Päätöksen perustelut
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Kangasalla sijaitsevan Lamminrahkan itäisen ylijäämämaiden sijoitusalueen ympäristöluvan muuttamisesta.
Kangasalan kaupunki hakee luvan muutosta Lamminrahkan itäisen ylijäämämaiden sijoitusalueen vuosittaisen täyttömäärän nostamiselle. Sijoitusalueella on Kangasalan kaupungin 29.4.2020 myöntämä ympäristölupa 49 000 tonnin vuosittaiselle täyttömäärälle 15 vuodeksi. Ylijäämämaita on otettu vastaan tähän mennessä noin 16 500 m3 eli täyttötyö on vielä alkuvaiheessa. Hakemuksen mukaan täyttömäärää on tarkoitus nostaa 200 000 tonnin vuodessa ja toiminta-aikaa lyhentää 5 vuoteen, sisältäen maisemointitoimet. Sijoitusalueen tarkoituksena on mahdollistaa uuden Lamminrahkan kaupunginosan alueella syntyvien pilaantumattomien ja rakentamiseen kelpaamattomien maa-ainesten vastaanotto ja sijoitus alueelle. Ylijäämämaiden sijoitusalue sijaitsee Kangasalan kaupungissa Lamminrahkan alueella lähellä Tampereen kaupungin rajaa Kangasalan kaupungin omistamalla kiinteistöllä (211-407-450). Hankealueen pinta-ala on 4,6 ha. Hankealueen länsipuolelta vedet johtuvat Tampereen Halimasjärven kautta Näsijärven Olkahistenlahteen. Pohjois- ja itäsosista vedet johtuvat Kangasalan Halimajärveen ja edelleen Vesijärveen.
Lausuntoa pyydetään 21.2.2024 mennessä.
Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, joka on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nyk. ympäristöpäällikkö).
Ympäristöpäällikön lausunto
Hakemuksen mukaan alueella tuodaan maa-ainesta Lamminrahkan rakentuvan kaupunginosan alueelta. Lamminrahkan kaupunginosan alueella on tehty Kangasalan ja Tampereen kaupunkien yhteistyönä rakentamisen aikaista vesistötarkkailua rakentamisalueelta lähtevistä vesistä ja alapuolisista vesistöistä eli Halimasjärvestä ja Näsijärven Olkahistenlahdesta. Tarkkailutulosten perusteella Lamminrahkan ja sen pohjoispuolelle sijoitsevan Ojalan alueen rakentaminen on vaikuttanut sekä alueilta lähtevän että purkuvesistöjen veden laatuun nostaen niiden sähkönjohtavuutta, happamuutta ja sulfaatti- ja metallipitoisuuksia (mm. nikkeli, koboltti, kadmium). Molemmille alueille sijoittuukin GTK:n mustaliuskeaineiston mukaisia potentiaalisia mustaliuskealueita. Mahdollisten mustaliuskeiden tai muiden happoa tuottavien kivilaijien ja maa-aineksen esiintyminen tulee ottaa huomioon maa-ainesten läjitystoiminnassa huomioiden Halimasjärveen ja Olkahistenlahteen jo kohdistunut kuormitus. Suunnitellun toiminnan vesienkäsittelyrakenteet tulee olla asianmukaiset ja mitoitukseltaan riittävät.
Lamminrahkan itäisellä ylijäämämaiden sijoitusalueella jo tehdyn tarkkailun perusteella vesienkäsittelyrakenteista purkautuvan veden metallipitoisuudet ja kiintoainepitoisuus ovat ajoittain olleet koholla. Lamminrahkan rakentamisen vesistötarkkailun havaintopisteitä (mm. LR4) on ollut myös Lamminrahkan ylijäämämaiden sijoitusalueen alapuolella läntisellä eli Tampereen suuntaan tulevalla vesien purkureitillä. Havaintopiste LR4 on ollut Lamminrahkan rakentamisen yläpuolinen vertailupiste ja tarkkailutulosten mukaan kyseisellä pisteellä ei ole havaittu merkittävästi kohonneita kiintoaine- ja sulfaattipitoisuuksia tai kohonnutta sähkönjohtavuutta. Lamminrahkan rakentamisen tarkkailutulokset on saatavissa Kangasalan kaupungin tai Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisilta.
Hakemuksessa todetaan, että alueelle tuotavan pilaantumattoman maa-aineksen pilaantumattomuus selvitetään ensisijaisesti ylijäämämaiden syntypaikalla ja että autonkuljettajat tekevät kirjaukset alueelle tuotavista massoista. Kuormasta kirjataan ylös toimituspäivämäärä, tuoja, tuottaja ja alkuperä. Lisäksi hakemuksessa todetaan, että maa-aineksen haltijan on osoitettava tarvittaessa laboratorioanalyysein, että maa-aines on ympäristölle ja terveydelle vaaratonta ja että alueelle ei tuoda maita alueilta, joissa on todettu vieraskasviesiintymiä.
Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen toteaa, että sekä vastaanotettavien maa-ainesten pilaantumattomuuden että maa-ainesten sisältämien mahdollisten vieraslajien selvittäminen, on usein käytännössä haastavaa. Toiminnanharjoittajalla tulisi olla jokin lupa-/tai valvontaviranomaisen hyväksymä menettelytapa, milloin maa-ainesten vastaanoton yhteydessä edellytetään laboratorioanalyysejä ja miten varmistetaan, että maa-ainesten tuoja on selvittänyt vieraslajien mahdollisen esiintymisen maa-ainesten lähtöpaikalla.