§ 1 Lausunto Kangasalan Ruutana-Tarastenjärvi-Asema -osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja kehityskuvista

Lataa  Kuuntele 

TRE:6180/10.02.03/2023

Päätöspäivämäärä

24.1.2024

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Projektiarkkitehti Juha Mäkelä, puh 040 180 7109, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

 Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki pyytää lausuntoa vireille tulleen Ruutana-Tarastenjärvi-Asema -osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä kehityskuvista. Osayleiskaavan keskeisiä tavoitteita ovat valtatie 9:n ympäristön ja elinkeinotoimintojen alueiden kehittäminen, asumisen ja lähijunaliikenteen kehittäminen sekä pohjoisen 2-kehävyöhykkeen kehittäminen laajempana kokonaisuutena. Kaavatyön tavoitteiden havainnollistamiseksi on laadittu kolme kehityskuvavaihtoehtoa. Yleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena aluevarausyleiskaavana. Osayleiskaavoitus on tarpeen, koska nykyiset kaavat eivät ohjaa riittävällä tavalla alueen kehittämistavoitteiden toteuttamiseen: lähijunaliikenteen ja asutuksen kehittämiseen, valtatien 9 ympäristön ja elinkeinoalueiden kehittämiseen sekä pohjoisen 2-kehään tukeutuvan vyöhykkeen kehittämiseen.

Kolmessa kehityskuvavaihtoehdossa esitetään erilaisia ratkaisuja asuinrakentamisen ja yritystoimintojen sijoittamisen, liikenneverkon, asukasmäärän, palvelujen sijoittamisen ja viherrakenteen osalta. Kaikissa vaihtoehdoissa on osoitettu Vatialantien jatke sekä valtatien 9 parantamishanke toteutuneeksi. Kaikissa vaihtoehdoissa länsi- ja keskiosaan sijoittuu laaja metsä- ja luontoalue. Yhteistä ovat myös arvokkaat kulttuuriympäristö- ja maisemakokonaisuudet. Kaikissa vaihtoehdoissa joukkoliikenneyhteys Kangasalan keskustan suuntaan perustuu bussiliikenteeseen. Kaikissa keskustan palvelut on keskitetty Ruutanantien ja rautatien risteysalueelle, mutta palveluja on hajautettu vaihtoehdoissa vaihdellen myös Tarastenjärven yritysalueen suuntaan.

Vähittäisen tiivistymisen vaihtoehdossa Ruutanaan ei erotuksena kahdesta muusta rakennettaisi lähijunaseisaketta. Valtatien varren työpaikka-alueiden ja Ruutanan taajama-alueen väliin jää rakentamisesta vapaa kaistale. Muissa vaihtoehdoissa työpaikka-alueet ja asutus liittyvät toisiinsa saumattomasti. Elinkeinojen kehittämiseen painottuvassa vaihtoehdossa 2-kehän yhteys on esitetty Vatialantien jatkeesta suoraan Tarastenjärven eritasoliittymään. Muissa kahdessa vaihtoehdossa 2-kehä yhtyy Ruutanantiehen Matkajärven eteläpuolella. Ruutana liittyy Tampereen Tarasteen ja osayleiskaavoitettavan Nurmin alueisiin sekä Tarastenjärven eritasoliittymän että Eino Jutikkalan tien valtatien alittavan tulevan kadun kautta.

Osayleiskaava rajoittuu Pohjois-Tampereen 2023 voimaan tulleeseen strategiseen yleiskaavaan ja 2020 voimaan tulleeseen Kantakaupungin yleiskaavaan 2040 sekä Kantakaupungin vaiheyleiskaavaan – valtuustokausi 2017-21 (voimaan 2023). Käynnissä on myös Kantakaupungin vaiheyleiskaava valtuustokaudelle 2021-25, jonka teemana on muun muassa viherympäristö ja vapaa-ajanpalvelut. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan tulisi täydentää tiedot laadittavasta vaiheyleiskaavasta, koska sillä on merkittävä vaikutus ylikunnallisiinkin viher- ja virkistysyhteyksiin.

Tarasteen alueella on asemakaava jätteenkäsittely- ja teollisuustoiminnoille. Haapakorven alueella on vireillä asemakaavoitus työpaikkarakentamiseen. Tämän ja Aitovuoren puolustusvoimien alueen välissä on keskuspuistoverkostoon liittyvä Kangasalan puolelle jatkuva viheryhteys. Aitovuoren ja asemakaavoitusohjelmaan sisältyvän Lamminrahkan asuntoalueen välillä on keskuspuistoverkostoon kuuluvia viheralueita sekä Olkahisten asumisen ja virkistyksen sekoittunutta aluetta. Rajautuvilla alueilla pyydetään ottamaan huomioon Tampereen kaupungin kaavatilanne ja etenkin viher- ja virkistysyhteyksien jatkuvuus kuntarajan yli.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman lähtötietoihin tulisi lisätä Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 2040+, jonka seutuhallitus hyväksyi lokakuussa 2023, ja joka on hyväksytty jäsenkuntien valtuustoissa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Voimassa olevassa oikeusvaikutuksettomassa Taajamien yleiskaavassa vuodelta 2000 viher- ja virkistysyhteydet on turvattu riittävästi. Rakenteen heikentäminen ei ole toivottavaa ylikuntarajaisen verkoston kannalta. Ruutana-Tarastenjärvi-Asema -osayleiskaavan laadinta perustuu aiempiin selvityksiin, joita päivitetään ja täydennetään tarpeen mukaan. Luontoselvitysten päivittäminen ja täydentäminen on käynnistetty 2022. Kaavasuunnittelun pohjaksi valittavaa vaihtoehtoa ei tulisi lyödä lukkoon ennen luontoselvitysten valmistumista. Aiempien luontoselvitysten perusteella on mahdollista puoltaa varauksetta ainoastaan vähittäisen tiivistymisen vaihtoehtoa. Vaihtoehto ei kuitenkaan sisällä osayleiskaavan keskeiseksi tavoitteeksi asetettua lähijunaseisaketta. Se ei myöskään mahdollista asumisen alueiden merkittävää kehittämistä, ainakaan ilman rakenteeltaan sekoittuneen 2-kehävyöhykkeen toteutumista.

Viher- ja virkistysyhteys, joka toimii myös ekologisena yhteytenä, tulee turvata sekä Olkahisten että Nurmin suuntiin. Liito-oravan liikkuminen alueelta toiselle on turvattava yhtenäisellä latvusyhteydellä, jonka tulee olla riittävän leveä.

Mikäli luontoselvitykset sen mahdollistavat, osayleiskaavan jatkokehittämiseen ehdotetaan yhdistämään vähittäiseen tiivistymiseen sekä asumiseen painottuvat vaihtoehdot siten, että turvataan edellä kuvatut viher- ja virkistysverkoston ylikunnalliset yhteydet. Asumisen painopisteenä nähdään Ruutanan alue, jossa tiivein rakentaminen ja keskustatoiminnot sijoittuisivat lähijunaseisakkeen lähiympäristöön. Kakkoskehän toteutumista katuna Kangasalan puolella siten, että yhdyskohta sijoittuisi Matkajärven eteläpuolelle, pidetään kokonaisuuden kannalta puollettavana. Vatialantien jatke nähdään tärkeänä yhdysväylänä Lahdentielle.

Alueiden toteuttamisen olisi suositeltavaa perustua tehokkaaseen joukkoliikenteeseen.

Tampereen kaupungin hallintosääntön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan Kangasalan kaupungille asiassa oheinen lausunto.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)