Kaupunginvaltuusto, kokous 18.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 198 Valtuustoaloite hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvoston perustamiseksi Tampereelle – Aila Dündar-Järvinen 

TRE:2389/00.00.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Linnamaa Reija, Strategiajohtaja, Reija.Linnamaa@tampere.fi

Perustelut

Aila Dündar-Järvinen esittää valtuustoaloitteessaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvoston perustamista Tampereelle.

Kaupungin hallintosäännön mukaan Tampereen kaupunginhallitus ohjaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä hyvinvointialueen kanssa tehtävää yhteistyötä. 

Kaupunki on vahvistanut soteuudistuksen jälkeen hyvinvointijohtamista. Hyvinvointijohtajan tehtävänä on ylimmän johdon ja kaupunginhallituksen tukeminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) ohjaustehtävässä sekä hyvinvointialueyhteistyön ja hyvinvointiin liittyvän sidosryhmäyhteistyön johtaminen ja kehittäminen. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kaupungin että hyvinvointialueen tehtävä niin, että molemmilla organisaatioilla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy kunnan/hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Hyte onkin yksi tärkeimmistä kaupungin ja hyvinvointialueen välisistä yhdyspinnoista. Yhteistyötä tehdään mm. kuntalaisille tarjottavien hyte-palvelujen valmistelussa ja järjestöjen avustusasioissa. 

Aloitteessa on tunnistettu hyvinvointijohtamisen haasteita ja tarpeita eri teemoihin, kuten mielenterveyden edistämiseen, ehkäisevään päihdetyöhön, liikkumiseen ja köyhyyden torjuntaan, liittyen. Useimpiin teemoihin on jo olemassa ohjelma tai työryhmä tai siihen ollaan perustamassa sellaista. Hyvinvoinnin kehitysohjelma käynnistyy vuoden 2024 alussa. Sen tavoitteena on lisätä Tampereen asukkaiden hyvinvointia ja kaventaa hyvinvointieroja. Ohjelmaa valmistellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä Tampereen kaupungin, Pirkanmaan hyvinvointialueen, kolmannen sektorin, elinkeinoelämän, korkeakoulujen, oppilaitosten, sekä asukkaiden kanssa. Ohjelman toimenpiteitä edistetään laajoissa verkostoissa ja ekosysteemeissä sidosryhmäyhteistyön kautta. Yksi kehitysohjelmaan suunnitelluista teemoista on lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin haasteet ja niihin vastaaminen monen eri toimijan keinoin.  

Tampereella on vaikuttamistoimielinten eli nuorisovaltuuston, vanhusneuvosto ja vammaisneuvoston lisäksi maahanmuuttajaneuvosto ja romanityöryhmä. Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten ja hyvinvointialueella sijaitsevien kuntien vaikuttamistoimielinten tulee toimia yhteistyössä. Toimielimet ja erilaiset ryhmät käsittelevät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemoja ja niiltä muun muassa pyydetään lausuntoja hyteä koskeviin ja siihen liittyviin suunnitelmiin.

Yhteistyö eri sidosryhmien kesken on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tärkeää. Valtuustoaloitteessa tunnistetut huolet ja näkökulmat huomioidaan kaupungin hyvinvointijohtamisen rakenteiden ja toimintamallien jatkovalmistelussa. Lähtökohtana on, että kaupunginhallitus vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjauksesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.   

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hyvinvointijohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aila Dündar-Järvinen, Reija Linnamaa, Tarja Puskala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)