettavan erän jälkeen 270 milj. euroa eli nostovaraa on vielä tämän erän noston jälkeen 40 milj. euroa.

Konsernijohtajan päätöksessä 12.5.2023 Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n lainan rahoittajan sekä takaus-​ ja velkakirjaehtojen hyväksyminen (TRE:557/02.04.04/2023) todettiin, että yhtiö tulee kilpailuttamaan vuoden 2023 myöhemmät lainaerät, ja, että mikäli rahoittaja tai laina- tai takausehdot muuttuvat, lainan rahoittaja ja takaus- ja velkakirjaehdot hyväksytään uudella päätöksellä. Esitettävän lainaerän rahoittaja on Kuntarahoitus Oyj, jonka takaus- ja velkakirjaehdot eivät ole muuttuneet aiemmin 12.5.2023 päätöksellä hyväksytyistä ja näin ollen ne on jo hyväksytty kaupunkia sitoviksi ja hyväksyntä koskee myös jatkossa laina-eriä joissa laina-ja takausehdot ovat ennallaan. Takaus- ja velkakirjaehdot ovat kuitenkin selvyyden vuoksi päätöksen liitteenä. Lisäksi selvyyden vuoksi todetaan, että taattujen velkakirjojen yhteenlaskettu lainamäärä ei ylitä Tampereen kaupunginvaltuuston 23.4.2018 § 76 lainvoimaisen takauspäätöksen mukaista taattavan lainan enimmäislainamäärää eikä yksittäisten taattujen velkakirjojen laina-aika ylitä takauspäätöksen sallimaa enimmäislaina-aikaa.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 21.12.2023 Kuntarahoitus Oyj:n tarjouksen 30 milj. euron lainasta 30 vuoden laina-ajalle. Hallituksen päätösote ja tarjousasiakirja ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Hallintosäännön 36 § 14)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustusten maksamisen keskeyttämisestä ja takaisinperinnästä sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta.

Päätös

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n 30 milj. euron lainan rahoittajaksi hyväksytään Kuntarahoitus Oyj ja liitteiden mukaiset 12.5.2023 konsernijohtajan hyväksymät takausasiakirjat allekirjoitetaan.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)