§ 17 Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen 85/2024 tiedoksimerkintä ja täytäntöönpanotoimenpiteet, Rakennusvalvontaa koskevat valitukset uhkasakkoasiassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:8289/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

13.2.2024

Päätöksen tekijä

Rakennusvalvontapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Juristi Mika Näykki puh. 040 515 5823,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen puh. 040 549 7055,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö-​ ja rakennusjaosto teki päätöksen 7.12.2021 (§ 175),​ jossa velvoitti kolmea osakeyhtiöitä sakon uhalla poistamaan kiinteistöltä pressukatokset,​ kevytrakenteisen rakennelman sekä aidan.

Osakeyhtiöt valittivat päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-​oikeuteen vaatien päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä sekä vaatien Tampereen kaupungin velvoittamista oikeudenkäyntikulujensa korvaamiseen.

Päätöksellään13.6.2023  numero 1218/2023 hallinto-​oikeus hyväksyi osakeyhtiöistä yhden, Valorum Oy:n valituksen ja kumosi ympäristö-​ ja rakennusjaoston päätöksen siltä osin kun se oli kohdennettu tähän yhtiöön. Valorum Oy:n oikeudenkäyntikuluista hallinto-​oikeus velvoitti Tampereen kaupungin korvaamaan yhtiölle 800 euroa. Määrälle on maksettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien kun  kuukausi on kulunut hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä. 

Kahden muun yhtiön osalta hallinto-​oikeus kumosi Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö-​ ja rakennusjaostopäätöksen päätöksen aidan osalta. Muilta osin hallinto-​oikeus hylkäsi näiden yhtiöiden valitukset ja pidensi velvoitteelle asetettua määräaikaa 31.8.2023 saakka. Näille yhtiöille eli Likosaari Oy:lle ja Kiinteistö Oy Tampereen Pinkolalle hallinto-​oikeus velvoitti Tampereen kaupungin maksamaan korvausta oikeudenkäyntikuluista,​ kummallekin 400 euroa. Määrille on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien kun kuukausi on kulunut hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä. 

Rakennusvalvontapäällikkö merkitsi päätöksellään 20.6.2023 § 26 (TRE:8289/10.03.01/2021) Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi, päätti että päätökseen ei haeta valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta ja että täytäntöönpanotoimiin ryhdytään sen jälkeen kun hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä Kiinteistö Oy Tampereen Pinkola ja Likosaari Oy hakivat valituslupaa ja valittivat korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Päätöksellään 17.1.2024 korkein hallinto-oikeus päätti, että valituslupahakemus hylätään. Korkein hallinto-oikeus ei siten antanut ratkaisua valitukseen. Korkeimmman hallinto-oikeuden päätöksellä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös on tullut lainvoimaiseksi ja täytäntöönpanokelpoiseksi. 

Päätös

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös  17.1.2024 numero 85/2024 merkitään tiedoksi.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen 13.6.2023 numero 1218/2023 täytäntöönpanotoimiin ryhdytään seuraavasti.

Tampereen kaupungin varoista maksetaan Valorum Oy:lle korvausta oikeudenkäyntikuluista 800 euroa. Määrälle maksetaaan vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien kun  kuukausi on kulunut Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä. 

Tampereen kaupungin varoista maksetaan Likosaari Oy:lle korvausta oikeudenkäyntikuluista 400 euroa. Määrälle maksetaaan vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien kun  kuukausi on kulunut Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä. 

Tampereen kaupungin varoista maksetaan Kiinteistö Oy Tampereen Pinkolalle korvausta oikeudenkäyntikuluista 400 euroa. Määrälle maksetaaan vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien kun  kuukausi on kulunut Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä. 

Täytöönpano: Kaupunkiympäristön palvelualue, Talouspalvelut

 

Tampereen rakennusvalvonnan viranhaltijoiden toimesta tarkastetaan 17.4.2024 jälkeen onko asetettua velvoitetta poistaa kiinteistöltä pressukatokset ja kevytrakenteinen rakennelma noudatettu.

Täytäntöönpano:  Kaupunkiympäristön palvelualue, Rakennusvalvonta, Rakennetun ympäristön valvonta

 

Allekirjoitus

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)