§ 3 Mesiheinänpuiston yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:3814/10.03.04/2023

Päätöspäivämäärä

8.2.2024

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Marika Viinanen, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 658 6364

Päätöksen perustelut

Mesiheinänpuiston peruskunnostus

Mesiheinänpuisto on Ikurin kaupunginosassa sijaitseva lähileikkipaikka, joka on tarkoitus kunnostaa Tampereen leikkipaikkaohjelman mukaisesti. Kunnostus parantaa puiston käytettävyyttä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Kunnostuksesta on laadittu viheryleissuunnitelma, jota käytetään jatkosuunnittelun pohjana. Yleissuunnitelmassa esitettyjen puiden, istutusten, toimintojen, pinnoitteiden, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat, mallit ja määrät ovat ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.   

Mesiheinänpuiston pinta-ala on noin 960 neliömetriä. Puisto rajautuu etelässä Mesiheinänkatuun ja muilta reunoiltaan asuinpientalotontteihin. Nykyistä yleisilmettä hallitsevat kookkaaksi kasvaneet koivut, joiden katveessa leikkivälineet sijaitsevat. Puiston reuna-alueilla kasvaa myös muuta puulajistoa kuten pihlajia ja muutamia huonokuntoisia koristemäntyjä. Puuston latvuksien alla on massapensasistutuksia ja nurmena hoidettavia alueita. Leikkivälineiden lähistöllä sijaitsevat murskepintaiset alueet ja turva-alustat ovat kuluneita. Nykyisiä leikkivälineitä ovat hiekkalaatikko, keinut, kiipeilyteline ja pienet jousikiikut.

Leikkipaikka kunnostetaan uusimalla tai kunnostamalla leikkivälineistö, niiden turva-alustat, kulku- ja leikkipinnat, kalusteet, valaistus ja kasvillisuusrakenteet. Puistoon asennetaan uudet penkit ja pöytä-penkkiryhmä oleskelua ja levähtämistä varten. Samalla yleisilme kohenee ja hoitoluokat tarkistetaan tarkoituksenmukaisiksi. Nykyisistä koivuista osa kaadetaan, jotta varsinaista leikkialuetta saadaan hieman kasvatettua ja sen rajausta muutettua toimivaksi.  Samalla puiston keskeiset leikkialueet saadaan hieman etäämmälle katualueesta ja liitettyä ne nykyistä paremmin puiston takaosissa sijaitseviin nurmi- ja niittyalueisiin. Mesiheinänpuiston vehreä yleisilme säilyy. Suurin osa nykyisistä puista säilyy ja kaadettavien tilalle istutetaan lajistoa monipuolistavia puita. Katuun rajautuvat pensasistutukset uudistetaan ja osa nurmialueesta muutetaan niittynä hoidettavaksi. Puiston tasaukseen ja kuivatukseen ei ole tulossa mainittavia muutoksia.

Leikkialueiden hoitoluokka on R2, toimintaviheralue ja reuna-alueiden R3 käyttöviheralue. R2-luokkaan kuuluvia alueita on noin 600 neliömetriä ja R3-luokkaan kuuluvia noin 300 neliömetriä. 

Viheryleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä ja kommentoitavana 14.-27.8.2023 välisen ajan kaupungin internetsivuilla ja maastossa leikkipaikalla. Suunnittelija oli tavattavissa paikan päällä 24.8.2023. Puistovastaanotolla kävi muutama ihminen tiedustelemassa muun muassa aikataulusta sekä turva-alueiden materiaalivalinnoista. Varsinaista palautetta ei kuitenkaan saatu.

Rakentamisen kustannusarvio on yleissuunnitelman mukaisesti noin 125 000 euroa ja neliömetrikohtainen kustannus noin 130 euroa. 

Tavoitteellinen rakennusajankohta on vuonna 2024.
 

Päätös

Hyväksytään Mesiheinänpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22294/2 kustannusarvioineen.

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)